Jednostavna glatka pašteta od pilećih jetrica
Recept iz: Michela Chiappa
Majka dviju mladih djevojčica, Michela je postala stručnjakinja za brzo pripravljanje večera. Ona odlično razumije što bi trebao svaki zaposleni roditelj - kako brzo i zdravo hraniti cijelu svoju obitelj posebno one najmlađe.
Sastojci
- 400 g najkvalitetnijih svježih pilećih jetrica očišćenih
- 1 ljutika ili pola malog luka
- 4 grančice timijana
- 4 lista kadulje
- 100 ml ml vina Madeira ili vinjaka
- 20 ml vrhnja za kuhanje
- 1 kruščić ciabatta
- 200 g nezasoljenog maslaca
- Morska sol i svježe mljeveni papar
- 1 cijeli muškatni oraščić
Priprema
- Narežite jetrica na jednake komadiće. Maslac narežite na kockice. Ogulite i sitno nasjeckajte ljutiku ili luk. Natrgajte listiće s grančica timijana.
- Stavite srednje veliku tavu na srednje jaku vatru. Dodajte komad maslaca, a zatim ljutiku, timijan i listove kadulje.
- Pržite 5-10 minuta miješajući dok ljutika ne omekša, ali ne smije potamnjeti. Pojačajte vatru i dodajte jetrica (i još malo maslaca ako vam se čini da je suho). Brzo miješajući, pecite jetrica oko 2 minute da izvana dobiju smećkastu boju, ali da unutra ostanu ružičasta. Jetrica odmah istresite u blender.
- Ostavite sokove od pečenja u tavi, vratite je na vatru i dodajte Madeiru ili vinjak. Pustite da se reducira dok ne ostanu 2 žlice mirisnog sirupa.
- Izlijte sirup u blender kao i vrhnje za kuhanje te dobar prstohvat soli, papra i muškatnog oraščića. Dobro izmiksajte. Špatulom sastružite smjesu sa stijenke blendera. Dodajte 75 g maslaca i miksajte da dobijete glatku masu.
- Prekrijte posudu prianjajućom folijom i stavite u hladnjak na 20 minuta da se stisne.
- Rastopite maslac u maloj posudi na slaboj vatri, dodajte malo naribanog muškatnog oraščića. Izvadite paštetu iz hladnjaka i prelijte maslacem.
- Vratite paštetu u hladnjak i ostavite da se stisne nekoliko sati.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michela Chiappa
Njoki s ricottom u duginim bojama
Recepti Michela Chiappa
Klasični talijanski biskvit
Recepti Michela Chiappa
Krema od ricotte
Recepti Michela Chiappa
Povrtne lazanje s gljivama
Recepti Michela Chiappa
Bezglutenski kolač s kruškama, medom i bademima
Recepti Michela Chiappa
Kolač od naranči i badema sa sirupom Panforte
Recepti Michela Chiappa
Umak od peršina i češnjaka - salsa verde
Recepti Michela Chiappa
Punjena mocca torta
Recepti Michela Chiappa
Mamini ražnjići s mesnim okruglicama - Spiedini
Recepti Michela Chiappa
Hrskava palenta sa sirom