Opis

Začinite janjetinu morskom soli i svježe mljevenim paprom.  U velikoj plastičnoj vrećici pomiješajte začine i stavite koljenice. Natrljajte meso s mješavinom začina i ostavite na sobnoj temperaturi oko 1 sat.

Zagrijte pećnicu na 160°C. Zagrijte ulje na srednje visokoj temperaturi u velikoj vatrostalnoj posudi i naizmjence zapecite janjeće koljenice dok ne poprime smećkastu boju, na po 5 minuta ili dok ne poprime smeđu boju sa svih strana. Ostavite na tanjuru sa strane.

U međuvremenu, u posudici pomiješajte šafran, koricu i sok limete i naranče, ružinu vodicu, s ½ šalice tople vode. Ostavite sa strane 10 minuta.

Ostavite 1 žlicu ulja u vatrostalnoj posudi i zapecite luk na srednjoj temperaturi 8 do 10 minuta, ili dok ne omekša i poprimi svijetlo smeđu boju. Dodajte lišće lovora, timijan, suhe šljive i umiješajte mješavinu sa šafranom. Vratite janjeće koljenice u posudu, dodajte temeljac i zakuhajte na niskoj temperaturi. Maknite sa štednjaka, pokrijte i kuhajte u pećnici 1 ½ sat ili dok se meso ne odvaja s kostiju.

U međuvremenu, u velikoj tavi za pečenje, otopite maslac na srednjoj temperaturi, dodajte češnjak i komorač i pecite 4 do 5 minuta ili dok ne omekša. Dodajte kuhanu rižu i grožđice i promiješajte. Začinite. Prelijte s maslinovim uljem i posipajte sjemenke nara, orašaste plodove, lišće mente i peršina.

Kad je meso kuhano, izvadite koljenice i ostavite sa strane, na toplome. Procijedite umak, uklonite masnoću i začinite. Podgrijte procijeđeni umak u malenoj posudi.

Poslužite janjeće koljenice s rižom, prelivene umakom i ukrašene metvidom i peršinom, po želji.

 

 

 

 

Sastojci

  • 4 velike janjeće koljenice (stražnje), odstranjena masnoća
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 3/4 žličice mljevenog kardamoma
  • 1 žličica svježe ribanog muškatnog oraščića
  • 2 žlice biljnog ulja
  • ¼ žličice niti šafrana
  • Sok i korica 1 limete
  • Sok i korica 1 naranče
  • 2 žličice ružine vodice
  • 1 veliki smeđi luk, prepolovljen, tanko narezan
  • 2 lista lovora
  • 4 grančice timijana
  • 5 suhih šljiva
  • 1.5 litara kvalitetnog pilećeg temeljca
  • 2 šalice basmati riže, kuhane
  • 25g maslaca
  • 2 režnja češnjaka, tanko narezana
  • 1 lukovica komorača, ugrubo nasjeckana na kockice, očuvanih listova
  • ¼ šalice grožđica
  • 4 datulje, bez koštica, sitno nasjeckane
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/3 šalice sjemenki (koštica) nara
  • 2 žlice pistacija
  • Šačica mješavine prženih sjemenki bundeve i badema
  • ¼ šalice lišća mente + za ukrasiti janjetinu
  • ¼ šalice lišća peršina + za ukrasiti janjetinu

Povezani recepti