1. U pećnici tostirajte makadamije na 160°C sve dok ne poprime laganu zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite na toplom mjestu.
 2. U bakrenom loncu prokuhajte vodu i šećer, po potrebi, stijenke lonca stružite čistim kistom i vodom kako biste uklonili nakupine šećernih kristala.
 3. Zagrijte šećerni sirup na 114°C, zatim dodajte još tople tostirane makadamije. Maknite s vatre i miješajte smjesu dok se šećer ne kristalizira oko oraščića. Vratite na vatru i karamelizirajte šećer, uz lagano miješanje i premazivanje svake makadamije.
 4. Nakon karameliziranja, ugasite vatru i dodajte maslac i sol, te miješajte dok svaki oraščić ne postane jednako obložen smjesom.
 5. Na papiru za pečenje razdvojite svaki oraščić. Kada se ohlade, polovicu oraščića nasjeckajte, stavite ih u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom za kasniju upotrebu.
 6. Čokoladu otopite i temperirajte ako sadrži kakao maslac. Kako biste temperirali čokoladu, stavite je u plastičnu posudu i zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine i 50% komadića čokolade.
 7. Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, dok se sva čokolade ne rastopi. Ako vam ostane par tvrdoglavih komadića, nježno zagrijavajte uz pomoć sušila za kosu, uz miješanje.
 8. Cijele makadamije umočite u mliječnu čokoladu i uvaljajte u nasjeckane oraščiće odmah nakon umakanja u čokoladu.
 9. Kada se stisnu, umočite ih još jednom u mliječnu čokoladu i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Kada se stisnu, makadamije možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do dva mjeseca.

Sastojci

 • 300g makadamija oraščići
 • 125g sitnog (kotač) šećera
 • 25ml vode
 • 10g maslaca
 • 300g mliječne čokolade visoke kvalitete

Priprema

  Povezani recepti

  Vidi sve