Janjeći tagine Simona Pegga

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.

Sastojci

  • 1 veliki prstohvat šafrana
  • 8 suhih šljiva (bez koštica)
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • maslinovo ulje
  • 1 štapić cimeta
  • 750 g nasjeckanih janjećih lopatica
  • 12 šarene mlade tikvice
  • 300 g šarene baby mrkve
  • ½ buternutt tikve (600g)
  • 250 g couscousa
  • 2 klinčića
  • 2 žlice ružine harisse
  • 250 g običnog jogurta
  • ½ svežnja svježe metvice (15g)

Priprema

  • 1. U maloj posudi prekrijte šafran s 2 žlice kipuće vode i ostavite da se upije. Izvadite koštice iz šljiva, stavite ih u zasebnu zdjelu i prekrijte kipućom vodom da nabubre.
  • 2. Ogulite i sitno nasjeckajte luk i češnjak, a zatim začinite mljevenim đumbirom i prstohvatom morske soli i crnog papra.
  • 3. Stavite tagine ili veliku duboku tavu na vatru srednje jačine s dvije žlice ulja, a zatim dodajte cimet na minutu da ulju date okus. Dodajte janjetinu, začinite solju i paprom te kuhajte 5 minuta ili dok svuda ne posmeđi uz stalno miješanje.
  • 4. Gurnite meso na jednu stranu tave, a štapić cimeta stavite na vrh, a zatim dodajte začinjeni luk i češnjak sa strane. Kuhajte 5 minuta ili dok ne omekša i ne karamelizira se, povremeno miješajući.
  • 5. Lagano ogulite tikvice i mrkve, ali tako da ostanu cijele, ogulite i uklonite koštice iz tikve, a zatim je narežite na komade od po 3 cm te ih dodajte u tavu. ubacite šljive, šafran i svu vodu za namakanje, a zatim prelijte s 200ml vode i dobro promiješajte.
  • 6. Neka zakipi, a onda pokrijte i kuhajte na slaboj vatri 1 sat i 30 minuta do 2 sata, ili sve dok janjetina ne bude mekana, a povrće dobro skuhan, povremeno promiješajte i dodajte vode da se razrijedi ako je potrebno. Kušajte i začinite po želji.
  • 7. U međuvremenu, stavite couscous u zdjelu, začinite solju i dodajte klinčić, a zatim prekrijte kipućom vodom te pokapajte uljem. Poklopite tanjurom i ostavite 5 do 10 minuta da se razrahli, a onda još razrahlite vilicom.
  • 8. Stavite harissu po jogurtu. Poslužite tagine, couscous i lepinje s harissa jogurtom, a ukrasite raštrkanim listovima metvice.

Povezani recepti

Vidi sve