Juha od nojeva vrata sa žličnjacima od prekrupe

Postupak:

1. Prerežite luk i pržite ga na maslinovu ulju. Očistite rajčicu, prerežite je napola i također ispržite. Operite mrkvu i dodajte je u posudu za složenac s ostalim povrćem. Temeljito očistite korijen celera, prepolovite ga i stavite u lonac. U lonac ulijte hladnu vodu. Izrežite poriluk po dužini na četiri dijela i isperite pod vodom. Stavite poriluk u juhu. Dodajte cijeli vrat noja. Na kraju dodajte i začine: dva lovorova lista, sol i stručak timijana. Poklopite juhu i kuhajte je 60-90 minuta.

2. Procijedite juhu u viši lonac.

3. Izmutite nojevo jaje i iskoristite polovicu. Pripremite žličnjake od griza za juhu. Dodajte nasitno sjeckan vlasac, pšenični griz i sol te promiješajte. Smjesa mora biti poprilično gusta pa po potrebi dodajte još griza. Pustite žličnjake da odstoje pola sata kako bi griz upio tekućinu. Prekrijte smjesu folijom i stavite tanjur u hladnjak.

4. Ugrijte žlicu u juhi te zatim žlicom oblikujte žličnjake i stavite ih u juhu. Ostavite ih da se kuhaju u juhi na slabom plamenu oko 10 minuta.

5. Uzmite željeznu tavu debelog dna, ugrijte je i pecite file noja na maslinovu ulju na srednje jakom plamenu. Okrenite meso više puta da se ispeče sa svake strane. Kad filei budu pečeni izvana, prebacite ih u drugu, nešto manju tavu koju ste prethodno ugrijali pa sve stavite u pećnicu. Pecite meso dok ne dosegne temperaturu između 54 i 58 °C, a zatim ih ostavite nekoliko minuta da se odmore.

6. Poslužite juhu: Uzmite tanjur za juhu i ulijte juhu sa žličnjacima. Izrežite meso natanko te stavite nekoliko ploški u juhu. Dodajte nasjeckan vlasac.

Sastojci

  • Sastojci vrat noja luk rajčica poriluk mrkva korijen celera 2 lovorova lista stručak timijana nojevo jaje griz od pšenice (pšenična krupica) vlasac file noja sol maslinovo ulje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve