Janjeći kotleti sa zapečenim mladim lukom i gratiniranim koromačem
Recept iz: David Skoko
Priprema
Očistimo kotlete. (Trik s koncem)
Napraviti marinadu od balzamičnog octa,maslinovog ulja, limunova soka, sitno sjeckanog češnjaka, ružmarina, soli i papra.
U staklenu kvadratnu posudu posložiti kotlete te preliti marinadom. Ostaviti u hladnjaku barem sat vremena prije pečenja.
Pripremimo koromač i prerežemo ga na četvrtine.Stavimo ga u pleh za pečenje i odmah posolimo i popaprimo. Poprskamo ga maslinovim uljem.
Ogulit ćemo mrkvu. Dno staklene zdjele prekrit ćemo kavom u zrnu, dodati malo vode i na to poslagati mrkve. Prekrijemo mrkve aluminijskom folijom i stavimo u pećnicu kao i koromač 20,25 min. Na 180 stupnjeva.
Smjesu za gratiniranje napravit ćemo od krušnih mrvica, malo maslaca i domaćeg naribanog ovčjeg sira.
Izvadimo mrkve i koromač. Koromač pospemo smjesom za gratiniranje i vratimo u pećnicu s upaljenom gornjom pločom 5 min.
Od mrkvica u blenderu napravimo kremu.
Izvadimo janjetinu i posušimo ju kuhinjskim papirom. Kratko ju popečemo na jako zagrijanoj tavi...4 min. sa svake strane. Uz nju pečemo i mladi luk.
Dok pečemo kotlete na grill tavi sa strane poslažemo i grilamo i mladi luk.
Izvadimo janjetinu i u tavu dodamo malo marinade i maslaca.
Izvadimo i koromač.
Serviramo izrezane kotlete s gratiniranim koromačem i zapečenim lukom te deglasiranim umakom na kremi od mrkve aromatizirane kavom.
Sastojci
- Namirnice
- 8 janjećih kotleta
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 ml balzamičnog octa
- sok pola limuna
- 3 režnja češnjaka
- grančica ružmarina
- sol i papar
- 3 komada korijena komorača
- mladi luk
- 100 g ovčejsira
- 100 g krušnih mrvica
- maslac
- 4 mlade mrkve
- 50 g kave u zrnu
- 5 g mljevene kave za dekoraciju
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti David Skoko
Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recepti David Skoko
Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)
Recepti David Skoko
Skuta s karameliziranim smokvama
Recepti David Skoko
Buzara
Recepti David Skoko
Pljukanci s pašticadom od tune
Recepti David Skoko
Okruglice od suhog voća
Recepti David Skoko
Bakalar na bilo s posuticama
Recepti David Skoko
Bakalar s krumpirom
Recepti David Skoko
Kroštule
Recepti David Skoko
Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima