Juha bisque s tostom i majonezom od češnjaka

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta. 
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje. 

Sastojci

  • 25 g maslaca
  • 150 g ljutike očišćene i nasjeckane nasitno
  • 2 češnja češnjaka očišćena i zgnječenja ili sitno naribana
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • 450 g glava kliješta i repova škampa
  • 2 konzerve od 400 g nasjeckanih rajčica ili 800 g zrelih nasjeckanih rajčica
  • 400 ml ribljeg temeljca ili laganog pilećeg temeljca
  • 1 žličica šećera
  • 200 ml vrhnja za šlag ili vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice brandyja (nije nužno ali daje bogatiji okus)
  • Za tost s majonezom od češnjaka: 75 g majoneze, 1 češanj češnjaka očišćen i zgnječen ili sitno nariban, 12 kriški baguetta

Priprema

  • 1. Otopite maslac u loncu na srednje jakom plamenu. Kad se počne pjeniti, dodajte ljutiku i češnjak. Začinite solju i paprom i poklopite. Smanjite plamen i pustite ljutiku da se lagano pirja 7-8 minuta.
  • 2. Dok se ljutika kuha, valjkom zgnječite glave i oklope škampa. Ne trebate dobiti jako malene komade, no što ih bolje zgnječite, više će okusa dati.
  • 3. Kad ljutika omekša, dodajte zgnječene škampe. Pojačajte plamen i pirjajte bez poklopca, uz često miješanje, 6-8 minuta ili dok ne osjetite miris zapečenih oklopa i vidite da postaju lagano zlatni.
  • 4. Dodajte rajčice, temeljac i šećer te kuhajte nad jakim plamenom 10 minuta ili dok rajčice potpuno ne omekšaju. Ubacite sve u blender ili kuhinjski robot i meljite nekoliko minuta kako biste usitnili oklope.
  • 5. U međuvremenu pripremite tost. Pomiješajte u zdjeli majonezu i češnjak, a kruh tostirajte s obje strane.
  • 6. Procijedite smjesu s usitnjenim oklopima i procijeđenu tekućinu ulijte u čisti lonac i stavite da se kuha na srednje jakom plamenu. Dodajte vrhnje i brandy (ako ga upotrebljavate), posolite i popaprite i lagano kuhajte bisque kako bi se ugrijao. (Ako ste upotrijebili rajčice iz konzerve, možda ćete morati dodati još malo šećera.)
  • 7. Pospite peršinom i odmah poslužite uz komadiće tosta premazane majonezom od češnjaka.

Povezani recepti

Vidi sve