Opis

NAČIN PRIPREME

  1. Zagrijte pećnicu na 170°C/150°C s ventilatorom/325°F/plin 3 te namastite i obložite dva kalupa promjera 20 cm papirom za pečenje.
  2. Stavite kockice jabuka u tavu s malo vode i 3 žlice šećera. Pustite da prokuha i lagano kuhajte oko 10 minuta dok se ne raspadnu. Dok se kuhaju dodajte još malo vode ako izgledaju suhe. Ostaviti sa strane da se potpuno ohladi.
  3. U zdjeli umutite omekšani maslac i šećer dok smjesa ne postane lagana i prozračna. Umutite jedno po jedno jaja dok ne dobijete bogatu, glatku smjesu. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet, a zatim i kuhanu jabuku. Ako je smjesa malo pregusta, možete dodati malo mlijeka ili jogurta.
  4. Podijelite smjesu u dva kalupa i pecite u sredini pećnice 35-40 minuta. Probodite vilicom ili štapićem, kad je pečeno, na njima neće ostati ništa. Ohladite u limu 10 minuta, a zatim okrenite na rešetku da se potpuno ohladi. Povećajte temperaturu pećnice na 180°C/160°C s ventilatorom/350°F/plin 4.
  5. Napravite drobljenac. Vrhovima prstiju utrljajte maslac i brašno dok se ne stvore grudice veličine graška, a zatim umiješajte šećer i lješnjake. Rasporedite po obloženom plehu i pecite 10-12 minuta dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi.
  6. Napravite nadjev/glazuru. Stavite jabuke u tavu sa šećerom i 40 g maslaca. Lagano kuhajte, povremeno miješajući, 10 minuta dok se šećer ne otopi i jabuke ne postanu sjajne. Pojačajte vatru i neka se krčkaju 3-4 minute dok se ne karameliziraju i postanu ljepljive. Ostavite da se ohladi.
  7. Ostatak maslaca izmiksajte s dulce de leche/karamelom i šećerom u prahu dok ne postane glatko i prozračno. Ako se stvrdne, dodajte malo vruće vode i miješajte dok ponovo ne dobije prekrasnu, glatku konzistenciju.
  8. Kada ste spremni za serviranje, stavite kolač na tanjur za posluživanje. Prelijte polovicu glazurom i dodajte malo karameliziranih jabuka i polovicu drobljenca, a zatim na vrh stavite drugu polovicu. Odozgo prelijte ostatak glazure i pospite ostatkom karameliziranih jabuka i drobljenca.

 

Sastojci

SASTOJCI

  • 250 g neslanog maslaca, omekšanog, plus još maslaca za podmazivanje
  • 3 jabuke Cox ili Granny Smith, oguljene, očišćene od jezgre i narezane na sitne kockice
  • 225g caster šećera, plus još 3 žlice
  • 3 srednja jaja iz slobodnog uzgoja
  • 250g samodizajućeg brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice mljevenog cimeta

 

Za drobljenac na vrhu:

  • 35 g neslanog maslaca
  • 100 g običnog brašna
  • 1 puna žlica sitnog svijetlo smeđeg šećera
  • 30 g nasjeckanih lješnjaka

 

Za nadjev/glazuru:

  • 2 Cox jabuke, oguljene, očišćene od jezgre i tanko narezane
  • 30 g caster šećera
  • 250 g neslanog maslaca, omekšanog
  • 200 g duIce de leche/karamel
  • 150 g šećera u prahu

Povezani recepti