Temeljito isperite grah u cjediljki. Stavite u lonac srednje veličine i prekrijte sa 4 cm hladne vode. Dodajte list lovora pa stavite da zakipi, a onda smanjite vatru i stavite da krčka, obirući nečistoće. Kuhajte poklopljeno poklopcem 35-40 minuta ili dok ne postane vrlo mekan. Ocijedite i sačuvajte tekućinu od kuhanja.

Ohladite na sobnoj temperaturi, zatim stavite u multipraktik skupa s tahinom, češnjakom, sokom limuna i koricom, kuminom i dobrim prstohvatom soli. Dok motor još radi, polako nakapajte unutra ekstradjevičansko maslinovo ulje. Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja.  

Rasporedite u plitku zdjelu i pokapajte ekstradjevičanskim maslinovim uljem te posipajte začinom dukkah ako ga koristite. Poslužite uz topli pita kruh ili krekere. 

Sastojci

  • 128 g sušenog žutog graha
  • 1 list lovora
  • 1 žlica tahina
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • ½ češnja češnjaka, mljevenog
  • 50 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja + dodatno za ukrašavanje
  • Sok i korica ½ limuna
  • Dukkah mješavina začina,  za ukrašavanje (opcija)

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve