Jednostavna glatka pašteta od pilećih jetrica

Majka dviju mladih djevojčica, Michela je postala stručnjakinja za brzo pripravljanje večera. Ona odlično razumije što bi trebao svaki zaposleni roditelj - kako brzo i zdravo hraniti cijelu svoju obitelj posebno one najmlađe.

Sastojci

  • 400 g najkvalitetnijih svježih pilećih jetrica očišćenih
  • 1 ljutika ili pola malog luka
  • 4 grančice timijana
  • 4 lista kadulje
  • 100 ml ml vina Madeira ili vinjaka
  • 20 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 kruščić ciabatta
  • 200 g nezasoljenog maslaca
  • Morska sol i svježe mljeveni papar
  • 1 cijeli muškatni oraščić

Priprema

  • Narežite jetrica na jednake komadiće. Maslac narežite na kockice. Ogulite i sitno nasjeckajte ljutiku ili luk. Natrgajte listiće s grančica timijana.
  • Stavite srednje veliku tavu na srednje jaku vatru. Dodajte komad maslaca, a zatim ljutiku, timijan i listove kadulje.
  • Pržite 5-10 minuta miješajući dok ljutika ne omekša, ali ne smije potamnjeti. Pojačajte vatru i dodajte jetrica (i još malo maslaca ako vam se čini da je suho). Brzo miješajući, pecite jetrica oko 2 minute da izvana dobiju smećkastu boju, ali da unutra ostanu ružičasta. Jetrica odmah istresite u blender.
  • Ostavite sokove od pečenja u tavi, vratite je na vatru i dodajte Madeiru ili vinjak. Pustite da se reducira dok ne ostanu 2 žlice mirisnog sirupa.
  • Izlijte sirup u blender kao i vrhnje za kuhanje te dobar prstohvat soli, papra i muškatnog oraščića. Dobro izmiksajte. Špatulom sastružite smjesu sa stijenke blendera. Dodajte 75 g maslaca i miksajte da dobijete glatku masu.
  • Prekrijte posudu prianjajućom folijom i stavite u hladnjak na 20 minuta da se stisne.
  • Rastopite maslac u maloj posudi na slaboj vatri, dodajte malo naribanog muškatnog oraščića. Izvadite paštetu iz hladnjaka i prelijte maslacem.
  • Vratite paštetu u hladnjak i ostavite da se stisne nekoliko sati.

Povezani recepti

Vidi sve