Jednostavna glatka pašteta od pilećih jetrica

Narežite jetrica na jednake komadiće. Maslac narežite na kockice. Ogulite i sitno nasjeckajte ljutiku ili luk. Natrgajte listiće s grančica timijana.

Stavite srednje veliku tavu na srednje jaku vatru. Dodajte komad maslaca, a zatim ljutiku, timijan i listove kadulje.

Pržite 5-10 minuta miješajući dok ljutika ne omekša, ali ne smije potamnjeti. Pojačajte vatru i dodajte jetrica (i još malo maslaca ako vam se čini da je suho). Brzo miješajući, pecite jetrica oko 2 minute da izvana dobiju smećkastu boju, ali da unutra ostanu ružičasta. Jetrica odmah istresite u blender.

Ostavite sokove od pečenja u tavi, vratite je na vatru i dodajte Madeiru ili vinjak. Pustite da se reducira dok ne ostanu 2 žlice mirisnog sirupa.

Izlijte sirup u blender kao i vrhnje za kuhanje te dobar prstohvat soli, papra i muškatnog oraščića. Dobro izmiksajte. Špatulom sastružite smjesu sa stijenke blendera. Dodajte 75 g maslaca i miksajte da dobijete glatku masu.

Prekrijte posudu prianjajućom folijom i stavite u hladnjak na 20 minuta da se stisne.

Rastopite maslac u maloj posudi na slaboj vatri, dodajte malo naribanog muškatnog oraščića. Izvadite paštetu iz hladnjaka i prelijte maslacem.

Vratite paštetu u hladnjak i ostavite da se stisne nekoliko sati.

Sastojci

  • Sastojci400 g najkvalitetnijih svježih pilećih jetrica očišćenih 1 ljutika ili pola malog luka 4 grančice timijana 4 lista kadulje 100 ml ml vina Madeira ili vinjaka 20 ml vrhnja za kuhanje 1 kruščić ciabatta 200 g nezasoljenog maslaca morska sol i svježe mljeveni papar 1 cijeli muškatni oraščić

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve