Janjeća koljenica u pećnici
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- 3 teleće koljenice
- 2 jušne žlice brašna
- ½ čajne žličice mljevene ljute paprike
- sol
- maslinovo ulje
- jušna žlica sezama
- Za umak
- 2 mrkve
- 4 stabljike celera
- luk
- rajčica
- glavica češnjaka
- 4 grančice svježeg origana
- 3 grančice ružmarina
- 3 čaše vode
- 3 štapića cimeta
- prstohvat cimeta
- 5 komada kardamoma
- limun
- 3 kapi crvenog vinskog octa
- Za namaz od rikole
- ½ stručka rikole
- 4 češnja češnjaka
- ½ čaše maslinova ulja
- Za begendi
- duguljasti patlidžan
- sol
- papar
- jušna žlica maslaca
- 2 jušne žlice brašna
- 15 čaša mlijeka
- ½ čaše ribanog kašara
- muškatni orašćić
- jušna žlica tahinija
Priprema
- 1. Na kosti janjeće koljenice koja stoji kao stapka nožem iscrtajte rez u obliku kruga.
- 2. U poveću posudu stavite dvije jušne žlice brašna, pola čajne žličice mljevene ljute paprike i sol, promiješajte i u mješavinu dobro uvaljajte janjeće koljenice sa svih strana.
- 3. Na štednjak stavite tavu, u nju stavite malo maslinova ulja i zagrijte.
- 4. Koljenice sa svih strana uvaljane u brašno stavite u dobro zagrijanu tavu i zapecite uz okretanje.
- 5. Za pripremu umaka ogulite mrkve i narežite ih na kriške.
- 6. Grubo narežite stabljike celera.
- 7. Luk ogulite i narežite na velike komade poput kriški jabuke.
- 8. Rajčice razrežite na četiri dijela, izvadite unutarnji dio s košticama i odvojite ga za kasniju upotrebu.
- 9. U odvojenu tavu ulijte maslinovo ulje i zagrijte je.
- 10. Glavicu češnjaka prerežite po sredini i stavite ih u tavu tako da su rezovi okrenuti prema dolje. Tako će češnjak otpustiti svoju aromu u ulje.
- 11. Na češnjak dodajte luk i pirjajte dok luk ne postane proziran.
- 12. Svježi origano i ružmarin prerežite na dva dijela i dodajte luku. Mrkvu, stabljike celera i rajčice iz kojih ste uklonili sjemenke dodajte sastojcima u tavi, pojačajte vatru i uz povremeno miješanje sve sastojke zajedno pirjajte.
- 13. Kad sastojci lagano omekšaju, dodajte tri čaše vode, smanjite na srednju vatru i nastavite kuhati dok sastojci sasvim ne omekšaju. U toj fazi umaku dodajte štapić cimeta, kardamom i kim te naribajte limunovu koru i iscijedite sok pola limuna. Dodajte i nekoliko kapi crvenog vinskog octa.
- 14. Kad janjeće koljenice dobiju lijepu boju i zaprže se sa svih strana, ugasite vatru i meso stavite u posudu za pečenje te po njemu prelijte mješavinu povrća koju ste pripremili. Posudu prekrijte aluminijskom folijom. Vrhom oštrog noža na foliji probušite nekoliko rupica.
- 15. Meso stavite u pećnicu zagrijanu na 140 stupnjeva i pecite tri sata.
- 16. Pečene koljenice izvadite iz pećnice i pospite sezamom. Otkriveno meso vratite u pećnicu kako bi se zapeklo i pecite još oko 10 minuta.
- 17. Za pripremu pesta od rikole u dublju posudu stavite rikolu.
- 18. Četiri češnja češnjaka ogulite i ubacite u posudu s rikolom. Dodajte pola čaše ekstradjevičanskoga maslinova ulja. Sve sastojke miksajte ručnim mikserom dok se ne pretvore u pire. Ako mješavina poprimi teksturu finog pirea, znači da je omjer sastojaka dobar.
- 19. Za pripremu begendija duguljasti patlidžan stavite na štednjak i zapecite uz okretanje.
- 20. Zapečeni patlidžan uzmite i ogulite te dobro nasjeckajte nožem.
- 21. U lonac srednje veličine ubacite maslac i rastopite ga.
- 22. U rastopljeni maslac dodajte dvije jušne žlice brašna i miješajte dok se sirovi miris brašna ne izgubi. Pripazite da se brašno ne zgruša.
- 23. Kad brašno izgubi sirovi miris, dodajte patlidžane. Dodajte i dvije jušne žlice namaza od rikole koji ste pripremili i sve sastojke kuhajte uz dobro miješanje.
- 24. Kad se mješavina skuha, dodajte mlijeko i kašar te dobro miješajte dok mješavina ne poprimi gustoću guste paste. Naribajte i malo muškatnog oraščića. Ako želite potpuno glatku strukturu, možete je izmiksati i u blenderu.
- 25. U begendi dodajte jušnu žlicu tahinija i promiješajte.
- 26. Na tanjur za posluživanje izvadite begendi i raširite ga žlicom. Na njega stavite jednu koljenicu i nešto povrća s kojim se pekla. Prelijte s malo namaza od rikole i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Kobasica Boerewors u tijestu
Recepti Luke Nguyen
Svinjska rebarca u soku mladog kokosa (suon ram man)
Recepti Justine Schofield
Bistecca Fiorentina
Recepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère