Jamiejeva božićna purica

Ako se nećkate oko pripreme savršene božićne purice jer se bojite da ćete pogriješiti, nemojte. Ovaj je recept fin i jednostavan i pomoći će vam da postignete briljantne rezultate za svoj božićni objed.

Izvadite puricu iz hladnjaka otprilike sat prije pripremanja kako bi se zagrijala na sobnu temperaturu prije pečenja. Dobro je isperite i osušite tapkajući je kuhinjskim papirom te se pobrinite da pokupite svu vodu iz trbušne šupljine. Polijte meso većom količinom maslinova ulja, dodajte nekoliko prstohvata soli i papra i utrljajte te začine po ptici, pogotovo pazeći da dospiju u sve pregibe i udubine.

Zagrijte pećnicu do maksimuma, a zatim počnite s pripremom nadjeva. Ulijte malo maslinova ulja u veliku tavu na srednjoj vatri i popržite isjeckani luk 10 minuta ili dok ne omekša. Umiješajte bogat prstohvat soli i papra, mljevenog muškatnog oraščića i nasjeckanih listova kadulje, a zatim nastavite pržiti i miješati još minutu ili dvije.

Izlijte mješavinu s lukom u veliku zdjelu i pustite da se potpuno ohladi. Kad se ohladi, dodajte mljevenu svinjetinu i krušne mrvice te rukama sve izmiješajte. Kad je dobro pomiješano, načinite od nadjeva kuglu, a zatim ga pokrijte i stavite da se hladi dok ne budete spremni nadjenuti puricu.

Odmaknite kožu s vrata kako biste mogli vidjeti trbušnu šupljinu i ugurajte otprilike polovicu nadjeva u puricu. Ne previše: ne želite ga nabiti previše tijesno da to uspori pečenje. Kada završite, navucite i presavijte kožu preko otvora i ugurajte je pod pticu da lijepo izgleda.

Okrenite puricu i ubacite nekoliko manjih komada nadjeva u veći otvor zajedno s polovicama klementine i nekoliko grančica ružmarina. Posložite grubo nasjeckano povrće po dnu posude za pečenje i na nj položite puricu. Pokrijte je folijom i stavite u vruću pećnicu te smjesta snizite temperaturu na 180°C. Pecite oko 35 – 40 minuta po kilogramu. Za pticu od 5 kg u ovom receptu trebat će od tri do tri i pol sata.

Provjeravajte puricu svakih 20-ak minuta i pazite da se ne osuši polijevajući je divnim sokovima iz dna posude. Nakon dva i pol sata odstranite foliju da se kožica pozlati i postane hrskava

Kada vrijeme istekne, izvadite puricu iz pećnice i zarijte mali oštri nož u najdeblji dio bataka. Ako iscuri bistar sok, a meso se lako razdvoji, spremna je. Ako ne, vratite je u pećnicu da se još malo ispeče i provjerite opet. Kad bude gotova, pokrijte puricu folijom i s nekoliko čistih kuhinjskih krpa 30 minuta i ostavite da se odmori dok ne pripremite povrće i umak.

Sastojci

  • Sastojci5 kg purice po mogućnosti iz slobodnog ili organskog uzgoja maslinovo ulje morska sol i svježe mljeveni crni papar 1 prepolovljena klementina nekoliko grančica svježeg ružmarina 2 oljuštene i grubo isjeckane glavice luka 2 grubo isjeckane stabljike celera 2 grubo isjeckane mrkveZa nadjev maslinovo ulje 2 oljuštene i fino isjeckane glavice luka morska sol i svježe mljeveni crni papar 0.5 čajne žlice mljevenog muškatnog oraščića nekoliko grančica svježe kadulje iščupanih i grubo isjeckanih listova 300 g mljevene svinjetine velika šaka krušnih mrvica

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve