Irski gulaš
Sastojci
- 2 velike žlice ulja repičina ulja
- 1 kg janjeće plećke očišćene i narezane na komade veličine 25 cm
- 2 luka oguljena i grubo nasjeckana
- 3 stapke celera očišćene i narezane
- 1 list lovora
- 4 velike mrkve očišćene i grubo sjeckane
- 1 l goveđeg ili janjećeg temeljca
- 900 g krumpira oguljenih i narezanih na kriške debljine 1 cm
- veća kocka maslaca
- morska sol
- mljeveni crni papar
- kriške bijelog kruha za serviranje
Priprema
- 1. Na veliku temperaturu stavite veliku vatrostalnu posudu, dodajte 1 veliku žlicu ulja te u dvije ture popržite komade janjetine. Maknite i odložite sa strane na tanjur. Smanjite vatru na srednju, dodajte još jednu veliku žlicu ulja te popržite luk, celer i mrkvu 4 do 6 minuta ili dok luk ne omekša.
- 2. Zagrijte prethodno pećnicu na 160 °C.
- 3. Vratite meso u lonac zajedno s listom lovora, začinite morskom solju i mljevenim crnim paprom te pustite da uzavre. Maknite s vatre te stavite kriške krumpira unutra i po vrhu gulaša, dodajte odozgo komadiće maslaca i po želji dodatno začinite morskom solju i mljevenim crnim paprom. Pokrijte i stavite u pećnicu da se peče oko 1½ sat ili dok meso ne postane mekano. Zatim maknite poklopac i kuhajte još 10 minuta ili dok krumpiri ne poprime boju.
- 4. Gulaš možete poslužiti odmah ili ga ostaviti poklopljenog preko noći u hladnjaku kako bi se okusi razvili. Poslužite u dubokim zdjelicama s kriškama bijelog kruha da upiju tekućinu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère
Recepti Curtis Stone
Janjetina s koricom od bilja i pečenim Cherry rajčicama
Recepti Lora i Stoyan
Domaći ćevapi od janjetine
Recepti Lora i Stoyan
Brzo varivo sa svinjskim kotletima