Idrijski žlikrofi (okruglice)

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • 200 g brašna
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • ljutika
  • krumpir
  • svježi mažuran
  • vlasac
  • domaći čvarci

Priprema

  • Postupak (tijesto):
  • 1. Uzmite 200 g brašna, 2 jaja i prstohvat soli. Pomiješajte kuhačom, a onda mijesite tijesto čistim rukama. Zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji pola sata.
  • 2. Pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto. Uzmite aparat za tjesteninu i provucite tijesto nekoliko puta tako da dobijete tanke kore.
  • 3. Oblikujte punjenje u malene kuglice. Premažite vodom rub tijesta kako bi ga zalijepili. Prebacite tijesto preko i stisnite. Pokušajte istisnuti što više zraka. Izrežite okruglice i oblikujte ih u njihov tipični oblik, tako da na vrhu imaju rupu u koju će ući umak.
  • 4. Kuhajte okruglice u posoljenoj kipućoj vodi.
  • Postupak (okruglice):
  • 1. Skuhajte oguljene i narezane krumpire.
  • 2. Nasjeckajte ljutiku i vlasac natanko.
  • 3. Pecite čvarke u tavi te dodajte ljutiku, vlasac i nasjeckani mažuran.
  • 4. Stavite kuhani krumpir u posudu i prekrijte ga čvarcima i začinskim biljem. Začiniti solju i paprom po želji.

Povezani recepti

Vidi sve