Irski gulaš

1. Na veliku temperaturu stavite veliku vatrostalnu posudu, dodajte 1 veliku žlicu ulja te u dvije ture popržite komade janjetine. Maknite i odložite sa strane na tanjur. Smanjite vatru na srednju, dodajte još jednu veliku žlicu ulja te popržite luk, celer i mrkvu 4 do 6 minuta ili dok luk ne omekša.

2. Zagrijte prethodno pećnicu na 160 °C.

3. Vratite meso u lonac zajedno s listom lovora, začinite morskom solju i mljevenim crnim paprom te pustite da uzavre. Maknite s vatre te stavite kriške krumpira unutra i po vrhu gulaša, dodajte odozgo komadiće maslaca i po želji dodatno začinite morskom solju i mljevenim crnim paprom. Pokrijte i stavite u pećnicu da se peče oko 1½ sat ili dok meso ne postane mekano. Zatim maknite poklopac i kuhajte još 10 minuta ili dok krumpiri ne poprime boju.

4. Gulaš možete poslužiti odmah ili ga ostaviti poklopljenog preko noći u hladnjaku kako bi se okusi razvili. Poslužite u dubokim zdjelicama s kriškama bijelog kruha da upiju tekućinu. 

Sastojci

  • Gulaš2 velike žlice ulja repičina ulja 1 kg janjeće plećke očišćene i narezane na komade veličine 25 cm 2 luka oguljena i grubo nasjeckana 3 stapke celera očišćene i narezane 1 list lovora 4 velike mrkve očišćene i grubo sjeckane 1 l goveđeg ili janjećeg temeljca 900 g krumpira oguljenih i narezanih na kriške debljine 1 cm veća kocka maslaca morska sol mljeveni crni papar kriške bijelog kruha za serviranje

Priprema