Juha od kelja i cikle

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. 

Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
 
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • 4 luka
  • maslinovo ulje
  • 5 cikli
  • 150 g crvenog mesa rezanog na kockice
  • 6 grančica bosiljka
  • 4 jušne žlice riže srednje dugog zrna
  • ½ čaše mesnoga temeljca
  • ½ čaše kuhanoga bijeloga graha
  • ½ čaše kuhanoga šarenoga graha
  • 3 grančice svježeg origana
  • 10 listova kelja
  • 2 čili-papričice
  • voda
  • sol
  • papar
  • Za namaz
  • 2 ljuta zelena feferona
  • četvrtina stručka korijandra
  • četvrtina stručka rikole
  • 2 limuna
  • ½ čajne čašice maslinova ulja
  • prstohvat soli
  • Za kukuruzni kruh
  • ½ čaše brašna
  • ½ čaše kukuruznog brašna
  • jušna žlica suhoga kvasca
  • čaša kukuruza
  • ½ čaše sira kašar
  • prstohvat soli
  • grančica ružmarina
  • 3 grančice kopra
  • 3 grančice peršina
  • 3 grančice bosiljka
  • 3 grančice svježeg origana
  • ½ čajne čašice maslinova ulja
  • ½ čaše vode

Priprema

  • 1. Ogulite luk i narežite ga na velike komade.
  • 2. Tavu stavite na štednjak, dodajte malo maslinova ulja, ubacite luk i pirjajte dok ne omekša.
  • 3. Ciklu ogulite gulilicom, prerežite po sredini i narežite na tanke kriške. Sačuvajte stabljiku i listove.
  • 4. Lonac u kojem ćete kuhati juhu stavite na štednjak, ulijte malo maslinova ulja, dodajte narezanu ciklu i poklopljenu kuhajte na slaboj vatri dok ne omekša.
  • 5. Nekoliko kriški cikle dodajte luku kako bi mu dala boju i nastavite pirjati.
  • 6. Kad luk omekša, dodajte meso narezano na kockice i uz miješanje nastavite pirjati dok meso ne promijeni boju. Dodajte nekoliko grančica svježeg bosiljka.
  • 7. Cikli dodajte oko četiri jušne žlice riže, pola čaše mesnog temeljca, poklopite lonac i nastavite kuhati dok riža ne omekša.
  • 8. Kad meso bude gotovo, mješavinu ubacite u lonac s ciklom.
  • 9. Prethodno skuhani bijeli i šareni grah stavite u tavu u kojoj ste pirjali luk, dodajte nekoliko grančica svježeg origana i gnječite ga stražnjom stranom žlice dok se gotovo ne pretvori u pire. I tu smjesu dodajte u lonac s ciklom.
  • 10. Stabljike cikle sitno nasjeckajte i dodajte u lonac.
  • 11. U lonac dodajte vode toliko da pokrije sve sastojke, poklopite ga i nastavite kuhati na slaboj vatri dok svi sastojci ne omekšaju.
  • 12. Preostale listove kelja i cikle rukom smotajte u roladu, sitno nasjeckajte i stavite u tavu u kojoj ste gnječili grah. Čili-papričice također sitno nasjeckajte i dodajte u tavu, lagano promiješajte i maknite s vatre. Dovoljno im je vrlo malo topline.
  • 13. Kad juha zakuha, ugasite vatru. Dodajte kelj, ponovno poklopite lonac i pustite da se kelj skuha na pari od juhe.
  • 14. Za kruh u dublju posudu stavite pola čaše brašna, pola čaše kukuruznog brašna, jušnu žlicu suhoga kvasca, čašu kukuruza, pola čaše ribanog sira kašar i dodajte malo soli.
  • 15. Kopar, peršin, bosiljak, origano i ružmarin stavite na hrpu, zajedno nasjeckajte i dodajte smjesi u posudi. Dodajte pola čajne čašice maslinova ulja i pola čaše vode pa mijesite mješavinu rukom dok ne dobijete mekano tijesto. Ako bude prerijetko, možete dodati još malo kukuruznog brašna.
  • 16. Posudu prekrijte kuhinjskom folijom i pustite da se tijesto malo digne.
  • 17. Drugu tavu koja se ne lijepi stavite na štednjak, ulijte malo maslinova ulja, zagrijte je, uzmite tijesto koje se dignulo i cijelo oblikujte u plosnati krug te stavite u tavu. Poklopite je, smanjite vatru i ostavite kruh da se peče. Kad jedna strana dobije boju, ne zaboravite okrenuti na drugu.
  • 18. Za namaz odrežite stabljike zelenih feferona, narežite ih na nekoliko komada i stavite u dublju posudu. Dodajte korijandar, rikolu, limunov sok i maslinovo ulje te sve sastojke izmiksajte u blenderu. Dodajte malo soli. Ako bude jako kiselo, možete dodati još malo maslinova ulja.
  • 19. Pečeni kruh maknite s vatre i narežite na kriške. Juhu stavite u posudu za posluživanje i po njoj prelijte namaz koji ste pripremili. Poslužite s kruhom.

Povezani recepti

Vidi sve