Opis
- Na niskoj temperaturi u pećnici zagrijte dvije posudice za nabujak, izvadite ih i obilno premažite uljem.
- U loncu otopite šećer i vodu, pustite da zavrije, uz često okretanje lonca, ali nemojte miješati sa žlicom.
- Kada smjesa poprimi jantarnu boju, maknite s vatre i pričekajte jednu minutu dok ne postane boje mahagonija.
- Na dno obje posude ulijte tanki sloj karamele i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- Miksajte jaja, žumanjke i šećer dok ne postane glatka smjesa.
- Zagrijte mlijeko, vrhnje i ekstrakt vanilije do tjelesne temperature, prelijte smjesu u zdjelu s mješavinom jaja i miješajte dok se ne sjedini, nemojte miksati, jer će to stvoriti previše zraka u smjesi.
- U posude za nabujke, na sloj stvrdnute karamele, ulijte kremastu smjesu do vrha, budite velikodušni, napunite 80% posude.
- Stavite ih na lim i oko njih ulijte vruću vodu, te ih pecite na 100C oko 45-50 minuta.
- Kada se krema stisne, ali vidljivo je malo pomicanje u sredini, izvadite iz pećnice i ostavite na sobnoj temperaturi.
- Stavite u hladnjak, idealno preko noći ili barem na četiri sata, kako bi se krema stisla, a sloj karamele omekšao.
- Toplim nožem odvojite od rubova i preokrenite na tanjur.
Sastojci
- 30g šećera
- 20g vode
- Nisko kalorično ulje u spreju
- 2 velika jaja
- 1 žumanjak
- 20g sitnog šećera
- 3 žličice ekstrakta vanilije
- 250ml mlijeka
- 50ml vrhnja