Opis

  1. Karamelizirane pahuljice: Pomiješajte pahuljice, šećer, maslac, sol, prašak za pecivo i vodu u posudi srednje veličine. Podijelite smjesu između dvije staklenke manje veličine i zatvorite poklopcima.
  2. Stavite razdjelnik na dno parnog kuhala s dovoljno vode da dođe do pola staklenke. Zatvorite poklopac i zapečatite kuhalo. Na ručnim postavkama kuhajte na najjače jedan sat. Dopustite da kuhalo otpusti tlak do kraja prije nego što ga otvorite. Izvadite staklenke; pustite da se pahuljice ohlade na sobnu temperaturu. Možete ih držati u hladnjaku do tri dana.
  3. Kruh: U zdjeli od miksera dodajte mlijeko i kvasac. Ostavite dok se kvasac ne rastopi, oko pet minuta. U međuvremenu u velikoj posudi pomiješajte brašno za kruh, šećer i gluten.
  4. Dodajte mješavinu brašna mlijeku. Na mikser stavite nastavak za tijesto i miješajte na niskoj brzini dok ne dobijete mokro tijesto, dvije do tri minute. Povećajte brzinu na srednju i miješajte dok tijesto ne postane glatko i elastično, šest do osam minuta. Dodajte sol i 90 g karameliziranih pahuljica; nastavite miješati na srednjoj brzini dok se sve ne poveže, dvije do tri minute. Prebacite tijesto u blago nauljenu zdjelu i blago prekrijte prianjajućom folijom. Pustite da se diže na toplom mjestu pola sata. Nježno presavijte tijesto na pola, pokrijte prianjajućom folijom i vratite na toplo mjesto da fermentira pola sata. Kažiprstom blago utisnite tijesto: ako se vrati nazad, ali ostane mali utor, tijesto je fermentiralo. Ako se prebrzo vrati nazad, nije spremno.
  5. Uljem u spreju obložite kalup 22 x 11 cm. Prebacite tijesto na radnu površinu; oblikujte ga u kvadrat. Presavijte trećinu gornjeg dijela tijesta prema središtu, a zatim to učinite i s donjom trećinom preko svega. Dlanovima valjajte tijesto dok ne dobijete kladu. Ostavite na toplom mjestu dok se ne odmori, 45 minuta do jednog sata. Ponovite test s prstom.
  6. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Premažite gornji dio štruce istučenim jajetom. Brzo oštrim nožem povucite crtu po sredini štruce kako bi se mogla proširiti. Pospite vrh pahuljicama. Pecite 40 do 45 minuta. Pažljivo izvadite štrucu iz kalupa na žičanu podlogu i zatim je takvu vratite u pećnicu. Pecite još pet minuta uz blago otvorena vrata pećnice kako bi izašla para. Ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja.

Sastojci

Karamelizirane pahuljice:

  • 200 g pahuljica (steel-cut)
  • 40 g šećera
  • 55 g maslaca, otopljenog
  • ¼ žličice soli
  • 1 g praška za pecivo
  • 100 g vode

Kruh:

  • 415 g hladnog punomasnog mlijeka
  • 8 g instant-kvasca
  • 525 g brašna za kruh
  • 49 g šećera
  • 4 žličice pšeničnog glutena
  • 1 ½ žličice sitno mljevene morske soli
  • biljno ulje za posudu
  • biljno ulje u spreju
  • 1 veliko jaje i 1 veliki žumanjak, blago istučeni, za premaz
  • pahuljice za posipanje

Povezani recepti