Škampi na meksički način uz guacamole i salsu od rajčice
Recept iz: Rachel Allen
Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta.
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje.
Sastojci
- 4 velike pšenične ili kukuruzne tortilje svaka isječena na osam kriški
- 3 žlice maslinova ulja i dodatno za prelijevanje
- morska sol i svježe mljeven crni papar
- 500 g škampa (skupa s oklopom) ili 400 g očišćenih
- 3 velika češnja češnjaka oguljena i isjeckana nasitno
- 1-2 svježa crvena čilija sa sjemenkama ili bez njih isjeckana nasitno
- 2 zrela avokada očišćena i zgnječena
- 2 žlice nasjeckanog korijandra
- 1 veliki češanj češnjaka oguljen i zgnječen ili nariban nasitno
- pola svježeg crvenog čilija sa sjemenkama ili bez njih isjeckanog nasitno
- 2 žlice soka limete ili limuna
- 2 žlice maslinova ulja
- 200 g cherry rajčica narezanih na četvrtine ili kvalitetne velike zrele rajčice narezane na komadiće veličine 1 cm
- pola crvenog luka očišćenog i isjeckanog nasitno
- ¼ do ½ svježeg krastavca isjeckanog nasitno
- sok pola limete ili limuna
- 2 žlice nasjeckanog korijandra
- Za posluživanje: 2 žlice nasjeckanog korijandra + kriške limete + kiselo vrhnje
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 220 °C.
- 2. Poslažite kriške tortilja u jednom sloju na lim za pečenje, prelijte s malo maslinova ulja, posolite i pecite u pećnici 5-7 minuta, dok ne budu pomalo zlatne. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
- 3. U međuvremenu, pomiješajte sve sastojke za guacamole u zdjeli, posolite i popaprite po ukusu.
- 4. U drugoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za salsu od rajčice, posolite i popaprite.
- 5. Zatim ispecite škampe. Stavite veliku tavu ili wok na jak plamen. Kad se tava ugrije, dodajte tri žlice maslinova ulja. Ako upotrebljavate očišćene škampe, prvo dodajte češnjak i čili, pržite ih 30-60 sekundi ili dok češnjak ne bude pomalo zlatan. Zatim dodajte škampe i prstohvat soli. Miješajte ih na visokoj temperaturi 1-2 minute ili dok škampi više ne budu prozirni i budu potpuno ispečeni. Stavite ih u široku zdjelu za posluživanje i pospite nasjeckanim korijandrom.
- 6. Ako upotrebljavate škampe s oklopom, nakon što dodate ulje stavite i njih i pecite 3-4 minute, ili dok oklop ne bude pomalo zlatan. Zatim dodajte češnjak, čili i prstohvat soli. Pržite dok škampi ne budu potpuno pečeni (probajte jednog kako biste provjerili) a češnjak zlatan. Stavite ih u zdjelu za posluživanje i pospite nasjeckanim korijandrom.
- 7. Stavite guacamole, salsu i čips od tortilja na sredinu stola uz vruće škampe, kriške limete i zdjelu kiselog vrhnja. Navalite i uživajte!
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Dagnje na provansalski
Recepti Ainsley Harriott
Maryne špagete s dagnjama
Recepti Ainsley Harriott
Pikantne pržene kamenice s kiselim krastavcem s otoka Bruny
Recepti Luca Ciano
Špageti s vongolama i butargom
Recepti Adam Liaw
Kraljevski rak s crvenim maslacem i usoljenim žumanjcima
Recepti Tom Kerridge
Thermidor jastoga na roštilju
Recepti Donal Skehan
Kinsale rolada od jastoga
Recepti Adam Liaw
Smeđi rak u pivu s majonezom od smeđeg maslaca
Recepti Rachel Allen
Španjolske školjke
Recepti Mary Berry
Špageti s vongolama