Opis
Način pripreme:
- Nožem napravite zareze u mesu. Zgnječite češnjak i orahe u tučku. Premjestite u zdjelu i pomiješajte sa sirupom nara, čilijem, korijanderom, kuminom, solju, paprom, maslinovim uljem te sjeckanom mentom i peršinom.
- Tako pripremljenom pastom premažite meso temeljito sa svih strana. Stavite meso u hladnjak i ostavite 2 sata da se marinira. Izvadite iz hladnjaka 20 - 30 minuta prije pečenja.
- Stavite na pladanj za pečenje, ulijte šalicu vode i prvo prekrijte s vlažnim papirom za pečenje, a zatim aluminijskom folijom. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 160 stupnjeva dok se dobro ne ispeče, oko 3 sata (vrijeme pečenja ovisi o veličini komada mesa). Maknite foliju i papir, povećajte temperaturu na 200 stupnjeva i pecite dok se ne oblikuje fina korica.
- Prelijte pečeno meso sirupom od nara i poslužite uz smrvljene orahe, sjemenke nara i peršinovo lišće. Najbolji prilog je pilav.
*Pecite u pećnici na vrući zrak.
Priprema
- 1 janjeći but
- 3 češnja češnjaka
- 80 ml sirupa od nara
- 50 g oraha
- 1/2 svežnja peršina
- 1 grančica mente
- 1 žličica pahuljica čilija
- 1/2 žličica kumina
- 1/2 žličica korijandera
- 60 ml maslinovog ulja
- Soli i papra prema ukusu
Za ukrašavanje:
- 50 g oraha
- sjemenki nara
- sirup nara
- peršin