Opis
Priprema:
Ogulite luk i narežite ga na velike komade.
Tavu stavite na štednjak, dodajte malo maslinova ulja, ubacite luk i pirjajte dok ne omekša.
Ciklu ogulite gulilicom, prerežite po sredini i narežite na tanke kriške. Sačuvajte stabljiku i listove.
Lonac u kojem ćete kuhati juhu stavite na štednjak, ulijte malo maslinova ulja, dodajte narezanu ciklu i poklopljenu kuhajte na slaboj vatri dok ne omekša.
Nekoliko kriški cikle dodajte luku kako bi mu dala boju i nastavite pirjati.
Kad luk omekša, dodajte meso narezano na kockice i uz miješanje nastavite pirjati dok meso ne promijeni boju. Dodajte nekoliko grančica svježeg bosiljka.
Cikli dodajte oko četiri jušne žlice riže, pola čaše mesnog temeljca, poklopite lonac i nastavite kuhati dok riža ne omekša.
Kad meso bude gotovo, mješavinu ubacite u lonac s ciklom.
Prethodno skuhani bijeli i šareni grah stavite u tavu u kojoj ste pirjali luk, dodajte nekoliko grančica svježeg origana i gnječite ga stražnjom stranom žlice dok se gotovo ne pretvori u pire. I tu smjesu dodajte u lonac s ciklom.
Stabljike cikle sitno nasjeckajte i dodajte u lonac.
U lonac dodajte vode toliko da pokrije sve sastojke, poklopite ga i nastavite kuhati na slaboj vatri dok svi sastojci ne omekšaju.
Preostale listove kelja i cikle rukom smotajte u roladu, sitno nasjeckajte i stavite u tavu u kojoj ste gnječili grah. Čili-papričice također sitno nasjeckajte i dodajte u tavu, lagano promiješajte i maknite s vatre. Dovoljno im je vrlo malo topline.
Kad juha zakuha, ugasite vatru. Dodajte kelj, ponovno poklopite lonac i pustite da se kelj skuha na pari od juhe.
Za kruh u dublju posudu stavite pola čaše brašna, pola čaše kukuruznog brašna, jušnu žlicu suhoga kvasca, čašu kukuruza, pola čaše ribanog sira kašar i dodajte malo soli.
Kopar, peršin, bosiljak, origano i ružmarin stavite na hrpu, zajedno nasjeckajte i dodajte smjesi u posudi. Dodajte pola čajne čašice maslinova ulja i pola čaše vode pa mijesite mješavinu rukom dok ne dobijete mekano tijesto. Ako bude prerijetko, možete dodati još malo kukuruznog brašna.
Posudu prekrijte kuhinjskom folijom i pustite da se tijesto malo digne.
Drugu tavu koja se ne lijepi stavite na štednjak, ulijte malo maslinova ulja, zagrijte je, uzmite tijesto koje se dignulo i cijelo oblikujte u plosnati krug te stavite u tavu. Poklopite je, smanjite vatru i ostavite kruh da se peče. Kad jedna strana dobije boju, ne zaboravite okrenuti na drugu.
Za namaz odrežite stabljike zelenih feferona, narežite ih na nekoliko komada i stavite u dublju posudu. Dodajte korijandar, rikolu, limunov sok i maslinovo ulje te sve sastojke izmiksajte u blenderu. Dodajte malo soli. Ako bude jako kiselo, možete dodati još malo maslinova ulja.
Pečeni kruh maknite s vatre i narežite na kriške. Juhu stavite u posudu za posluživanje i po njoj prelijte namaz koji ste pripremili. Poslužite s kruhom.
Sastojci
Sastojci
- 4 luka
- maslinovo ulje
- 5 cikli
- 150 g crvenog mesa rezanog na kockice
- 6 grančica bosiljka
- 4 jušne žlice riže srednje dugog zrna
- ½ čaše mesnoga temeljca
- ½ čaše kuhanoga bijeloga graha
- ½ čaše kuhanoga šarenoga graha
- 3 grančice svježeg origana
- 10 listova kelja
- 2 čili-papričice
- voda
- sol
- papar
Za namaz
- 2 ljuta zelena feferona
- četvrtina stručka korijandra
- četvrtina stručka rikole
- 2 limuna
- ½ čajne čašice maslinova ulja
- prstohvat soli
Za kukuruzni kruh
- ½ čaše brašna
- ½ čaše kukuruznog brašna
- jušna žlica suhoga kvasca
- čaša kukuruza
- ½ čaše sira kašar
- prstohvat soli
- grančica ružmarina
- 3 grančice kopra
- 3 grančice peršina
- 3 grančice bosiljka
- 3 grančice svježeg origana
- ½ čajne čašice maslinova ulja
- ½ čaše vode