Juha od zapečenih paprika i rajčice

Juha od zapečenih paprika i rajčice

Opis

Priprema:

U posudu za pečenje stavite žlicu maslinova ulja i cijelu je premažite.

Rajčice razrežite po sredini i stavite u posudu za pečenje tako da prerezane strane budu prema gore. Pospite ih svježim origanom.

Crvenim paprikama odrežite peteljke, raspolovite ih po dužini i položite ih na rajčice.

Češnjak plošnom stranom noža lagano zgnječite, skinite opnu i cijele ih rasporedite po rajčicama.

Ružmarin grubo nasjeckajte, pospite po rajčicama i paprikama, posolite i polijte maslinovim uljem.

Posudu za pečenje stavite na najvišu policu pećnice zagrijane na 200 stupnjeva i pecite pet minuta, dok sastojci ne puste tekućinu i zapeku se.

Potom izvadite posudu iz pećnice, pokrijte aluminijskom folijom i ponovno vratite u pećnicu na 150 stupnjeva, na srednju policu, i nastavite peći dok rajčice i paprike sasvim ne omekšaju.

Tavu stavite na štednjak i zagrijte.

Poriluk narežite srednje sitno i ubacite u zagrijanu tavu.

Čili-paprike sitno nasjeckajte i dodajte poriluku. Prelijte maslinovim uljem i pržite uz miješanje. Dodajte i malo soli. Ugasite vatru kad poriluk i papričice omekšaju.

Pečene rajčice i paprike izvadite iz pećnice i stavite u lonac. Dodajte poriluk i čili-paprike.

 

S pomoću ručnog miksera miksajte sve sastojke dok ne dobijete pire. Odvojite dvije jušne žlice tog pirea kako biste ga upotrijebili na kraju, za prezentaciju.

Juhu procijedite kroz cjedilo kako ne bi imala grudica, a potom je stavite na štednjak i malo prokuhajte.

Tavu u kojoj ste pirjali poriluk vratite na štednjak i upalite vatru.

Od kruha koji imate odrežite dvije kriške i lagano ih zapržite u zagrijanoj tavi.

Odrežite dvije kriške sira stari kašar, stavite ih na prženi kruh i na njih stavite pire od juhe od rajčice koji ste odvojili.

Ugasite vatru pod juhom od rajčica. Stavite je u posudu za posluživanje i poslužite s kruhom koji ste pripremili.

Sastojci

Sastojci

  • maslinovo ulje
  • 6 rajčica
  • 6 crvenih paprika
  • 10 grančica svježeg origana
  • 2 grančice ružmarina
  • 10 češnjeva češnjaka
  • sol
  • 6 komada poriluka
  • 5 čili-paprika

Kao prilog za posluživanje

  • 2 kriške sira stari kašar
  • 2 kriške bijeloga kruha

Povezani recepti