Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

Sastojci

  • 30g šećera
  • 20g vode
  • Nisko kalorično ulje u spreju
  • 2 velika jaja
  • 1 žumanjak
  • 20g sitnog šećera
  • 3 žličice ekstrakta vanilije
  • 250ml mlijeka
  • 50ml vrhnja

Priprema

  • Na niskoj temperaturi u pećnici zagrijte dvije posudice za nabujak, izvadite ih i obilno premažite uljem.
  • U loncu otopite šećer i vodu, pustite da zavrije, uz često okretanje lonca, ali nemojte miješati sa žlicom.
  • Kada smjesa poprimi jantarnu boju, maknite s vatre i pričekajte jednu minutu dok ne postane boje mahagonija.
  • Na dno obje posude ulijte tanki sloj karamele i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  • Miksajte jaja, žumanjke i šećer dok ne postane glatka smjesa.
  • Zagrijte mlijeko, vrhnje i ekstrakt vanilije do tjelesne temperature, prelijte smjesu u zdjelu s mješavinom jaja i miješajte dok se ne sjedini, nemojte miksati, jer će to stvoriti previše zraka u smjesi.
  • U posude za nabujke, na sloj stvrdnute karamele, ulijte kremastu smjesu do vrha, budite velikodušni, napunite 80% posude.
  • Stavite ih na lim i oko njih ulijte vruću vodu, te ih pecite na 100C oko 45-50 minuta.
  • Kada se krema stisne, ali vidljivo je malo pomicanje u sredini, izvadite iz pećnice i ostavite na sobnoj temperaturi.
  • Stavite u hladnjak, idealno preko noći ili barem na četiri sata, kako bi se krema stisla, a sloj karamele omekšao.
  • Toplim nožem odvojite od rubova i preokrenite na tanjur.

Povezani recepti

Vidi sve