Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. S više od nekoliko desetljeća iskustva u kulinarstvu, s nama dijeli svakodnevne recepte za slano i slatko!

Sastojci

  • Sastojci
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice mljevenog kumina
  • 2 žlice mljevenog korijandera
  • 1kg fileta janjećeg vrata, očišćeno i narezano na male komade
  • 2.5cm velik komad svježeg đumbira, sitno nariban
  • 2 luka, tanko narezana
  • 250ml bijelog suhog vina
  • 400g konzerva sjeckanih rajčica
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 žlice tekućeg meda
  • 1½ žličice harissa paste (poželjno blage)
  • ½ limuna, samo sok i sitno naribana korica
  • 400g bijelog graha iz konzerve, ocijeđen i opran
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • Pećnicu zagrijte na 160C/140C Ventilacijska/Plin 3.
  • U dubokoj tavi koja može ići u pećnicu ili u vatrostalnoj posudi za složence, zagrijte dvije žlice ulja. Kumin i korijander pospite po komadima janjetine i pržite ih u dvije serije na vrućem ulju, otprilike pet minuta ili dok ne poprime smeđu boju. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
  • Preostalo ulje ulijte u tavu, dodajte đumbir i luk, te pržite na jakoj vatri oko 10 minuta ili dok sve ne omekša. Ulijte vino i kuhajte 2–3 minute, miješajte i stružite dno tave kako bi se svi karamelizirani komadići mesa sjedinili.
  • Dodajte preostale sastojke, osim graha, te dobro promiješajte, zatim vratite janjetinu u tavu, začinite sa soli i paprom te zakuhajte.
  • Poklopite i prebacite u pećnicu da se peče sat i 15 minuta. Umiješajte grah i vratite u pećnicu na još 15 minuta ili dok janjetina ne omekša.

Povezani recepti

Vidi sve