Jakobove kapice u marinadi od češnjaka i čilija poslužene s grubim pireom od graška i mente

Priprema:

1. Prvo pripremite grašak. Uzavrite lonac vode i kuhajte grašak samo dvije minute ako je svjež. Ocijedite te potom pomoću ručnog miksera izmiksajte u grubi pire.

2. Dodajte crème fraiche, listove mente i kiselice, oko jedne velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja te ponovno miksajte.

3. Dodajte koricu limuna, začinite morskom solju i svježe mljevenim crnim paprom, promiješajte i držite na toplom na štednjaku dok pripremate jakobove kapice.

4. Napravite marinadu za jakobove kapice tako da pomiješate zdrobljeni češnjak, sjeckanu čili-papričicu, peršin, koricu i sok limuna zajedno s maslinovim ulje i malo bijelog vina.

5. Na brzinu obložite jakobove kapice marinadom te svaku vratite natrag u zaobljeni dio školjke. Prelijte odozgo marinadom.

6. Pažljivo posložite školjke na vrući roštilj i odozgo poklopite drugim dijelom školjke – ravnom stranom.

7. Pustite da se peče oko 3 minute, zatim okrenite i pecite još 2 minute.

8. Kada se skuhaju, pažljivo uklonite školjke, stavite otvorene polovice s jakobovim kapicama na pladanj, dodajte malo toplog graška s mentom na svaku te poslužite s kruhom od kiselog tijesta kojim ćete pokupiti višak ukusne marinade. Dodajte sa strane kriške limuna. 

Sastojci

  • Za grašak:6 šaka svježeg graška (u mahuni ili smrznutog) 2 velike žlice crème fraichea mala vezica listova mente mala vezice listova kiselice 1 velika žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja 1 limun bez korice narezan za serviranje morska sol svježe mljeveni paparZa jakobove kapice: 2 velika češnja češnjaka oguljena i zdrobljena ½ velike crvene čili-papričice bez sjemenke sitno sjeckane nekoliko grančica peršina ravnog lista grubo sjeckanog korica i sok limuna 2 velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja malo bijelog vina 8-10 jakobovih kapica – neka vam ih pripremi vaš trgovac ribom ali sačuvajte školjke 2 kriške kruha od kiselog tijesta za kupljenje viška umaka

Priprema