Iranski rižini keksi (NAN-E BERENJI)

Iranski rižini keksi (NAN-E BERENJI)

Opis

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Sitno sito obložite sa četiri sloja sirne marame i postavite na malu mjericu. U lončiću otapajte maslac na srednjem plamenu dok ne počne ključati.   Smanjite plamen i pustite da vrije dok ne postane pjenast. Povremeno promiješajte. Nakon 5-7 minuta, maslac će poprimiti zlatno-smeđu boju, a mliječna tvar će se odvojiti i potonuti na dno. Lončić sklonite s vatre i prosijte maslac kroz sito tako da se odvoji mliječna tvar. Nakratko odložite da se ohladi.

U drugom malom lončiću, na srednjoj vatri, zagrijavajte šećer i dvije žlice vode dok se šećer ne otopi, a zatim prelijte u veliku zdjelu. Ostavite da se malo ohladi, a zatim dodajte ružinu vodicu i promiješajte.

U smjesu sa šećerom dodajte žumanjak i miješajte pjenjačom dok ne postane svjetla i malo gušća. Lagano ulijevajte prosijani maslac uz stalno miješanje, sve dok smjesa ne postane gusta i potpuno sjedinjena. Pomiješajte brašna, kardamom i sol u srednjoj zdjeli. Dodajte smjesu s maslacem i miješajte dok se potpuno ne sjedini.

Izvaljajte tijesto u kuglice promjera 4cm i posložite ih na lim obložen papirom za pečenje. Između kuglica ostavite razmak od 3cm. Svaku kuglicu pritisnite nazubljenom stranom malja za meso tako da budu debljine 0,5cm. Malj po potrebi umočite u rižino brašno kako bi se spriječilo lijepljenje. Pecite dok rubovi ne postanu svjetlosmeđi, oko 16-18 minuta. Okrenite nakon pola vremena pečenja. Stavite na žičanu rešetku i pustite da se ohlade.

Sastojci

Sastojci

  • 340 g (3/4 šalice) nesoljenog maslaca
  • 1/4 šalice šećera
  • 1/8 žličice ružine vodice
  • 1 veliki žumanjak
  • 1/2 šalice neizbjeljenog oštrog brašna
  • 3/4 šalice rižinog brašna
  • dodatno za posipanje
  • 1/2 žličice svježe mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice kosher soli

Povezani recepti