Idealni pečeni krumpiri

Idealni pečeni krumpiri

Opis

Način pripreme:

1. Odaberite vrstu krupnijih krumpira. Ogulite ih, razrežite na polovice i dobro operite. Možete ih malo ostaviti u hladnoj vodi da puste škrob.

2. U loncu skuhajte krumpire u slanoj vodi 10 minuta.  Dobro ih procijedite.

3. Namastite lim maslinovim uljem, maslacem ili mašću. Dodajte krumpire tako da pokriju dno lima. Pospite ih morskom solju i svježe mljevenim paprom i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici 30 minuta na 190 stupnjeva.

4. Kada ste izvadili krumpire, pritisnite ih uz dno rešetkastom žlicom za pire da se raspadnu.

5. Za krumpire s maslinovim uljem pripremite preljev u posudici s nakidanim ružmarinom, neoguljenim češnjima češnjaka, maslinovim uljem i 1-2 žlice octa. Promiješajte i izlijte po krumpirima.

6. Za krumpire s maslacem u posudu nakidajte listove kadulje, dodajte neoguljene češnjeve češnjaka i krupno naribajte koru mandarine. Dodajte malo octa i promiješajte. Preljev izlijte po krumpirima.

7. Za krumpire s guščjom masti preljev je od nakidane majčine dušice, češnjaka i lovorova lista, preliven octom. Preljev izlijte po krumpirima.

8. Krumpire pecite još 25-30 minuta.

Sastojci

Sastojci

  • 1.5 kg krumpira
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 glavica češnjaka
  • maslinovo ulje
  • crveni vinski ocat

Verzija 1:

  • 50 ml maslinova ulja
  • 1 vezica svježeg ružmarina

Varijanta 2:

  • 50 g maslaca
  • 1 mandarina
  • naribana kora

Varijanta 3:

  • 2 žlice guščje masti
  • 1 vezica svježe majčine dušice
  • 2 svježa lovorova lista

Povezani recepti