Juha bisque s tostom i majonezom od češnjaka
Recept iz: Rachel Allen
Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta.
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje.
Sastojci
- 25 g maslaca
- 150 g ljutike očišćene i nasjeckane nasitno
- 2 češnja češnjaka očišćena i zgnječenja ili sitno naribana
- sol i svježe mljeven crni papar
- 450 g glava kliješta i repova škampa
- 2 konzerve od 400 g nasjeckanih rajčica ili 800 g zrelih nasjeckanih rajčica
- 400 ml ribljeg temeljca ili laganog pilećeg temeljca
- 1 žličica šećera
- 200 ml vrhnja za šlag ili vrhnja za kuhanje
- 2 žlice brandyja (nije nužno ali daje bogatiji okus)
- Za tost s majonezom od češnjaka: 75 g majoneze, 1 češanj češnjaka očišćen i zgnječen ili sitno nariban, 12 kriški baguetta
Priprema
- 1. Otopite maslac u loncu na srednje jakom plamenu. Kad se počne pjeniti, dodajte ljutiku i češnjak. Začinite solju i paprom i poklopite. Smanjite plamen i pustite ljutiku da se lagano pirja 7-8 minuta.
- 2. Dok se ljutika kuha, valjkom zgnječite glave i oklope škampa. Ne trebate dobiti jako malene komade, no što ih bolje zgnječite, više će okusa dati.
- 3. Kad ljutika omekša, dodajte zgnječene škampe. Pojačajte plamen i pirjajte bez poklopca, uz često miješanje, 6-8 minuta ili dok ne osjetite miris zapečenih oklopa i vidite da postaju lagano zlatni.
- 4. Dodajte rajčice, temeljac i šećer te kuhajte nad jakim plamenom 10 minuta ili dok rajčice potpuno ne omekšaju. Ubacite sve u blender ili kuhinjski robot i meljite nekoliko minuta kako biste usitnili oklope.
- 5. U međuvremenu pripremite tost. Pomiješajte u zdjeli majonezu i češnjak, a kruh tostirajte s obje strane.
- 6. Procijedite smjesu s usitnjenim oklopima i procijeđenu tekućinu ulijte u čisti lonac i stavite da se kuha na srednje jakom plamenu. Dodajte vrhnje i brandy (ako ga upotrebljavate), posolite i popaprite i lagano kuhajte bisque kako bi se ugrijao. (Ako ste upotrijebili rajčice iz konzerve, možda ćete morati dodati još malo šećera.)
- 7. Pospite peršinom i odmah poslužite uz komadiće tosta premazane majonezom od češnjaka.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom
Recepti Luke Nguyen
Juha od soma tom yum
Recepti Adam Liaw
Riblja juha s rezancima asam laksa
Recepti Adam Liaw
Juha luxe lo mein s petrovim uhom i ježincem
Recepti Adam Liaw
Wonton juha u šangajskom stilu
Recepti Adam Liaw
Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)
Recepti Adam Liaw
Juha od graška s raženim i pirovim palačinkama