Hrskavo pečeni pileći batci s umakom Penang za umakanje
Recept iz: Justine Schofield
Uzavreti lonac vode, dodati kriške od jednog komadića (3cm) đumbira, limunsku travu i anis. Smanjiti na tiho vrenje i dodati batke. Poširati 15 minuta. Izvaditi i ohladiti na žičanoj mrežici. Kad se ohladi dovoljno za rukovanje, iskopati kost uklanjajući sve masnoće s pilećih bataka; oguliti kost malim nožićem, odrezati zglob.
Staviti krušne mrvice u veću zdjelu za miješanje. U drugu staviti brašno i dodati sol. U treću zdjelu staviti jaja, s malo vode i istucite. Redom, uvaljajte pileće batake u brašno, pa u jaja te na koncu u krušne mrvice. Ponoviti postupak ako se želi dvostruki sloj pohanja.
U tavu debeloga dna srednje veličine uliti ulje i zagrijati ga na 180°C (ili uporabiti fritezu, ako se ima). Pržiti piletinu u turama nekih 4—5 minuta ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Dobro ocijediti na mrežici.
Za umak, naprskati ulja i dodati curry pastu. Kuhati na srednjoj vatri dok ne zamiriši. Dodati preostali đumbir, šećer i riblji umak, a zatim kokosovo mlijeko te dovesti do ključanja. Kad se dovoljno zgusne da oblaže kuhaču, skinuti s vatre i dodati sok limete. Servirati piletinu i uz nju umak za umakanje.
Sastojci
- 8 pilećih bataka
- 2 komada đumbira od 3 cm
- 1 vlat limunske trave
- 2 zvjezdasta anisa
- 2 šalica finih krušnih mrvica
- ½ šalica brašna
- 2 jaja
- 1½ litre temeljca od povrća
- sol
- Umak za umakanje
- 2 žlice curry paste Penang
- 1 žlice smeđeg ili kokosova šećera
- 1½ žlica ribljeg umaka
- 150 ml kokosova mlijeka
- sok 1 limete
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom