Opis
1. Očistite kožicu s prednje i stražnje strane janjećih rebara. Očistite i meso između rebara. Zatim ogulite kosti tako da meso odrežete i gurate ga prema dolje. Rebra pospite solju i bijelim paprom s obiju strana i dobro uvaljajte u meso. Pospite samardalom i maslinovim uljem i dobro utrljajte.
2. Dobro zagrijte tavu s vatrostalnim drškom. Rastopite maslac i dodajte 2 žlice maslinova ulja. Dodajte prerezane popola glavice luka i cijele stabljike majčine dušice. Prvo zapržite rebra tako da ih postavite vertikalno, s kostima prema gore, a zatim ih polegnite i meso zalijevajte umakom. Ispržite meso s obiju strana. I s druge strane polegnite rebra i ponovno zalijevajte umakom. Tavu s mesom stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 8-10 minuta.
3. Za hrskavu koricu narežite krupno listove peršina i špinata i stavite ih u duboku posudu. Dodajte razmrvljen dvopek i maslinovo ulje i smjesu pasirajte do homogenosti. Smjesu presipajte u tanjur i razvaljajte u tanak sloj.
4. Izvadite janjetinu iz pećnice i četkicom dobro premažite senfom s medom, sa svih strana. Zatim meso stavite u tanjur sa zelenom smjesom i rukom je nanesite na meso, sa svih strana. Rebra postavite u lim, na papir za pečenje, i pecite još 5-6 minuta u pećnici na 180 stupnjeva. Nakon što ste meso izvadili ostavite ga da odstoji 10 minuta.
5. Za preljev dobro promiješajte kiselo mlijeko sa sitno narezanim listovima metvice i maslinovim uljem. Začinite prstohvatom soli.
6. Razrežite rebra tako da oblikujete janjeće kotlete. Posložite ih u tanjur i poslužite s preljevom od kiselog mlijeka i prženog luka. Prelijte umakom od pečenja.
Sastojci
Sastojci
- 400 g janjećih kotleta (cijeli komad rebra)
- sol i bijeli papar
- pola žličice samardale (balkanski začin)
- maslinovo ulje
- 40 g maslaca
- 3 glavice ljutike
- 10 grančica majčine dušice
- 1 žlica senfa s medom
Za koricu
- 5 komada dvopeka
- 50 g špinata
- 1 vezica peršina
- 2 žlice maslinova ulja
- prstohvat soli
Za preljev
- 100 g kiselog mlijeka
- 10 listova metvice
- 1 žlica maslinova ulja
- prstohvat soli