Jakobove kapice na naglo i kremasti pire

Sočne kapice pržene na tavi i slana hrskava slanina – ovaj je recept savršena „surf and turf“ kombinacija.

  • 400 g krumpira Maris Piper, oguljenih
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 60 g deblje mesnate slanine
  • 6 Jakobovih kapica, očišćenih
  • 2 komadića nesoljena maslaca
  • 75 ml djelomično obranog mlijeka
  • maslinovo ulje
  • nekoliko grančica kadulje
  • ½ limuna
Narežite krumpire na četvrtine, stavite ih u veći lonac i pokrijte hladnom posoljenom vodom. Stavite na jaku vatru da zavrije i kuhajte 15 do 20 min ili dok ne omekšaju.

Oštrim nožem narežite slaninu na krupnije trakice, debele oko ½ cm. Zarežite kapice s jedne strane tako da dobijete rešetkasti uzorak, posolite prstohvatom soli i odložite.

Ocijedite krumpir i ostavite da se posuši, pa vratite u prazan lonac s mlijekom, komadićem maslaca i malo soli i papra. Gnječite dok ne postane gladak, po potrebi pokrijte.

Ugrijte malo maslinova ulja u velikoj neprianjajućoj tavi na srednjem plamenu, dodajte slaninu i pržite oko dvije minute dok ne postane zlaćana. Prebacite slaninu na jednu stranu tave, a na drugu stavite listove kadulje. Pržite jednu minutu i premjestite na dio tave sa slaninom. U prazan dio tave dodajte maslac i kapice, sa zarezanom stranom prema gore. Pržite oko dvije minute, okrećući ih jedanput.

Uklonite s plamena, iscijedite malo limunova soka, protresite da se prožme, i neka se kapice nastave kuhati u vrućoj tavi još 30 sekundi. Podijelite kremasti pire na dva tanjura, na njega stavite kapice, slaninu, kadulju i ukusne sokove iz tave, i navalite.

Sastojci

    Priprema