Škampi na meksički način uz guacamole i salsu od rajčice

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta. 
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje. 

Sastojci

  • 4 velike pšenične ili kukuruzne tortilje svaka isječena na osam kriški
  • 3 žlice maslinova ulja i dodatno za prelijevanje
  • morska sol i svježe mljeven crni papar
  • 500 g škampa (skupa s oklopom) ili 400 g očišćenih
  • 3 velika češnja češnjaka oguljena i isjeckana nasitno
  • 1-2 svježa crvena čilija sa sjemenkama ili bez njih isjeckana nasitno
  • 2 zrela avokada očišćena i zgnječena
  • 2 žlice nasjeckanog korijandra
  • 1 veliki češanj češnjaka oguljen i zgnječen ili nariban nasitno
  • pola svježeg crvenog čilija sa sjemenkama ili bez njih isjeckanog nasitno
  • 2 žlice soka limete ili limuna
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 200 g cherry rajčica narezanih na četvrtine ili kvalitetne velike zrele rajčice narezane na komadiće veličine 1 cm
  • pola crvenog luka očišćenog i isjeckanog nasitno
  • ¼ do ½ svježeg krastavca isjeckanog nasitno
  • sok pola limete ili limuna
  • 2 žlice nasjeckanog korijandra
  • Za posluživanje: 2 žlice nasjeckanog korijandra + kriške limete + kiselo vrhnje

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 220 °C.
  • 2. Poslažite kriške tortilja u jednom sloju na lim za pečenje, prelijte s malo maslinova ulja, posolite i pecite u pećnici 5-7 minuta, dok ne budu pomalo zlatne. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
  • 3. U međuvremenu, pomiješajte sve sastojke za guacamole u zdjeli, posolite i popaprite po ukusu.
  • 4. U drugoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za salsu od rajčice, posolite i popaprite.
  • 5. Zatim ispecite škampe. Stavite veliku tavu ili wok na jak plamen. Kad se tava ugrije, dodajte tri žlice maslinova ulja. Ako upotrebljavate očišćene škampe, prvo dodajte češnjak i čili, pržite ih 30-60 sekundi ili dok češnjak ne bude pomalo zlatan. Zatim dodajte škampe i prstohvat soli. Miješajte ih na visokoj temperaturi 1-2 minute ili dok škampi više ne budu prozirni i budu potpuno ispečeni. Stavite ih u široku zdjelu za posluživanje i pospite nasjeckanim korijandrom.
  • 6. Ako upotrebljavate škampe s oklopom, nakon što dodate ulje stavite i njih i pecite 3-4 minute, ili dok oklop ne bude pomalo zlatan. Zatim dodajte češnjak, čili i prstohvat soli. Pržite dok škampi ne budu potpuno pečeni (probajte jednog kako biste provjerili) a češnjak zlatan.  Stavite ih u zdjelu za posluživanje i pospite nasjeckanim korijandrom.
  • 7. Stavite guacamole, salsu i čips od tortilja na sredinu stola uz vruće škampe, kriške limete i zdjelu kiselog vrhnja. Navalite i uživajte!

Povezani recepti

Vidi sve