Juha od zapečenih paprika i rajčice
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- Sastojci maslinovo ulje 6 rajčica 6 crvenih paprika 10 grančica svježeg origana 2 grančice ružmarina 10 češnjeva češnjaka sol 6 komada poriluka 5 čili-paprikaKao prilog za posluživanje 2 kriške sira stari kašar 2 kriške bijeloga kruha
Priprema
- 1. U posudu za pečenje stavite žlicu maslinova ulja i cijelu je premažite.
- 2. Rajčice razrežite po sredini i stavite u posudu za pečenje tako da prerezane strane budu prema gore. Pospite ih svježim origanom.
- 3. Crvenim paprikama odrežite peteljke, raspolovite ih po dužini i položite ih na rajčice.
- 4. Češnjak plošnom stranom noža lagano zgnječite, skinite opnu i cijele ih rasporedite po rajčicama.
- 5. Ružmarin grubo nasjeckajte, pospite po rajčicama i paprikama, posolite i polijte maslinovim uljem.
- 6. Posudu za pečenje stavite na najvišu policu pećnice zagrijane na 200 stupnjeva i pecite pet minuta, dok sastojci ne puste tekućinu i zapeku se.
- 7. Potom izvadite posudu iz pećnice, pokrijte aluminijskom folijom i ponovno vratite u pećnicu na 150 stupnjeva, na srednju policu, i nastavite peći dok rajčice i paprike sasvim ne omekšaju.
- 8. Tavu stavite na štednjak i zagrijte.
- 9. Poriluk narežite srednje sitno i ubacite u zagrijanu tavu.
- 10. Čili-paprike sitno nasjeckajte i dodajte poriluku. Prelijte maslinovim uljem i pržite uz miješanje. Dodajte i malo soli. Ugasite vatru kad poriluk i papričice omekšaju.
- 11. Pečene rajčice i paprike izvadite iz pećnice i stavite u lonac. Dodajte poriluk i čili-paprike.
- 12. S pomoću ručnog miksera miksajte sve sastojke dok ne dobijete pire. Odvojite dvije jušne žlice tog pirea kako biste ga upotrijebili na kraju, za prezentaciju.
- 13. Juhu procijedite kroz cjedilo kako ne bi imala grudica, a potom je stavite na štednjak i malo prokuhajte.
- 14. Tavu u kojoj ste pirjali poriluk vratite na štednjak i upalite vatru.
- 15. Od kruha koji imate odrežite dvije kriške i lagano ih zapržite u zagrijanoj tavi.
- 16. Odrežite dvije kriške sira stari kašar, stavite ih na prženi kruh i na njih stavite pire od juhe od rajčice koji ste odvojili.
- 17. Ugasite vatru pod juhom od rajčica. Stavite je u posudu za posluživanje i poslužite s kruhom koji ste pripremili.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Juha od potočarke s poširanim jajetom
Recepti Michel Albert Roux
Kari od cvjetače s kapicama
Recepti Pati Jinich
Chaya juha
Recepti Mary Berry
Tajlandska zelena juha od piletine i kozica
Recepti Michela Tuscan
Bagna Cauda (vrući umak od inćuna i češnjaka)
Recepti Mary Berry
Juha od kestenjaste gljive
Recepti Luke Nguyen
Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom