Jakobove kapice u marinadi od češnjaka i čilija poslužene s grubim pireom od graška i mente

Jakobove kapice u marinadi od češnjaka i čilija poslužene s grubim pireom od graška i mente

Opis

Priprema:

1. Prvo pripremite grašak. Uzavrite lonac vode i kuhajte grašak samo dvije minute ako je svjež. Ocijedite te potom pomoću ručnog miksera izmiksajte u grubi pire.

2. Dodajte crème fraiche, listove mente i kiselice, oko jedne velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja te ponovno miksajte.

3. Dodajte koricu limuna, začinite morskom solju i svježe mljevenim crnim paprom, promiješajte i držite na toplom na štednjaku dok pripremate jakobove kapice.

4. Napravite marinadu za jakobove kapice tako da pomiješate zdrobljeni češnjak, sjeckanu čili-papričicu, peršin, koricu i sok limuna zajedno s maslinovim ulje i malo bijelog vina.

5. Na brzinu obložite jakobove kapice marinadom te svaku vratite natrag u zaobljeni dio školjke. Prelijte odozgo marinadom.

6. Pažljivo posložite školjke na vrući roštilj i odozgo poklopite drugim dijelom školjke – ravnom stranom.

7. Pustite da se peče oko 3 minute, zatim okrenite i pecite još 2 minute.

8. Kada se skuhaju, pažljivo uklonite školjke, stavite otvorene polovice s jakobovim kapicama na pladanj, dodajte malo toplog graška s mentom na svaku te poslužite s kruhom od kiselog tijesta kojim ćete pokupiti višak ukusne marinade. Dodajte sa strane kriške limuna. 

Sastojci

Za grašak:

  • 6 šaka svježeg graška (u mahuni ili smrznutog)
  • 2 velike žlice crème fraichea
  • mala vezica listova mente
  • mala vezice listova kiselice
  • 1 velika žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 limun
  • bez korice
  • narezan za serviranje
  • morska sol
  • svježe mljeveni papar

Za jakobove kapice:

  • 2 velika češnja češnjaka
  • oguljena i zdrobljena
  • ½ velike crvene čili-papričice
  • bez sjemenke
  • sitno sjeckane
  • nekoliko grančica peršina ravnog lista
  • grubo sjeckanog
  • korica i sok limuna
  • 2 velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • malo bijelog vina
  • 8-10 jakobovih kapica – neka vam ih pripremi vaš trgovac ribom
  • ali sačuvajte školjke
  • 2 kriške kruha od kiselog tijesta za kupljenje viška umaka