Jeroenove kamenice Rockefeller

Jeroenove kamenice Rockefeller

Opis

Dodatno je potrebno: nož za kamenice, cjedilo

Priprema: 

Umak Holandez

U lončić ulijte vino i ocat, pustite neka zakuha. Ogulite i nasjeckajte ljutiku. Zatim u lonac dodajte papar u zrnu, estragon i ljutiku. Neka se tekućina kuha oko 15 minuta i reducira tako da jedna trećina ispari. Procijedite ovu bazu za umak. Vratite lonac na štednjak, ali na malu vatru. Razbijte jaja i razdvojite žumanjak od bjelanjka. U umak dodajte žumanjke i istucite ih pjenasto s pomoću pjenjače. Umak ne smije zakuhati. Kada umak postane dovoljno pjenast, u njega dodajte rastopljeni maslac. Ugasite vatru. Poklopite lonac poklopcem da umak ne bi ispario.

Špinat

Malo maslinova ulja zagrijte u tavi, pa špinat pecite oko 2 minute, neprestano miješajući. Ostavite špinat da se ocijedi u cjedilu.

Rockefeller

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Otvorite kamenice nožem za kamenice. Presijecanjem snažnog mišića za otvaranje školjke, odvojite meso od školjke. Začinite s malo Tabasca. Na kamenicu stavite malo špinata i oveću žlicu umaka Holandez.

Kamenice pecite vrlo kratko u pećnici dok umak Holandez ne poprimi rumenu boju.

S pomoću plinskog plamenika možete dodatno flambirati gornji sloj umaka radi tamnije zlatnosmeđe nijanse. Kamenice posložite na tanjur.

SAVJET: Da biste produžili vijek trajanja kamenica, polegnite ih na konveksnu stranu, to jest neka ravnija strana gleda prema gore. Na ovaj su način potopljene u svojoj hranjivoj vodi, pa dulje ostaju svježe.

Sastojci

Umak Holandez

  • 100 ml bijelog octa
  • 200 ml bijelog vina
  • 1 ljutika
  • 10 zrna papra
  • pola svežnja estragona
  • 2 jaja
  • 250 g maslaca
  • rastopljenog

Špinat

  • 300 g špinata

Kamenice

  • 12 kamenica
  • nekoliko kapi Tabasca

Povezani recepti