Idrijski žlikrofi (okruglice)

Idrijski žlikrofi (okruglice)

Opis

Postupak (tijesto):

1. Uzmite 200 g brašna, 2 jaja i prstohvat soli. Pomiješajte kuhačom, a onda mijesite tijesto čistim rukama. Zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji pola sata.

2. Pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto. Uzmite aparat za tjesteninu i provucite tijesto nekoliko puta tako da dobijete tanke kore.

3. Oblikujte punjenje u malene kuglice. Premažite vodom rub tijesta kako bi ga zalijepili. Prebacite tijesto preko i stisnite. Pokušajte istisnuti što više zraka. Izrežite okruglice i oblikujte ih u njihov tipični oblik, tako da na vrhu imaju rupu u koju će ući umak.

4. Kuhajte okruglice u posoljenoj kipućoj vodi.


Postupak (okruglice):

1. Skuhajte oguljene i narezane krumpire.

2. Nasjeckajte ljutiku i vlasac natanko.

3. Pecite čvarke u tavi te dodajte ljutiku, vlasac i nasjeckani mažuran.

4. Stavite kuhani krumpir u posudu i prekrijte ga čvarcima i začinskim biljem. Začiniti solju i paprom po želji.


Sastojci

Sastojci za tijesto

  • 200 g brašna
  • 2 jaja
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev za okruglice

  • ljutika
  • krumpir
  • svježi mažuran
  • vlasac
  • domaći čvarci

Povezani recepti