Juha od dimljene slanine, kukuruza šećerca i krumpira
Sastojci
- maslinovo ulje za prženje
- 1 oguljeni luk nasjeckan na kockice
- 4 trake dimljene pečene slanine nasjeckane na sitne komadiće
- 2 lovorova lista
- 2 krumpira oguljena i nasjeckana na kockice debljine 1 cm
- 1 poriluk očišćen i sitno nasjeckan
- 375 g konzerviranog kremastog kukuruza
- 200 g konzerviranog i ocijeđenog kukuruza šećerca
- 750 ml kokošjeg ili povrtnog temeljca
- 500 ml punomasnog mlijeka
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Stavite veliki lonac ili vatrostalnu posudu prikladnu za uporabu na štednjaku na srednje jaku vatru. Dodajte malo ulja i pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte slaninu i nastavite kuhati dok blago ne porumeni. Umiješajte lovorove listove.
- 2. Dodajte krumpire i poriluk i kuhajte 5-7 minuta dok poriluk ne omekša.
- 3. Dodajte kremasti kukuruz i kukuruz šećerac, a zatim ulijte temeljac i mlijeko. Kuhajte do temperature laganog vrenja i kuhajte još 15 minuta ili dok se krumpiri ne skuhaju do kraja i dok se ne razvije pun okus jela. Kušajte i začinite po potrebi. Poslužite u toplim zdjelicama.