Janjeći tagine Simona Pegga
Recept iz: Jamie Oliver
Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.
Sastojci
- 1 veliki prstohvat šafrana
- 8 suhih šljiva (bez koštica)
- 2 luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevenog đumbira
- maslinovo ulje
- 1 štapić cimeta
- 750 g nasjeckanih janjećih lopatica
- 12 šarene mlade tikvice
- 300 g šarene baby mrkve
- ½ buternutt tikve (600g)
- 250 g couscousa
- 2 klinčića
- 2 žlice ružine harisse
- 250 g običnog jogurta
- ½ svežnja svježe metvice (15g)
Priprema
- 1. U maloj posudi prekrijte šafran s 2 žlice kipuće vode i ostavite da se upije. Izvadite koštice iz šljiva, stavite ih u zasebnu zdjelu i prekrijte kipućom vodom da nabubre.
- 2. Ogulite i sitno nasjeckajte luk i češnjak, a zatim začinite mljevenim đumbirom i prstohvatom morske soli i crnog papra.
- 3. Stavite tagine ili veliku duboku tavu na vatru srednje jačine s dvije žlice ulja, a zatim dodajte cimet na minutu da ulju date okus. Dodajte janjetinu, začinite solju i paprom te kuhajte 5 minuta ili dok svuda ne posmeđi uz stalno miješanje.
- 4. Gurnite meso na jednu stranu tave, a štapić cimeta stavite na vrh, a zatim dodajte začinjeni luk i češnjak sa strane. Kuhajte 5 minuta ili dok ne omekša i ne karamelizira se, povremeno miješajući.
- 5. Lagano ogulite tikvice i mrkve, ali tako da ostanu cijele, ogulite i uklonite koštice iz tikve, a zatim je narežite na komade od po 3 cm te ih dodajte u tavu. ubacite šljive, šafran i svu vodu za namakanje, a zatim prelijte s 200ml vode i dobro promiješajte.
- 6. Neka zakipi, a onda pokrijte i kuhajte na slaboj vatri 1 sat i 30 minuta do 2 sata, ili sve dok janjetina ne bude mekana, a povrće dobro skuhan, povremeno promiješajte i dodajte vode da se razrijedi ako je potrebno. Kušajte i začinite po želji.
- 7. U međuvremenu, stavite couscous u zdjelu, začinite solju i dodajte klinčić, a zatim prekrijte kipućom vodom te pokapajte uljem. Poklopite tanjurom i ostavite 5 do 10 minuta da se razrahli, a onda još razrahlite vilicom.
- 8. Stavite harissu po jogurtu. Poslužite tagine, couscous i lepinje s harissa jogurtom, a ukrasite raštrkanim listovima metvice.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada