Opis
Priprema
Stavite mladi krumpir da se kuha na pari.
Izvadite veliku posudu u kojoj janjeće kotlete možete složiti u jednom sloju pa ulijte maslinovo ulje i dodajte granule čilija, sušenu metvicu i sol od celera.
Uzmite jedan janjeći kotlet i njime zgnječite začine s uljem tako da se sve bolje pomiješa, posložite sve kotlete u jednom sloju, okrenite ih i ostavite da se mariniraju 10 minuta.
Zagrijte veliku neprijanjajuću tavu s debelim dnom (dovoljno veliku da u nju stanu svi kotleti). Posložite kotlete u tavu (ulje u kojem su se marinirali dovoljno je i za pečenje) i pecite ih na srednjem plamenu 5 minuta. Dok se kotleti peku, provjerite jesu li krumpiri omekšali, što su do sad trebali, pa ih maknite s vatre.
Hvataljkama (kako biste si olakšali) okrenite kotlete i pecite još 3 minute. Ako ćete koristiti ovaj recept za obrok od jednog slijeda, prekrijte veliki pladanj za posluživanje rukolom ili nekom drugom salatom. Kad kotleti budu pečeni, ali još uvijek sočni i ružičasti, složite ih na ukrašeni (ili neukrašeni) pladanj. Naravno, pecite janjetinu duže ako želite da bude jače pečena.
Stavite kuhani krumpir u tavu i pržite ga 3 minute, a zatim ga okrenite i pržite još 3 minute. S vremena na vrijeme protresite tavu kako bi se komadi krumpira izmiješali i okretali u vrućoj, začinjenoj masnoći.
Špatulom s prorezima ili sličnim pomagalom premjestite krumpire na pladanj s kotletima i pospite ih jednom žličicom ljuskaste soli (ja ih volim jako slane, ali ako imate jednostavniji ukus ili kuhate za malu djecu, smanjite količinu soli ili je nemojte uopće staviti) i sjeckanim peršinom i metvicom.
Sastojci
Sastojci
- 500 g mladog krumpira
- opranog i prepolovljenog
- ali neoguljenog
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žličice granula suhog čilija
- 1 žličica sušene metvice
- 1/2 žličice soli od celera
- 8 janjećih kotleta
- najbolje organskih
- s uklonjenom masnoćom
- 100 g rukole
- 1 žličica ljuskaste morske soli ili 1/2 žličice kuhinjske soli
- 1 žlica sjeckanog svježeg peršina
- 1 žlica sjeckane svježe metvice