Juha bisque s tostom i majonezom od češnjaka

1. Otopite maslac u loncu na srednje jakom plamenu. Kad se počne pjeniti, dodajte ljutiku i češnjak. Začinite solju i paprom i poklopite. Smanjite plamen i pustite ljutiku da se lagano pirja 7-8 minuta.

2. Dok se ljutika kuha, valjkom zgnječite glave i oklope škampa. Ne trebate dobiti jako malene komade, no što ih bolje zgnječite, više će okusa dati.

3. Kad ljutika omekša, dodajte zgnječene škampe. Pojačajte plamen i pirjajte bez poklopca, uz često miješanje, 6-8 minuta ili dok ne osjetite miris zapečenih oklopa i vidite da postaju lagano zlatni.

4. Dodajte rajčice, temeljac i šećer te kuhajte nad jakim plamenom 10 minuta ili dok rajčice potpuno ne omekšaju. Ubacite sve u blender ili kuhinjski robot i meljite nekoliko minuta kako biste usitnili oklope.

5. U međuvremenu pripremite tost. Pomiješajte u zdjeli majonezu i češnjak, a kruh tostirajte s obje strane.

6. Procijedite smjesu s usitnjenim oklopima i procijeđenu tekućinu ulijte u čisti lonac i stavite da se kuha na srednje jakom plamenu. Dodajte vrhnje i brandy (ako ga upotrebljavate), posolite i popaprite i lagano kuhajte bisque kako bi se ugrijao. (Ako ste upotrijebili rajčice iz konzerve, možda ćete morati dodati još malo šećera.)

7. Pospite peršinom i odmah poslužite uz komadiće tosta premazane majonezom od češnjaka.

Sastojci

  • Sastojci25 g maslaca 150 g ljutike očišćene i nasjeckane nasitno 2 češnja češnjaka očišćena i zgnječenja ili sitno naribana sol i svježe mljeven crni papar 450 g glava kliješta i repova škampa 2 konzerve od 400 g nasjeckanih rajčica ili 800 g zrelih nasjeckanih rajčica 400 ml ribljeg temeljca ili laganog pilećeg temeljca 1 žličica šećera 200 ml vrhnja za šlag ili vrhnja za kuhanje 2 žlice brandyja (nije nužno ali daje bogatiji okus)Za tost s majonezom od češnjaka75 g majoneze 1 češanj češnjaka očišćen i zgnječen ili sitno nariban 12 kriški baguetta

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve