Irski kolač od đumbira

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.

 

Sastojci

  • 60 g (2½ oz.) maslaca
  • 75 g (3 oz.) šećernog sirupa
  • 50 g (2 oz.) zlatnog sirupa
  • 140 g (4¾ oz.) običnog brašna
  • 1 žličica soda bikarbone
  • ½ žličica praška za pecivo
  • 2 žličice đumbira u prahu
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 100 g (3½ oz.) nerafiniranog šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 125 ml (4½ fl oz.) mlijeka
  • 60 g (2½ oz.) maslaca
  • 75 g (3 oz.) šećernog sirupa
  • 50 g (2 oz.) zlatnog sirupa
  • 140 g (4¾ oz.) običnog brašna
  • 1 žličica soda bikarbone
  • ½ žličica praška za pecivo
  • 2 žličice đumbira u prahu
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 100 g (3½ oz.) nerafiniranog šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 125 ml (4½ fl oz.) mlijeka
  • Sirup
  • 75 g (3 oz.) nerafiniranog šećera
  • 2 žličice sitno naribanog korijena đumbira ili fino sjeckanog kristaliziranog đumbira

Priprema

  • 1. Prethodno zagrijte pećnicu na 170C (325F), plinska na 3. Obložite dno i rubove kalupa za pečenje veličine 900-g (2-lb) papirom za pečenje.
  • 2. Rastopite maslac, šećerni sirup i zlatni sirup u maloj posudi na slaboj vatri, a zatim ostavite po strani.
  • 3. Prosijte brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo u zdjelu i pomiješajte začine, šećer i sol. U drugoj zdjeli umutite jaje, a zatim dodajte mlijeko i smjesu rastopljenog maslaca te ulijte u suhe sastojke. Miješajte sve dok ne postane glatko, imat će vlažnu i gnjecavu strukturu.
  • 4. Ulijte u pripremljeni kalup za pečenje i pecite u pećnici 50–55 minuta dok se ne digne i postane čvrsto na dodir te kad ražnjić kojim ga ubodete u sredini ne izađe čist. (Čekajte najmanje 45 minuta prije nego otvorite pećnicu da provjerite je li kolač od đumbira pečen, inače mu sredina može splasnuti.)
  • 5. Dok se kolač od đumbira peče, napravite sirup. Stavite šećer i đumbir u malu tavu za umake s 75 ml (3 fl oz.) vode, dajte da zakipi na srednjoj vatri pa neka kipi bez poklopca 5 minuta ili dok se malo ne zgusne i ne postane sirupasto.
  • 6. Jednom kad je kolač od đumbira pečen, izvadite ga iz pećnice, ostavite u kalupu, probodite ga odozgo tankim ražnjićem, a zatim prelijte sirupom i ostavite da se sasvim ohladi.
  • 7. Kad se kolač od đumbira ohladi, izvadite ga iz kalupa i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve