Janjeći kotleti s hrskavom koricom
Recept iz: Božana Katsarova
1. Očistite kožicu s prednje i stražnje strane janjećih rebara. Očistite i meso između rebara. Zatim ogulite kosti tako da meso odrežete i gurate ga prema dolje. Rebra pospite solju i bijelim paprom s obiju strana i dobro uvaljajte u meso. Pospite samardalom i maslinovim uljem i dobro utrljajte.
2. Dobro zagrijte tavu s vatrostalnim drškom. Rastopite maslac i dodajte 2 žlice maslinova ulja. Dodajte prerezane popola glavice luka i cijele stabljike majčine dušice. Prvo zapržite rebra tako da ih postavite vertikalno, s kostima prema gore, a zatim ih polegnite i meso zalijevajte umakom. Ispržite meso s obiju strana. I s druge strane polegnite rebra i ponovno zalijevajte umakom. Tavu s mesom stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 8-10 minuta.
3. Za hrskavu koricu narežite krupno listove peršina i špinata i stavite ih u duboku posudu. Dodajte razmrvljen dvopek i maslinovo ulje i smjesu pasirajte do homogenosti. Smjesu presipajte u tanjur i razvaljajte u tanak sloj.
4. Izvadite janjetinu iz pećnice i četkicom dobro premažite senfom s medom, sa svih strana. Zatim meso stavite u tanjur sa zelenom smjesom i rukom je nanesite na meso, sa svih strana. Rebra postavite u lim, na papir za pečenje, i pecite još 5-6 minuta u pećnici na 180 stupnjeva. Nakon što ste meso izvadili ostavite ga da odstoji 10 minuta.
5. Za preljev dobro promiješajte kiselo mlijeko sa sitno narezanim listovima metvice i maslinovim uljem. Začinite prstohvatom soli.
6. Razrežite rebra tako da oblikujete janjeće kotlete. Posložite ih u tanjur i poslužite s preljevom od kiselog mlijeka i prženog luka. Prelijte umakom od pečenja.
Sastojci
- Sastojci400 g janjećih kotleta (cijeli komad rebra) sol i bijeli papar pola žličice samardale (balkanski začin) maslinovo ulje 40 g maslaca 3 glavice ljutike 10 grančica majčine dušice 1 žlica senfa s medomZa koricu 5 komada dvopeka 50 g špinata 1 vezica peršina 2 žlice maslinova ulja prstohvat soliZa preljev100 g kiselog mlijeka 10 listova metvice 1 žlica maslinova ulja prstohvat soli
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Božana Katsarova
Pileća juha s povrćem
Recepti Božana Katsarova
Pačji bataci, omotani u kadaif, čičoku i mrkve
Recepti Božana Katsarova
Keksići od sira i pečene marinirane paprike
Recepti Božana Katsarova
Krem-karamel
Recepti Božana Katsarova
Svinjeći đuveč
Recepti Božana Katsarova
Miš-maš
Recepti Božana Katsarova
Humus
Recepti Božana Katsarova
Pogače (Vafli)
Recepti Božana Katsarova
Zelena salata s palentom
Recepti Božana Katsarova
Buncek s umakom gravy