Opis
Postupak:
1. Prerežite luk i pržite ga na maslinovu ulju. Očistite rajčicu, prerežite je napola i također ispržite. Operite mrkvu i dodajte je u posudu za složenac s ostalim povrćem. Temeljito očistite korijen celera, prepolovite ga i stavite u lonac. U lonac ulijte hladnu vodu. Izrežite poriluk po dužini na četiri dijela i isperite pod vodom. Stavite poriluk u juhu. Dodajte cijeli vrat noja. Na kraju dodajte i začine: dva lovorova lista, sol i stručak timijana. Poklopite juhu i kuhajte je 60-90 minuta.
2. Procijedite juhu u viši lonac.
3. Izmutite nojevo jaje i iskoristite polovicu. Pripremite žličnjake od griza za juhu. Dodajte nasitno sjeckan vlasac, pšenični griz i sol te promiješajte. Smjesa mora biti poprilično gusta pa po potrebi dodajte još griza. Pustite žličnjake da odstoje pola sata kako bi griz upio tekućinu. Prekrijte smjesu folijom i stavite tanjur u hladnjak.
4. Ugrijte žlicu u juhi te zatim žlicom oblikujte žličnjake i stavite ih u juhu. Ostavite ih da se kuhaju u juhi na slabom plamenu oko 10 minuta.
5. Uzmite željeznu tavu debelog dna, ugrijte je i pecite file noja na maslinovu ulju na srednje jakom plamenu. Okrenite meso više puta da se ispeče sa svake strane. Kad filei budu pečeni izvana, prebacite ih u drugu, nešto manju tavu koju ste prethodno ugrijali pa sve stavite u pećnicu. Pecite meso dok ne dosegne temperaturu između 54 i 58 °C, a zatim ih ostavite nekoliko minuta da se odmore.
6. Poslužite juhu: Uzmite tanjur za juhu i ulijte juhu sa žličnjacima. Izrežite meso natanko te stavite nekoliko ploški u juhu. Dodajte nasjeckan vlasac.
Sastojci
Sastojci
- vrat noja
- luk
- rajčica
- poriluk
- mrkva
- korijen celera
- 2 lovorova lista
- stručak timijana
- nojevo jaje
- griz od pšenice (pšenična krupica)
- vlasac
- file noja
- sol
- maslinovo ulje