Isjeckana svinjetina i marinirani crveni luk

Zagrijte lonac za pirjanje. Pecite svinjeći vrat dok ne porumeni u suhom loncu za pirjanje. Izrežite na kockice mrkvu, luk, češnjak, celer i ubacite u lonac za pirjanje. Dodajte vode toliko da prekrije vratinu. Neka se kuha oko tri sata dok se meso ne počne odvajati na dodir. Po potrebi dodajte još vode. Kad meso dovoljno omekša, stavite ga sa strane da se ohladi. Tekućinu procijedite u drugi lonac, dodajte umak teriyaki, šećer od palme Arenga, limunsku travu, listove limete kaffir i čili. Kuhajte umak dok se ne počne zgušnjavati i dok ga ne ostane oko 3-4 dl, procijedite. Kad se malo ohladi, rukama istrgajte svinjetinu na duguljaste niti. Istrganu svinjetinu dodajte u ostatak umaka i zagrijte. Ako je umak još tekući, ostavite svinjetinu da se još kuha dok tekućina ne ispari. Začinite solju i paprom. Poslužite s mariniranim crvenim lukom posluženim na hrskavom listu salate. Po želji možete još posipati drobljenim prženim orasima.
Crveni luk izrežite na tanke polukrugove u zdjelu. Zakuhajte vodu, ocat i šećer. Još vruću octenu tekućinu izlijte preko crvenog luka. Pustite da se ohladi. Luk možete pripremiti već prethodnog dana da se luk bolje stigne marinirati.

Sastojci

  • Svinjetina800 g svinjećeg vrata 1 mrkva 2 luka 3 stabljike celera 4 češnja češnjaka 1 dl umaka teriyaki 100 g šećera od palme Arenga 1 komad limunske trave 2 lista limete kaffir 1 crveni čili sol i crni paparMarinirani crveni luk 3 komada crvenog luka 1 dl alkoholnog octa 2 dl šećera 3 dl vode

Priprema