Janjeće koljenice i riža na iranski način
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- 4 velike janjeće koljenice (stražnje), odstranjena masnoća
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevene kurkume
- 3/4 žličice mljevenog kardamoma
- 1 žličica svježe ribanog muškatnog oraščića
- 2 žlice biljnog ulja
- ¼ žličice niti šafrana
- Sok i korica 1 limete
- Sok i korica 1 naranče
- 2 žličice ružine vodice
- 1 veliki smeđi luk, prepolovljen, tanko narezan
- 2 lista lovora
- 4 grančice timijana
- 5 suhih šljiva
- 1.5 litara kvalitetnog pilećeg temeljca
- 2 šalice basmati riže, kuhane
- 25g maslaca
- 2 režnja češnjaka, tanko narezana
- 1 lukovica komorača, ugrubo nasjeckana na kockice, očuvanih listova
- ¼ šalice grožđica
- 4 datulje, bez koštica, sitno nasjeckane
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/3 šalice sjemenki (koštica) nara
- 2 žlice pistacija
- Šačica mješavine prženih sjemenki bundeve i badema
- ¼ šalice lišća mente + za ukrasiti janjetinu
- ¼ šalice lišća peršina + za ukrasiti janjetinu
Priprema
- 1. Začinite janjetinu morskom soli i svježe mljevenim paprom. U velikoj plastičnoj vrećici pomiješajte začine i stavite koljenice. Natrljajte meso s mješavinom začina i ostavite na sobnoj temperaturi oko 1 sat.
- 2. Zagrijte pećnicu na 160°C. Zagrijte ulje na srednje visokoj temperaturi u velikoj vatrostalnoj posudi i naizmjence zapecite janjeće koljenice dok ne poprime smećkastu boju, na po 5 minuta ili dok ne poprime smeđu boju sa svih strana. Ostavite na tanjuru sa strane.
- 3. U međuvremenu, u posudici pomiješajte šafran, koricu i sok limete i naranče, ružinu vodicu, s ½ šalice tople vode. Ostavite sa strane 10 minuta.
- 4. Ostavite 1 žlicu ulja u vatrostalnoj posudi i zapecite luk na srednjoj temperaturi 8 do 10 minuta, ili dok ne omekša i poprimi svijetlo smeđu boju. Dodajte lišće lovora, timijan, suhe šljive i umiješajte mješavinu sa šafranom. Vratite janjeće koljenice u posudu, dodajte temeljac i zakuhajte na niskoj temperaturi. Maknite sa štednjaka, pokrijte i kuhajte u pećnici 1 ½ sat ili dok se meso ne odvaja s kostiju.
- 5. U međuvremenu, u velikoj tavi za pečenje, otopite maslac na srednjoj temperaturi, dodajte češnjak i komorač i pecite 4 do 5 minuta ili dok ne omekša.
- 6. Dodajte kuhanu rižu i grožđice i promiješajte. Začinite. Prelijte s maslinovim uljem i posipajte sjemenke nara, orašaste plodove, lišće mente i peršina.
- 7. Kad je meso kuhano, izvadite koljenice i ostavite sa strane, na toplome. Procijedite umak, uklonite masnoću i začinite. Podgrijte procijeđeni umak u malenoj posudi.
- 8. Poslužite janjeće koljenice s rižom, prelivene umakom i ukrašene metvidom i peršinom, po želji.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Domaći ćevapi od janjetine
Recepti Lora i Stoyan
Brzo varivo sa svinjskim kotletima
Recepti Lora i Stoyan
Brza musaka
Recepti Lora i Stoyan
Patka s mlincima
Recepti Lora i Stoyan
Mesne okruglice u umaku od rajčice
Recepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama