Janjeća lopatica s engleskim povrćem
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 3 žlice ulja
- 6 x 200g janjećih lopatica
- 2 luka, narezana
- 2 češnja češnjaka, zdrobljena
- 1 puna žlica brašna
- 300ml crnog vina
- 450ml pilećeg temeljca
- 1 žlica želea od crvenog ribiza
- 1 žlica nasjeckanih listića ružmarina
- 250g mladih mrkvi, prepolovljenih po dužini
- 250g pastrnaka, izrezanog na štapiće
- 250g mlade repe, prepolovljene po dužini
- Žlica maslaca
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 2 žlice nasjeckanog peršina, za ukrašavanje
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 160°C.
- 2. Zagrijte 2 žlice ulja u dubokoj, vatrostalnoj posudi pa prepržite janjeće lopatice na jakoj vatri oko 5–6 minuta ili dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Izvadite ih i stavite po strani.
- 3. Na preostalo ulje stavite luk i češnjak pa ih pržite na srednje jakoj vatri oko 3–4 minute dok ne omekšaju.Sipajte brašno u zdjelu, ulijte vino i miješajte dok ne dobijete glatku pastu. Na luk i češnjak dodajte pileći temeljac pa mješavinu vina i brašna. Miješajte neprekidno dok ne zakipi. Dodajte žele od crvenog ribiza i ružmarin pa miješajte dok se ne zgusne.
- 4. Prepržene lopatice vratite u posudu, začinite solju i paprom, poklopite i stavite u pećnicu na oko 2 sata ili dok se janjetina ne počne odvajati od kostiju.
- 5. Prije posluživanja, stavite zasoljenu vodu u lonac da zakipi, dodajte mrkve, pastrnak i repu i ostavite da se kuha oko 8–10 minuta ili dok povrće ne omekša. Zatim ga procijedite.
- 6. Dodajte trećinu povrća u posudu s janjetinom i sve promiješajte. Otopite žlicu maslaca u tavi i prepržite preostalo povrće na jakoj vatri oko 4–5 minutaili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.Začinite solju i paprom i maknite sa štednjaka.
- 7. Poslužite jednu lopaticu po osobi, uz umak i povrće iz posude plus dodatno prženo povrće iz tave. Ukrasite nasjeckanim peršinom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada