Opis

Za tijesto, stavite brašno, maslac i sol u multipraktik i zamiješajte na nekoliko sekunda dok ne dobijete mrvljivu smjesu. Dodajte žumanjak i vodu te blendajte još nekoliko sekunda dok se sve ne sjedini. Prebacite tijesto na lagano nabrašnanu površinu i oblikujte disk. Zamotajte tijesto u čvrsti omot i ostavite da se hladi u hladnjaku 2 sata.

U međuvremenu, ispržite luk na malo ulja u velikoj tavi dok ne omekša, a zatim dodajte slaninu na 5-6 minuta ili dok ne postane hrskava. Dodajte tikvice i timijan u posljednje dvije minute. Ohladite na sobnoj temperaturi.

Namastite duboku posudu od 23cm za flan. Izvaljajte tijesto u veliki krug debljine 2mm, a zatim obrubite tanjur tako da rubovi tijesta prelaze rub tanjura. Ne brinite se da podrežete višak. Vratite u hladnjak na 15-30 minuta. Sad izbodite vilicom i prekrijte osnovu tijesta papirom za pečenje. Napunite utegom za tijesto (ili rižom ili sušenim grahom). Pecite pokriveno 15 minuta. Maknite utege za tijesto i papir te pecite još 5-10 minuta.

Istucite jaja s vrhnjem te začinite solju i paprom i muškatnim oraščićem. Izvadite tijesto iz pećnice te ravnomjerno posipajte smjesu slanine i tikvica za kojom ide sir (ako ga koristite) po osnovi. Ulijte smjesu vrhnja i oprezno premjestite natrag u pećnicu te pecite još 20-25 minuta ili dok ne posmeđi i ne slegne se.

Sastojci

Tijesto za koricu

  • 125g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 250g običnog brašna
  • 1 žumanjak
  • 0,5 l do 60 ml hladne vode
  • Prstohvat soli

 

  • 200g špeka ili prošarane slanine, narezane na kriške
  • ½ luka, sitno nasjeckanog
  • 2 male tikvice, narezane na kolutiće
  • 3 grančice timijana, otrgnutog lišća
  • 80g sira cheddar (opcija)
  • 4 jajeta
  • 300ml gustog vrhnja
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Povezani recepti