Inćuni s rajčicom u papiru
Recept iz: Hazer Amani
Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- 20 komada inćuna
- 2 crvena luka
- maslinovo ulje
- 6 listova kelja
- papar
- 2 češnja češnjaka
- 3 komada listova za baklavu
- 3 jušne žlice maslaca
- 6 grančica kopra
- 3 listića ružmarina
- limun
- maslac
- rajčica
- 2 komada vlasca
Priprema
- 1. Inćune očistite od kosti, repa i glave i otvorite u obliku fileta. Dva komada inćuna u obliku fileta zalijepite jedan za drugi tako da im dio s kožom ostane s vanjske strane i tako dobijete deset komada ptičica od inćuna. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.
- 2. Wok-tavu stavite na štednjak, dodajte malo maslinova ulja i pustite da se grije na slaboj vatri.
- 3. Komad crvenog luka ogulite i razrežite po sredini, tanko narežite u obliku polumjeseca, ubacite u tavu i pustite da omekša.
- 4. Listove kelja naslažite jedan na drugi, smotajte u roladu i sitno nasjeckajte.
- 5. Luk koji se pirja u tavi pospite s malo papra i dodajte češnjak koji ste ogulili i sitno nasjeckali. Dodajte i kelj i ostavite da se polako kuha.
- 6. Rastopite tri jušne žlice maslaca i stavite ga u posudu.
- 7. Rastvorite dva sloja tijesta za baklavu na ravnoj podlozi. S pomoću kista namažite ih rastopljenim maslacem.
- 8. Uklonite stabljike kopra i nasjeckajte ga. Mali dio odvojite za kraj, a ostatak rasporedite po tijestu namazanom maslacem.
- 9. Na tijesto stavite još jedan sloj tijesta za baklavu i taj sloj također nauljite maslacem.
- 10. Kad luk omekša, u wok-tavu dodajte listiće ružmarina, nacijedite sok ½ limuna, dobro promiješajte i ugasite vatru.
- 11. Komad rajčice, crveni luk i ½ limuna narežite na tanke kriške.
- 12. Pripremljenu smjesu uzmite i lagano rasporedite po sredini tijesta.
- 13. Po vrhu poredajte pet ptičica od inćuna.
- 14. Na inćune stavite po dvije kriške luka i rajčice. Po vrhu ponovno poredajte pet komada inćuna i lagano popaprite.
- 15. Kad poredate još po dvije kriške luka i rajčica, na sam vrh stavite dvije kriške limuna i kopar koji ste odvojili. Kistom namažite malo rastopljenog maslaca.
- 16. Tijesto za baklavu primite za rubove i zatvorite ga poput svežnja.
- 17. Dva komada vlasca stavite u vruću vodu i malo pričekajte da omekšaju. Omekšali vlasac međusobno svežite poput konca.
- 18. Svežanj omotajte i zavežite vlascem.
- 19. U posudu za pečenje stavite masni papir, na njega oprezno stavite pripremljeni svežanj i pecite ga u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva 10-15 minuta, dok se tijesto lagano ne zapeče i dobije boju.
- 20. Gotove inćune izvadite iz pećnice, oprezno stavite na tanjur za posluživanje i poslužite uz malu krišku limuna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom
Recepti Ainsley Harriott
Riblje okruglice iz kaffivagninna
Recepti Ainsley Harriott
Riba s bajan začinskim biljem
Recepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca
Recepti Curtis Stone
Brzo pržene kozice s limunskom travom