Janjeći but s narom i orasima

  Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.  

Sastojci

  • 1 janjeći but
  • 3 češnja češnjaka
  • 80 ml sirupa od nara
  • 50 g oraha
  • 1/2 svežnja peršina
  • 1 grančica mente
  • 1 žličica pahuljica čilija
  • 1/2 žličica kumina
  • 1/2 žličica korijandera
  • 60 ml maslinovog ulja
  • Soli i papra prema ukusu
  • Za ukrašavanje:
  • 50 g oraha
  • sjemenki nara
  • sirup nara
  • peršin

Priprema

  • 1. Nožem napravite zareze u mesu. Zgnječite češnjak i orahe u tučku. Premjestite u zdjelu i pomiješajte sa sirupom nara, čilijem, korijanderom, kuminom, solju, paprom, maslinovim uljem te sjeckanom mentom i peršinom.
  • 2. Tako pripremljenom pastom premažite meso temeljito sa svih strana. Stavite meso u hladnjak i ostavite 2 sata da se marinira. Izvadite iz hladnjaka 20 - 30 minuta prije pečenja.
  • 3. Stavite na pladanj za pečenje, ulijte šalicu vode i prvo prekrijte s vlažnim papirom za pečenje, a zatim aluminijskom folijom. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 160 stupnjeva dok se dobro ne ispeče, oko 3 sata (vrijeme pečenja ovisi o veličini komada mesa). Maknite foliju i papir, povećajte temperaturu na 200 stupnjeva i pecite dok se ne oblikuje fina korica.
  • 4. Prelijte pečeno meso sirupom od nara i poslužite uz smrvljene orahe, sjemenke nara i peršinovo lišće. Najbolji prilog je pilav.
  •  *Pecite u pećnici na vrući zrak.

Povezani recepti

Vidi sve