Jamiejeva božićna purica
Recept iz: Jamie Oliver
Ako se
nećkate oko pripreme savršene božićne purice jer se bojite da ćete pogriješiti,
nemojte. Ovaj je recept fin i jednostavan i pomoći će vam da postignete
briljantne rezultate za svoj božićni objed.
Izvadite puricu iz hladnjaka otprilike sat prije pripremanja kako bi se
zagrijala na sobnu temperaturu prije pečenja. Dobro je isperite i osušite
tapkajući je kuhinjskim papirom te se pobrinite da pokupite svu vodu iz trbušne
šupljine. Polijte meso većom količinom maslinova ulja, dodajte nekoliko
prstohvata soli i papra i utrljajte te začine po ptici, pogotovo pazeći da
dospiju u sve pregibe i udubine.
Zagrijte pećnicu do maksimuma, a zatim
počnite s pripremom nadjeva. Ulijte malo maslinova ulja u veliku tavu na
srednjoj vatri i popržite isjeckani luk 10 minuta ili dok ne omekša. Umiješajte
bogat prstohvat soli i papra, mljevenog muškatnog oraščića i nasjeckanih
listova kadulje, a zatim nastavite pržiti i miješati još minutu ili dvije.
Izlijte mješavinu s lukom u veliku zdjelu i pustite da se potpuno ohladi. Kad
se ohladi, dodajte mljevenu svinjetinu i krušne mrvice te rukama sve
izmiješajte. Kad je dobro pomiješano, načinite od nadjeva kuglu, a zatim ga
pokrijte i stavite da se hladi dok ne budete spremni nadjenuti puricu.
Odmaknite kožu s vrata kako biste mogli vidjeti trbušnu šupljinu i ugurajte otprilike polovicu nadjeva u puricu. Ne previše: ne želite ga nabiti previše tijesno da to uspori pečenje. Kada završite, navucite i presavijte kožu preko otvora i ugurajte je pod pticu da lijepo izgleda.
Okrenite puricu i ubacite nekoliko manjih
komada nadjeva u veći otvor zajedno s polovicama klementine i nekoliko grančica
ružmarina. Posložite grubo nasjeckano povrće po dnu posude za pečenje i na nj
položite puricu. Pokrijte je folijom i stavite u vruću pećnicu te smjesta
snizite temperaturu na 180°C. Pecite oko 35 – 40 minuta po kilogramu. Za pticu
od 5 kg u ovom receptu trebat će od tri do tri i pol sata.
Provjeravajte puricu svakih 20-ak minuta i pazite da se ne osuši polijevajući
je divnim sokovima iz dna posude. Nakon dva i pol sata odstranite foliju da se
kožica pozlati i postane hrskava
Kada vrijeme istekne, izvadite puricu iz pećnice i zarijte mali oštri nož u najdeblji dio bataka. Ako iscuri bistar sok, a meso se lako razdvoji, spremna je. Ako ne, vratite je u pećnicu da se još malo ispeče i provjerite opet. Kad bude gotova, pokrijte puricu folijom i s nekoliko čistih kuhinjskih krpa 30 minuta i ostavite da se odmori dok ne pripremite povrće i umak.
Sastojci
- Sastojci5 kg purice po mogućnosti iz slobodnog ili organskog uzgoja maslinovo ulje morska sol i svježe mljeveni crni papar 1 prepolovljena klementina nekoliko grančica svježeg ružmarina 2 oljuštene i grubo isjeckane glavice luka 2 grubo isjeckane stabljike celera 2 grubo isjeckane mrkveZa nadjev maslinovo ulje 2 oljuštene i fino isjeckane glavice luka morska sol i svježe mljeveni crni papar 0.5 čajne žlice mljevenog muškatnog oraščića nekoliko grančica svježe kadulje iščupanih i grubo isjeckanih listova 300 g mljevene svinjetine velika šaka krušnih mrvica
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom