Janjeća koljenica u pećnici

Janjeća koljenica u pećnici

Opis

Priprema:

Na kosti janjeće koljenice koja stoji kao stapka nožem iscrtajte rez u obliku kruga.

U poveću posudu stavite dvije jušne žlice brašna, pola čajne žličice mljevene ljute paprike i sol, promiješajte i u mješavinu dobro uvaljajte janjeće koljenice sa svih strana.

Na štednjak stavite tavu, u nju stavite malo maslinova ulja i zagrijte.

Koljenice sa svih strana uvaljane u brašno stavite u dobro zagrijanu tavu i zapecite uz okretanje.

Za pripremu umaka ogulite mrkve i narežite ih na kriške.

Grubo narežite stabljike celera.

Luk ogulite i narežite na velike komade poput kriški jabuke.

Rajčice razrežite na četiri dijela, izvadite unutarnji dio s košticama i odvojite ga za kasniju upotrebu.

U odvojenu tavu ulijte maslinovo ulje i zagrijte je.

Glavicu češnjaka prerežite po sredini i stavite ih u tavu tako da su rezovi okrenuti prema dolje. Tako će češnjak otpustiti svoju aromu u ulje.

Na češnjak dodajte luk i pirjajte dok luk ne postane proziran.

Svježi origano i ružmarin prerežite na dva dijela i dodajte luku. Mrkvu, stabljike celera i rajčice iz kojih ste uklonili sjemenke dodajte sastojcima u tavi, pojačajte vatru i uz povremeno miješanje sve sastojke zajedno pirjajte.

Kad sastojci lagano omekšaju, dodajte tri čaše vode, smanjite na srednju vatru i nastavite kuhati dok sastojci sasvim ne omekšaju. U toj fazi umaku dodajte štapić cimeta, kardamom i kim te naribajte limunovu koru i iscijedite sok pola limuna. Dodajte i nekoliko kapi crvenog vinskog octa.

Kad janjeće koljenice dobiju lijepu boju i zaprže se sa svih strana, ugasite vatru i meso stavite u posudu za pečenje te po njemu prelijte mješavinu povrća koju ste pripremili. Posudu prekrijte aluminijskom folijom. Vrhom oštrog noža na foliji probušite nekoliko rupica.

Meso stavite u pećnicu zagrijanu na 140 stupnjeva i pecite tri sata.

Pečene koljenice izvadite iz pećnice i pospite sezamom. Otkriveno meso vratite u pećnicu kako bi se zapeklo i pecite još oko 10 minuta.

 

Za pripremu pesta od rikole u dublju posudu stavite rikolu.

Četiri češnja češnjaka ogulite i ubacite u posudu s rikolom. Dodajte pola čaše ekstradjevičanskoga maslinova ulja. Sve sastojke miksajte ručnim mikserom dok se ne pretvore u pire. Ako mješavina poprimi teksturu finog pirea, znači da je omjer sastojaka dobar.

 

Za pripremu begendija duguljasti patlidžan stavite na štednjak i zapecite uz okretanje.

Zapečeni patlidžan uzmite i ogulite te dobro nasjeckajte nožem.

U lonac srednje veličine ubacite maslac i rastopite ga.

U rastopljeni maslac dodajte dvije jušne žlice brašna i miješajte dok se sirovi miris brašna ne izgubi. Pripazite da se brašno ne zgruša.

Kad brašno izgubi sirovi miris, dodajte patlidžane. Dodajte i dvije jušne žlice namaza od rikole koji ste pripremili i sve sastojke kuhajte uz dobro miješanje.

Kad se mješavina skuha, dodajte mlijeko i kašar te dobro miješajte dok mješavina ne poprimi gustoću guste paste. Naribajte i malo muškatnog oraščića. Ako želite potpuno glatku strukturu, možete je izmiksati i u blenderu.

U begendi dodajte jušnu žlicu tahinija i promiješajte.

Na tanjur za posluživanje izvadite begendi i raširite ga žlicom. Na njega stavite jednu koljenicu i nešto povrća s kojim se pekla. Prelijte s malo namaza od rikole i poslužite.

Sastojci

Sastojci

  • 3 teleće koljenice
  • 2 jušne žlice brašna
  • ½ čajne žličice mljevene ljute paprike
  • sol
  • maslinovo ulje
  • jušna žlica sezama

Za umak

  • 2 mrkve
  • 4 stabljike celera
  • luk
  • rajčica
  • glavica češnjaka
  • 4 grančice svježeg origana
  • 3 grančice ružmarina
  • 3 čaše vode
  • 3 štapića cimeta
  • prstohvat cimeta
  • 5 komada kardamoma
  • limun
  • 3 kapi crvenog vinskog octa

Za namaz od rikole

  • ½ stručka rikole
  • 4 češnja češnjaka
  • ½ čaše maslinova ulja

Za begendi

  • duguljasti patlidžan
  • sol
  • papar
  • jušna žlica maslaca
  • 2 jušne žlice brašna
  • 1
  • 5 čaša mlijeka
  • ½ čaše ribanog kašara
  • muškatni orašćić
  • jušna žlica tahinija

Povezani recepti