Juha od dimljene slanine, kukuruza šećerca i krumpira

Sastojci

  • maslinovo ulje za prženje
  • 1 oguljeni luk nasjeckan na kockice
  • 4 trake dimljene pečene slanine nasjeckane na sitne komadiće
  • 2 lovorova lista
  • 2 krumpira oguljena i nasjeckana na kockice debljine 1 cm
  • 1 poriluk očišćen i sitno nasjeckan
  • 375 g konzerviranog kremastog kukuruza
  • 200 g konzerviranog i ocijeđenog kukuruza šećerca
  • 750 ml kokošjeg ili povrtnog temeljca
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Stavite veliki lonac ili vatrostalnu posudu prikladnu za uporabu na štednjaku na srednje jaku vatru. Dodajte malo ulja i pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte slaninu i nastavite kuhati dok blago ne porumeni. Umiješajte lovorove listove.
  • 2. Dodajte krumpire i poriluk i kuhajte 5-7 minuta dok poriluk ne omekša.
  • 3.  Dodajte kremasti kukuruz i kukuruz šećerac, a zatim ulijte temeljac i mlijeko. Kuhajte do temperature laganog vrenja i kuhajte još 15 minuta ili dok se krumpiri ne skuhaju do kraja i dok se ne razvije pun okus jela. Kušajte i začinite po potrebi. Poslužite u toplim zdjelicama.