Janjetina začinjena harissom s bijelim grahom
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice mljevenog kumina
- 2 žlice mljevenog korijandera
- 1kg fileta janjećeg vrata, očišćeno i narezano na male komade
- 2.5cm velik komad svježeg đumbira, sitno nariban
- 2 luka, tanko narezana
- 250ml bijelog suhog vina
- 400g konzerva sjeckanih rajčica
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žlice tekućeg meda
- 1½ žličice harissa paste (poželjno blage)
- ½ limuna, samo sok i sitno naribana korica
- 400g bijelog graha iz konzerve, ocijeđen i opran
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 160C/140C Ventilacijska/Plin 3.
- U dubokoj tavi koja može ići u pećnicu ili u vatrostalnoj posudi za složence, zagrijte dvije žlice ulja. Kumin i korijander pospite po komadima janjetine i pržite ih u dvije serije na vrućem ulju, otprilike pet minuta ili dok ne poprime smeđu boju. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
- Preostalo ulje ulijte u tavu, dodajte đumbir i luk, te pržite na jakoj vatri oko 10 minuta ili dok sve ne omekša. Ulijte vino i kuhajte 2–3 minute, miješajte i stružite dno tave kako bi se svi karamelizirani komadići mesa sjedinili.
- Dodajte preostale sastojke, osim graha, te dobro promiješajte, zatim vratite janjetinu u tavu, začinite sa soli i paprom te zakuhajte.
- Poklopite i prebacite u pećnicu da se peče sat i 15 minuta. Umiješajte grah i vratite u pećnicu na još 15 minuta ili dok janjetina ne omekša.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada