Janjeća musaka
Recept iz: Filipa Gomes
1.Najprije narežite patlidžane na kolutove debljine 0,5 cm, pospite ih finom soli s obje strane i stavite u cjedilo kako bi otišla voda i kiselost.
2.U međuvremenu u posudi s vodom i soli skuhajte 4 krumpira narezana na kocke.
3.Pozabavite se mesom: popirjajte veliki nasjeckani luk na maslinovu ulju.
4.Kad luk postane staklast, dodajte 2 nasjeckana češnja češnjaka, lovorov list, 500 g mljevene janjetine i neka se kuha.
5.Kada meso promijeni boju, dodajte sol, dvije žličice kumina, papra, 1,5 žličicu cimeta, čašu bijelog vina i manju limenku narezane rajčice, te pustite da se kuha dok alkohol ne ispari.
6.U međuvremenu pripremite bešamel u drugom loncu. Rastopite 4 žlice maslaca. Pospite s 5 žlica brašna, dobro promiješajte kako bi se brašno povezalo s maslacem. Zatim dolijte pola litre mlijeka. Polako ga dolijevajte uz stalno miješanje. Dodajte muškatni oraščić, sol i papar, te miješajte dok se smjesa ne zgusne.
7.Kad meso i bešamel budu gotovi, a krumpiri kuhani, patlidžane osušite na upijajućem papiru.
8.Na limu koji ste premazali maslinovim uljem, popecite patlidžane s obiju strana.
9.Pripremite pire tako da dodate 100-200 ml vrhnja kuhanim krumpirima. Dodajte 4 žlice maslaca i dobro sve zgnječite. Stavite na vatru da se osuši dok ne dobijete kremasti pire.
10.Kada patlidžani budu pečeni, počnite slagati musaku.
11.No najprije pećnicu uključite na 200 stupnjeva.
12.Na dno lima stavite žlicu pirea, ali lim prethodno premažite maslinovim uljem. Zatim stavite sloj patlidžana. Potom sloj mesa. Zatim feta sir, pa još patlidžana, pa opet sloj mesa. Prekrijte pireom od krumpira, bešamelom i pospite feta sirom.
13.Na kraju ispecite u pećnici na 15-20 minuta ili dok ne dobije boju. I onda možete poslužiti.
Sastojci
- Janjeća musaka 4 srednja patlidžana sitna sol maslinovo ulje veliki luk 2 češnja češnjaka lovorov list 500 g mljevene janjetine limenka nasjeckane rajčice pola čaše bijelog vina žličica cimeta 4 srednja krumpira 100 – 200 ml vrhnja 3 žlice maslacaBešamel 3 žlice maslaca 5 žlica brašna bez kvasca 500 ml mlijeka muškatni orašćić sol papar feta sir
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom