Karamel makadamije
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 300g makadamija oraščići
- 125g sitnog (kotač) šećera
- 25ml vode
- 10g maslaca
- 300g mliječne čokolade visoke kvalitete
Priprema
- 1. U pećnici tostirajte makadamije na 160°C sve dok ne poprime laganu zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite na toplom mjestu.
- 2. U bakrenom loncu prokuhajte vodu i šećer, po potrebi, stijenke lonca stružite čistim kistom i vodom kako biste uklonili nakupine šećernih kristala.
- 3. Zagrijte šećerni sirup na 114°C, zatim dodajte još tople tostirane makadamije. Maknite s vatre i miješajte smjesu dok se šećer ne kristalizira oko oraščića. Vratite na vatru i karamelizirajte šećer, uz lagano miješanje i premazivanje svake makadamije.
- 4. Nakon karameliziranja, ugasite vatru i dodajte maslac i sol, te miješajte dok svaki oraščić ne postane jednako obložen smjesom.
- 5. Na papiru za pečenje razdvojite svaki oraščić. Kada se ohlade, polovicu oraščića nasjeckajte, stavite ih u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom za kasniju upotrebu.
- 6. Čokoladu otopite i temperirajte ako sadrži kakao maslac. Kako biste temperirali čokoladu, stavite je u plastičnu posudu i zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine i 50% komadića čokolade.
- 7. Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, dok se sva čokolade ne rastopi. Ako vam ostane par tvrdoglavih komadića, nježno zagrijavajte uz pomoć sušila za kosu, uz miješanje.
- 8. Cijele makadamije umočite u mliječnu čokoladu i uvaljajte u nasjeckane oraščiće odmah nakon umakanja u čokoladu.
- 9. Kada se stisnu, umočite ih još jednom u mliječnu čokoladu i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Kada se stisnu, makadamije možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do dva mjeseca.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega