Juha od buče s crvenom lećom
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 500 g muškatne bundeve
- 500 g crvene leće
- 50 g maslaca
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 mrkva
- korijen celera
- 10 g đumbira
- par grančica timijana-mažurana
- par listića kadulje
- sol i papar
- bučino ulje
- kiselo vrhnje
- 1 l povrtnog temeljca
- sjemenke buče
Priprema
- 1. Na zagrijanom maslacu dinstati sitno nasjeckani luk kojemu nakon nekoliko minuta dodamo narezanu mrkvu i korijen celera.
- 2. Kratko dinstati pa dodati sjeckanu bundevu i češnjak.
- 3. Dodati timijan, kadulju, ribani đumbir i crvenu leću.
- 4. Uliti temeljac te kuhati 15 min. na laganoj vatri.
- 5. Juhu izraditi štapnim mikserom i začiniti solju i paprom.
- 6. Servirati u duboku zdjelu te dodati žlicu vrhnja i bučino ulje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Juha od potočarke s poširanim jajetom
Recepti Michel Albert Roux
Kari od cvjetače s kapicama
Recepti Pati Jinich
Chaya juha
Recepti Mary Berry
Tajlandska zelena juha od piletine i kozica
Recepti Michela Tuscan
Bagna Cauda (vrući umak od inćuna i češnjaka)
Recepti Mary Berry
Juha od kestenjaste gljive
Recepti Luke Nguyen
Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom