Opis

Način pripreme:

1. Za hrskavu koru promiješajte mikserom brašno, šećer, maslac i sol dok ne dobijete homogenu smjesu. Razvaljajte tijesto u vrlo tanku koru između dva lista masnog papira te ga stavite u hladnjak. Tek kad se stisne, pomoću prstena ga narežite na krugove, nešto veće od profiterolima koje ćete oblikovati.  

2. Za opareno tijesto izmiješajte jaja te ih procijedite. Umiješajte mlijeko, vodu, šećer, sol i maslac u duboku zdjelu te stavite na kuhalo dok ne zakipe. Postupno dodajte brašno koje stalno miješajte jer će ga tako tekućina preuzeti, a tijesto će se početi odvajati od stjenka posude. Prebacite ga u zdjelu za miksanje i počnite tući, postupno dodajući umućena jaja.  

3. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva (na vrući zrak). Prebacite gotovo pareno tijesto u vrećicu za oblikovanje i prskajte ga po listu masnog papira. Odozgo stavite po jedan krug tijesta s maslacem (treba biti hladan). Poslažite profiterole da se peku 20-25 minuta.  

4. Za kremu pomiješajte krem sir i mascarpone sa šećerom u prahu i likerom. Prebacite kremu u vrećicu za oblikovanje. U dnu gotovih profiterola napravite malu rupu i kroz nju ih napunite kremom.  

Sastojci

Za hrskavu koricu

  • 110 g brašna
  • 110 g smeđeg šećera
  • 90 g maslaca
  • 1 prstohvat soli

Za kuhano tijesto

  • 120 g svježeg mlijeka
  • 120 g vode
  • 5 g soli
  • 10 g šećera
  • 120 g maslaca
  • 140 g brašna
  • 210 g jaja

Za kremu od mascarponea i likera

  • 150 g krem sira
  • 100 g mascarponea
  • 50 g šećera u prahu
  • 30 g krem liker

Povezani recepti