Janjeći kotleti s metvicom, čilijem i zlatnim krumpirima

Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.

 

Sastojci

  • 500 g mladog krumpira opranog i prepolovljenog, ali neoguljenog
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice granula suhog čilija
  • 1 žličica sušene metvice
  • 1/2 žličice soli od celera
  • 8 janjećih kotleta najbolje organskih s uklonjenom masnoćom
  • 100 g rukole
  • 1 žličica ljuskaste morske soli ili 1/2 žličice kuhinjske soli
  • 1 žlica sjeckanog svježeg peršina ž
  • 1 žlica sjeckane svježe metvice

Priprema

  • 1. Stavite mladi krumpir da se kuha na pari.
  • 2. Izvadite veliku posudu u kojoj janjeće kotlete možete složiti u jednom sloju pa ulijte maslinovo ulje i dodajte granule čilija, sušenu metvicu i sol od celera.
  • 3. Uzmite jedan janjeći kotlet i njime zgnječite začine s uljem tako da se sve bolje pomiješa, posložite sve kotlete u jednom sloju, okrenite ih i ostavite da se mariniraju 10 minuta.
  • 4. Zagrijte veliku neprijanjajuću tavu s debelim dnom (dovoljno veliku da u nju stanu svi kotleti). Posložite kotlete u tavu (ulje u kojem su se marinirali dovoljno je i za pečenje) i pecite ih na srednjem plamenu 5 minuta. Dok se kotleti peku, provjerite jesu li krumpiri omekšali, što su do sad trebali, pa ih maknite s vatre.
  • 5. Hvataljkama (kako biste si olakšali) okrenite kotlete i pecite još 3 minute. Ako ćete koristiti ovaj recept za obrok od jednog slijeda, prekrijte veliki pladanj za posluživanje rukolom ili nekom drugom salatom. Kad kotleti budu pečeni, ali još uvijek sočni i ružičasti, složite ih na ukrašeni (ili neukrašeni) pladanj. Naravno, pecite janjetinu duže ako želite da bude jače pečena.
  • 6. Stavite kuhani krumpir u tavu i pržite ga 3 minute,  a zatim ga okrenite i pržite još 3 minute. S vremena na vrijeme protresite tavu kako bi se komadi krumpira izmiješali i okretali u vrućoj, začinjenoj masnoći.
  • 7. Špatulom s prorezima ili sličnim pomagalom premjestite krumpire na pladanj s kotletima i pospite ih jednom žličicom ljuskaste soli (ja ih volim jako slane, ali ako imate jednostavniji ukus ili kuhate za malu djecu, smanjite količinu soli ili je nemojte uopće staviti) i sjeckanim peršinom i metvicom.

Povezani recepti

Vidi sve