Janjeća rebrica s ljetnim povrćem

Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga! 

Sastojci

  • 1 janjeća rebrica (s 8 kostiju)
  • 1 grančica ružmarina, sitno nasjeckana
  • 1 grančica timijana, sitno nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka
  • 80 ml rosea
  • 50 ml janjećeg ili pilećeg temeljca
  • Sol i papar
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 vezica šparoga, bez vrhova, narezana na dva komada od 5 cm
  • 1 mladi luk
  • 100 g svježeg graška
  • 6 kuhanih mladih krumpira, prepolovljenih
  • 80 g boba, blanširanog
  • Limunov sok i naribana korica po želji
  • 2 grančice svježe metvice, sitno nasjeckane
  • Malo maslinova ulja

Priprema

  • 1. Zarežite masnoću oštrim nožem pa dobro utrljajte začine u meso s obje strane.
  • 2. Stavite rebrica u teflonsku tavu na srednje jaku vatru kako bi se mast polako cijedila. Dodajte češnjak i pojačajte vatru pa nastavite peći dok masnoća podjednako ne posmeđi. Okrenite rebrica pa ispecite i donju stranu.
  • 3. Stavite ih u pećnicu na 12 minuta da se meso ispeče do kraja.
  • 4. Ulijte ulje u drugu tavu na srednje jakoj vatri, dodajte šparoge, mladi luk pa pustite da se lagano pirja oko 2-3 minute. Na kraju stavite bob, ulijte malo limunova soka, pospite naribanom koricom limuna i metvicom. Dobro začinite solju i paprom pa miješajte dok ne bude gotovo. Uklonite tavu s vatre.
  • 5. Izvadite janjetinu iz pećnice i prebacite je na tavu na nekoliko minuta. Prelijte višak masnoće preko mesa pa sve vratite na srednje jaku vatru. Prelijte sve s malo vina i ostavite da polovica ispari prije dodavanja janjećeg temeljca.
  • 6. Neka se krčka još 5 minuta da još tekućine ispari. Prelijte s malo maslinova ulja i dobro promiješajte da se sve prožme.
  • 7. Kad se janjeća rebrica ohlade, nakon 8-10 minuta, narežite ih na komade i poslužite s povrćem. Prelijte sve s malo soka i dobar tek!

Povezani recepti

Vidi sve