Janjeći kotleti s hrskavom koricom

Janjeći kotleti s hrskavom koricom

Opis

1. Očistite kožicu s prednje i stražnje strane janjećih rebara. Očistite i meso između rebara. Zatim ogulite kosti tako da meso odrežete i gurate ga prema dolje. Rebra pospite solju i bijelim paprom s obiju strana i dobro uvaljajte u meso. Pospite samardalom i maslinovim uljem i dobro utrljajte.

2. Dobro zagrijte tavu s vatrostalnim drškom. Rastopite maslac i dodajte 2 žlice maslinova ulja. Dodajte prerezane popola glavice luka i cijele stabljike majčine dušice. Prvo zapržite rebra tako da ih postavite vertikalno, s kostima prema gore, a zatim ih polegnite i meso zalijevajte umakom. Ispržite meso s obiju strana. I s druge strane polegnite rebra i ponovno zalijevajte umakom. Tavu s mesom stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 8-10 minuta.

3. Za hrskavu koricu narežite krupno listove peršina i špinata  i stavite ih u duboku posudu. Dodajte razmrvljen dvopek i maslinovo ulje i smjesu pasirajte do homogenosti. Smjesu presipajte u tanjur i razvaljajte u tanak sloj.

4. Izvadite janjetinu iz pećnice i četkicom dobro premažite senfom s medom, sa svih strana. Zatim meso stavite u tanjur sa zelenom smjesom i rukom je nanesite na meso, sa svih strana. Rebra postavite u lim, na papir za pečenje, i pecite još 5-6 minuta u pećnici na 180 stupnjeva. Nakon što ste meso izvadili ostavite ga da odstoji 10 minuta.

5. Za preljev dobro promiješajte kiselo mlijeko sa sitno narezanim listovima metvice i maslinovim uljem. Začinite prstohvatom soli.

6. Razrežite rebra tako da oblikujete janjeće kotlete. Posložite ih u tanjur i poslužite s preljevom od kiselog mlijeka i prženog luka. Prelijte umakom od pečenja.


Sastojci

Sastojci

  • 400 g janjećih kotleta (cijeli komad rebra)
  • sol i bijeli papar
  • pola žličice samardale (balkanski začin)
  • maslinovo ulje
  • 40 g maslaca
  • 3 glavice ljutike
  • 10 grančica majčine dušice
  • 1 žlica senfa s medom

Za koricu

  • 5 komada dvopeka
  • 50 g špinata
  • 1 vezica peršina
  • 2 žlice maslinova ulja
  • prstohvat soli

Za preljev

  • 100 g kiselog mlijeka
  • 10 listova metvice
  • 1 žlica maslinova ulja
  • prstohvat soli

Povezani recepti