Juha od kelja i cikle
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- 4 luka
- maslinovo ulje
- 5 cikli
- 150 g crvenog mesa rezanog na kockice
- 6 grančica bosiljka
- 4 jušne žlice riže srednje dugog zrna
- ½ čaše mesnoga temeljca
- ½ čaše kuhanoga bijeloga graha
- ½ čaše kuhanoga šarenoga graha
- 3 grančice svježeg origana
- 10 listova kelja
- 2 čili-papričice
- voda
- sol
- papar
- Za namaz
- 2 ljuta zelena feferona
- četvrtina stručka korijandra
- četvrtina stručka rikole
- 2 limuna
- ½ čajne čašice maslinova ulja
- prstohvat soli
- Za kukuruzni kruh
- ½ čaše brašna
- ½ čaše kukuruznog brašna
- jušna žlica suhoga kvasca
- čaša kukuruza
- ½ čaše sira kašar
- prstohvat soli
- grančica ružmarina
- 3 grančice kopra
- 3 grančice peršina
- 3 grančice bosiljka
- 3 grančice svježeg origana
- ½ čajne čašice maslinova ulja
- ½ čaše vode
Priprema
- 1. Ogulite luk i narežite ga na velike komade.
- 2. Tavu stavite na štednjak, dodajte malo maslinova ulja, ubacite luk i pirjajte dok ne omekša.
- 3. Ciklu ogulite gulilicom, prerežite po sredini i narežite na tanke kriške. Sačuvajte stabljiku i listove.
- 4. Lonac u kojem ćete kuhati juhu stavite na štednjak, ulijte malo maslinova ulja, dodajte narezanu ciklu i poklopljenu kuhajte na slaboj vatri dok ne omekša.
- 5. Nekoliko kriški cikle dodajte luku kako bi mu dala boju i nastavite pirjati.
- 6. Kad luk omekša, dodajte meso narezano na kockice i uz miješanje nastavite pirjati dok meso ne promijeni boju. Dodajte nekoliko grančica svježeg bosiljka.
- 7. Cikli dodajte oko četiri jušne žlice riže, pola čaše mesnog temeljca, poklopite lonac i nastavite kuhati dok riža ne omekša.
- 8. Kad meso bude gotovo, mješavinu ubacite u lonac s ciklom.
- 9. Prethodno skuhani bijeli i šareni grah stavite u tavu u kojoj ste pirjali luk, dodajte nekoliko grančica svježeg origana i gnječite ga stražnjom stranom žlice dok se gotovo ne pretvori u pire. I tu smjesu dodajte u lonac s ciklom.
- 10. Stabljike cikle sitno nasjeckajte i dodajte u lonac.
- 11. U lonac dodajte vode toliko da pokrije sve sastojke, poklopite ga i nastavite kuhati na slaboj vatri dok svi sastojci ne omekšaju.
- 12. Preostale listove kelja i cikle rukom smotajte u roladu, sitno nasjeckajte i stavite u tavu u kojoj ste gnječili grah. Čili-papričice također sitno nasjeckajte i dodajte u tavu, lagano promiješajte i maknite s vatre. Dovoljno im je vrlo malo topline.
- 13. Kad juha zakuha, ugasite vatru. Dodajte kelj, ponovno poklopite lonac i pustite da se kelj skuha na pari od juhe.
- 14. Za kruh u dublju posudu stavite pola čaše brašna, pola čaše kukuruznog brašna, jušnu žlicu suhoga kvasca, čašu kukuruza, pola čaše ribanog sira kašar i dodajte malo soli.
- 15. Kopar, peršin, bosiljak, origano i ružmarin stavite na hrpu, zajedno nasjeckajte i dodajte smjesi u posudi. Dodajte pola čajne čašice maslinova ulja i pola čaše vode pa mijesite mješavinu rukom dok ne dobijete mekano tijesto. Ako bude prerijetko, možete dodati još malo kukuruznog brašna.
- 16. Posudu prekrijte kuhinjskom folijom i pustite da se tijesto malo digne.
- 17. Drugu tavu koja se ne lijepi stavite na štednjak, ulijte malo maslinova ulja, zagrijte je, uzmite tijesto koje se dignulo i cijelo oblikujte u plosnati krug te stavite u tavu. Poklopite je, smanjite vatru i ostavite kruh da se peče. Kad jedna strana dobije boju, ne zaboravite okrenuti na drugu.
- 18. Za namaz odrežite stabljike zelenih feferona, narežite ih na nekoliko komada i stavite u dublju posudu. Dodajte korijandar, rikolu, limunov sok i maslinovo ulje te sve sastojke izmiksajte u blenderu. Dodajte malo soli. Ako bude jako kiselo, možete dodati još malo maslinova ulja.
- 19. Pečeni kruh maknite s vatre i narežite na kriške. Juhu stavite u posudu za posluživanje i po njoj prelijte namaz koji ste pripremili. Poslužite s kruhom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom
Recepti Luke Nguyen
Juha od soma tom yum
Recepti Adam Liaw
Riblja juha s rezancima asam laksa
Recepti Adam Liaw
Juha luxe lo mein s petrovim uhom i ježincem
Recepti Adam Liaw
Wonton juha u šangajskom stilu
Recepti Adam Liaw
Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)