Opis
Priprema:
1. Prvo pripremite grašak. Uzavrite lonac vode i kuhajte grašak samo dvije minute ako je svjež. Ocijedite te potom pomoću ručnog miksera izmiksajte u grubi pire.
2. Dodajte crème fraiche, listove mente i kiselice, oko jedne velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja te ponovno miksajte.
3. Dodajte koricu limuna, začinite morskom solju i svježe mljevenim crnim paprom, promiješajte i držite na toplom na štednjaku dok pripremate jakobove kapice.
4. Napravite marinadu za jakobove kapice tako da pomiješate zdrobljeni češnjak, sjeckanu čili-papričicu, peršin, koricu i sok limuna zajedno s maslinovim ulje i malo bijelog vina.
5. Na brzinu obložite jakobove kapice marinadom te svaku vratite natrag u zaobljeni dio školjke. Prelijte odozgo marinadom.
6. Pažljivo posložite školjke na vrući roštilj i odozgo poklopite drugim dijelom školjke – ravnom stranom.
7. Pustite da se peče oko 3 minute, zatim okrenite i pecite još 2 minute.
8. Kada se skuhaju, pažljivo uklonite školjke, stavite otvorene polovice s jakobovim kapicama na pladanj, dodajte malo toplog graška s mentom na svaku te poslužite s kruhom od kiselog tijesta kojim ćete pokupiti višak ukusne marinade. Dodajte sa strane kriške limuna.
Sastojci
Za grašak:
- 6 šaka svježeg graška (u mahuni ili smrznutog)
- 2 velike žlice crème fraichea
- mala vezica listova mente
- mala vezice listova kiselice
- 1 velika žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 1 limun
- bez korice
- narezan za serviranje
- morska sol
- svježe mljeveni papar
Za jakobove kapice:
- 2 velika češnja češnjaka
- oguljena i zdrobljena
- ½ velike crvene čili-papričice
- bez sjemenke
- sitno sjeckane
- nekoliko grančica peršina ravnog lista
- grubo sjeckanog
- korica i sok limuna
- 2 velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- malo bijelog vina
- 8-10 jakobovih kapica – neka vam ih pripremi vaš trgovac ribom
- ali sačuvajte školjke
- 2 kriške kruha od kiselog tijesta za kupljenje viška umaka