Opis
1. U posudu dodajte slanutak iz konzerve (odvojite desetak zrna) zajedno s tekućinom. Dodajte sitno narezanu mrkvu, oguljenu rajčicu, luk narezan na četvrtine i malo zgnječene češnje češnjaka. Dodajte mljeveni korijandar i kurkumu. Promiješajte i ostavite smjesu da se kuha na slaboj vatri 20 minuta. Na kraju dodajte 2-3 žlice ulja i promiješajte. Čim se mrkve smekšaju, uklonite s vatre.
2. Prebacite ohlađenu smjesu u posudu za pasiranje. Dodajte narezane zelene masline, tahini-pastu od sezama, limunov sok, naribanu limunovu koru i nekoliko kapi ulja od sezama. Začinite solju i paprom i pasirajte do glatkosti.
3. Za hrskave kekse u posudu uspite brašno i šećer u prahu. Dodajte sol, bijeli papar, češnjak u prahu, mljeveni đumbir, crveni papar, nekoliko kapi ulja od sezama i 3 žlice ulja. Dobro promiješajte. Dodajte bjelanjke i miješate do glatkosti.
4. Dno lima prekrijte silikonskom podlogom. S pomoću manje špatule nanesite tanak sloj smjese za kekse. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 4-5 minuta. Tijesto, dok je još toplo, narežite na trokute.
5. U loncu ugrijte 3 prsta ulja. Osušena zrna slanutka stavite u cjedilo i ubacite u vruće ulje. Pržite dok ne porumene. Ubacite i baby mrkvu i rotkvice u vruće ulje na minutu.
6. Za pesto stavite šaku rukole u posudu za pasiranje. Dodajte nekoliko kapi ulja od sezama, 1 žličicu senfa, sok od naranče, žlicu ulja i žlicu maslinova ulja pa pasirajte. Začinite solju i bijelim paprom.
7. Po sredini tanjura istisnite gnijezdo od humusa. Poredajte baby mrkvu i rotkvice, kao i zrna prženog slanutka. U gnijezdo postavite i pikantne keksiće i pesto od rukole. Za dodatnu teksturu nakidajte i rižine biokrekere.
Sastojci
Sastojci
- 500 g kuhanog slanutka
- 1
- 5 mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 1 rajčica iz konzerve
- 1 glavica luka
- 1 žličica mljevenog korijandra
- 1 žličica kurkume
- 4 kapi umaka Tabasco
- 3 žlice ulja
- sok pola limuna
- 1 limun
- naribana kora
- 2 žlice tahini-paste od sezama
- 100 g zelenih maslina
- 1 vezica baby mrkve
- 1 vezica baby rotkvice
- šaka rukole
- 1 žličica senfa s medom
- pola naranče
- sol
- ulje
- kuhana prepeličja jaja
- 100 g brašna
- 1 žlica šećera u prahu
- 2 bjelanjka
- pola žličice papra
- pola žličice mljevenog đumbira
- pola žličice češnjaka u prahu
- sol i bijeli papar
- ulje od sezama
- 2 rižina biokrekera