David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 8 janjećih kotleta
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 ml balzamičnog octa
  • sok pola limuna
  • 3 režnja češnjaka
  • grančica ružmarina
  • sol i papar
  • 3 komada korijena komorača
  • mladi luk
  • 100 g ovčejsira
  • 100 g krušnih mrvica
  • maslac
  • 4 mlade mrkve
  • 50 g kave u zrnu
  • 5 g mljevene kave za dekoraciju

Priprema

  • 1. Očistimo kotlete. (Trik s koncem)
  • 2. Napraviti marinadu od balzamičnog octa,maslinovog ulja, limunova soka, sitno sjeckanog češnjaka, ružmarina, soli i papra.
  • 3. U staklenu kvadratnu posudu posložiti kotlete te preliti marinadom. Ostaviti u hladnjaku barem sat vremena prije pečenja.
  • 4. Pripremimo koromač i prerežemo ga na četvrtine.Stavimo ga u pleh za pečenje i odmah posolimo i popaprimo. Poprskamo ga maslinovim uljem.
  • 5. Ogulit ćemo mrkvu. Dno staklene zdjele prekrit ćemo kavom u zrnu, dodati malo vode i na to poslagati mrkve. Prekrijemo mrkve aluminijskom folijom i stavimo u pećnicu kao i koromač 20,25 min. Na 180 stupnjeva.
  • 6. Smjesu za gratiniranje napravit ćemo od krušnih mrvica, malo maslaca i domaćeg naribanog ovčjeg sira.
  • 7. Izvadimo mrkve i koromač. Koromač pospemo smjesom za gratiniranje i vratimo u pećnicu s upaljenom gornjom pločom 5 min.
  • 8. Od mrkvica u blenderu napravimo kremu.
  • 9. Izvadimo janjetinu i posušimo ju kuhinjskim papirom. Kratko ju popečemo na jako zagrijanoj tavi...4 min. sa svake strane. Uz nju pečemo i mladi luk.
  • 10. Dok pečemo kotlete na grill tavi sa strane poslažemo i grilamo i mladi luk.
  • 11. Izvadimo janjetinu i u tavu dodamo malo marinade i maslaca.
  • 12. Izvadimo i koromač.
  • Serviramo izrezane kotlete s gratiniranim koromačem i zapečenim lukom te deglasiranim umakom na kremi od mrkve aromatizirane kavom.

Povezani recepti

Vidi sve