Opis

Zagrijati pećnicu na 150 ˚C/130 ˚C Ventilacijska/Plin 2.

Na jakoj vatri zagrijte tavu s poklopcem koja može ići pećnicu ili veliki gusani lonac. Dodajte ulje i janjetinu i pržite 3-4 minute ili dok meso ne poprimi zlatno smeđu boju. Možda ćete ovo morati raditi u dvije ture. Hvataljkama prebacite meso na tanjur.

Na tavu stavite luk i celer i pržite 3-4 minute na srednje jakoj vatri dok ne omekša, ne dopustite da dobije smeđu boju. Dodajte češnjak i đumbir, pospite začinima i promiješajte kako bi se povrće potpuno obložilo začinima. Nakon 10 sekundi, dodajte rajčicu, temeljac, koncentrat rajčice, harissa pastu, med, marelice i prezervirani limun. Neka zavrije, miješajte, zatim vratite janjetinu i ostatak soka od pečenja u tavu. Začinite sa soli i paprom, poklopite i prebacite u pećnicu na sat vremena.

Izvadite iz pećnice, umiješajte slanutak i provjerite začinjenost, zatim vratite u pećnicu bez da poklopite tavu, pecite još pola sata - sat ili dok luk ne omekša a meso postane mekano (vidi bilješku).

Pospite sa sjeckanim peršinom i poslužite s integralnom kus-kus salatom s orasima ili ljetnom marokanskom salatom iz emisije "Brzo kuhanje".

Sastojci

  • 35-40 ml biljnog ulja
  • 750 g fileti janjećeg vrata, narezani na komade od 2–3cm (¾–1¼in)
  • 2 velika luka, sjeckana
  • 3 štapića celera, narezana
  • 2 češnja češnjaka, drobljena
  • 4 cm velik komad svježeg đumbira, oguljen i nariban
  • 15 g kumina u prahu
  • 15 g krijander u prahu
  • 5 g cimeta u prahu
  • 400 g konzerve sjeckane rajčice
  • 450 ml pilećeg ili janjećeg temeljca
  • 30 ml koncentrata rajčice
  • 10 ml harissa paste
  • 15 ml tekućeg meda
  • 8 sušenih marelica, izrezanih na četvrtine
  • 2 prezervirana limuna, narezanih na 8 dijelova i očišćenih od koštica
  • 400 g konzerve slanutka, ocijeđen i opran
  • 28 g sjeckanog peršina

Povezani recepti