Jakobove kapice u marinadi od češnjaka i čilija poslužene s grubim pireom od graška i mente

Sastojci

  • Za grašak
  • 6 šaka svježeg graška (u mahuni ili smrznutog)
  • 2 velike žlice crème fraichea
  • mala vezica listova mente
  • mala vezice listova kiselice
  • 1 velika žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 limun bez korice narezan za serviranje
  • morska sol
  • svježe mljeveni
  • papar
  • Za jakobove kapice
  • 2 velika češnja češnjaka oguljena i zdrobljena
  • ½ velike crvene čili-papričice bez sjemenke sitno sjeckane
  • nekoliko grančica peršina ravnog lista grubo sjeckanog
  • korica i sok limuna
  • 2 velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • malo bijelog vina
  • 8-10 jakobovih kapica – neka vam ih pripremi vaš trgovac ribom ali sačuvajte školjke
  • 2 kriške kruha od kiselog tijesta za kupljenje viška umaka

Priprema

  • 1. Prvo pripremite grašak. Uzavrite lonac vode i kuhajte grašak samo dvije minute ako je svjež. Ocijedite te potom pomoću ručnog miksera izmiksajte u grubi pire.
  • 2. Dodajte crème fraiche, listove mente i kiselice, oko jedne velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja te ponovno miksajte.
  • 3. Dodajte koricu limuna, začinite morskom solju i svježe mljevenim crnim paprom, promiješajte i držite na toplom na štednjaku dok pripremate jakobove kapice.
  • 4. Napravite marinadu za jakobove kapice tako da pomiješate zdrobljeni češnjak, sjeckanu čili-papričicu, peršin, koricu i sok limuna zajedno s maslinovim ulje i malo bijelog vina.
  • 5. Na brzinu obložite jakobove kapice marinadom te svaku vratite natrag u zaobljeni dio školjke. Prelijte odozgo marinadom.
  • 6. Pažljivo posložite školjke na vrući roštilj i odozgo poklopite drugim dijelom školjke – ravnom stranom.
  • 7. Pustite da se peče oko 3 minute, zatim okrenite i pecite još 2 minute.
  • 8. Kada se skuhaju, pažljivo uklonite školjke, stavite otvorene polovice s jakobovim kapicama na pladanj, dodajte malo toplog graška s mentom na svaku te poslužite s kruhom od kiselog tijesta kojim ćete pokupiti višak ukusne marinade. Dodajte sa strane kriške limuna.

Povezani recepti

Vidi sve