Inćuni s rajčicom u papiru

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.

Sastojci

  • 20 komada inćuna
  • 2 crvena luka
  • maslinovo ulje
  • 6 listova kelja
  • papar
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 komada listova za baklavu
  • 3 jušne žlice maslaca
  • 6 grančica kopra
  • 3 listića ružmarina
  • limun
  • maslac
  • rajčica
  • 2 komada vlasca

Priprema

  • 1. Inćune očistite od kosti, repa i glave i otvorite u obliku fileta. Dva komada inćuna u obliku fileta zalijepite jedan za drugi tako da im dio s kožom ostane s vanjske strane i tako dobijete deset komada ptičica od inćuna. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.
  • 2. Wok-tavu stavite na štednjak, dodajte malo maslinova ulja i pustite da se grije na slaboj vatri.
  • 3. Komad crvenog luka ogulite i razrežite po sredini, tanko narežite u obliku polumjeseca, ubacite u tavu i pustite da omekša.
  • 4. Listove kelja naslažite jedan na drugi, smotajte u roladu i sitno nasjeckajte.
  • 5. Luk koji se pirja u tavi pospite s malo papra i dodajte češnjak koji ste ogulili i sitno nasjeckali. Dodajte i kelj i ostavite da se polako kuha.
  • 6. Rastopite tri jušne žlice maslaca i stavite ga u posudu.
  • 7. Rastvorite dva sloja tijesta za baklavu na ravnoj podlozi. S pomoću kista namažite ih rastopljenim maslacem.
  • 8. Uklonite stabljike kopra i nasjeckajte ga. Mali dio odvojite za kraj, a ostatak rasporedite po tijestu namazanom maslacem.
  • 9. Na tijesto stavite još jedan sloj tijesta za baklavu i taj sloj također nauljite maslacem.
  • 10. Kad luk omekša, u wok-tavu dodajte listiće ružmarina, nacijedite sok ½ limuna, dobro promiješajte i ugasite vatru.
  • 11. Komad rajčice, crveni luk i ½ limuna narežite na tanke kriške.
  • 12. Pripremljenu smjesu uzmite i lagano rasporedite po sredini tijesta.
  • 13. Po vrhu poredajte pet ptičica od inćuna.
  • 14. Na inćune stavite po dvije kriške luka i rajčice. Po vrhu ponovno poredajte pet komada inćuna i lagano popaprite.
  • 15. Kad poredate još po dvije kriške luka i rajčica, na sam vrh stavite dvije kriške limuna i kopar koji ste odvojili. Kistom namažite malo rastopljenog maslaca.
  • 16. Tijesto za baklavu primite za rubove i zatvorite ga poput svežnja.
  • 17. Dva komada vlasca stavite u vruću vodu i malo pričekajte da omekšaju. Omekšali vlasac međusobno svežite poput konca.
  • 18. Svežanj omotajte i zavežite vlascem.
  • 19. U posudu za pečenje stavite masni papir, na njega oprezno stavite pripremljeni svežanj i pecite ga u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva 10-15 minuta, dok se tijesto lagano ne zapeče i dobije boju.
  • 20. Gotove inćune izvadite iz pećnice, oprezno stavite na tanjur za posluživanje i poslužite uz malu krišku limuna.

Povezani recepti

Vidi sve