Opis

  1. Pile stavite u lonac i dodajte temeljac; trebate ga imati dovoljno da prekrijete pile.
  2. Dodajte lovor i začinite sa soli i paprom. Ostavite da proključa na jakoj vatri. Stavite poklopac i krčkajte 1–1¼ sata ili dok ne bude kuhano. Pile izvadite iz tekućine i provjerite da nema tragova ružičastog soka kada ubodete najdeblji dio batka sa štapićem za ražnjiće, između batka i zabatka (ako vidite tragove, kuhajte pile još neko vrijeme). Lagano razdvojite meso da se brže ohladi.
  3. U kuhanu vodu od piletine dodajte poriluk, mrkve, celer i šljive (ako ste koristili vodu, u ovoj fazi dodajte nekoliko kocki za juhu).
  4. Pustite da zavrije, zatim poklopite i kuhajte 20 minuta ili dok povrće ne omekša.
  5. Odvojite meso od kostiju i izlomite na manje komade, bacite kožicu i kosti. Iz lonca uklonite listove lovora, dodajte malo soli i papra po potrebi, vratite piletinu u lonca i promiješajte. Zagrijavajte dok ne postane vruće. Poslužite u zagrijanim zdjelicama ili šalicama.

 

Sastojci

  • 1 x 1.5kg pileta spremnog za pečenje
  • 2 litre pilećeg temeljca (ili vode)
  • 3 lista lovora
  • 4 poriluka, prepolovljena po dužini, sitno nasjeckana
  • 2 mrkve, oguljene, prepolovljene po dužini, tanko narezane
  • 2 štapića celera, prepolovljeni po dužini, narezanih na ploške
  • 12 suhih šljiva spremnih za jelo, nasjeckanih
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Povezani recepti