Hrskavi zobeni keksićI s đumbirom

Hrskavi zobeni keksićI s đumbirom

Opis

Ugrijati pećnicu na 180˚C/160˚C ventilacijska/plin 4, zatim 3-4 lima za pečenje obložiti masnim papirom (vidi bilješku) ili obložiti samo dva, pa peći u dva puta.

Izvagati maslac, slatki sirup i šećer u lonac i grijati na srednjoj vatri dok se ne rastopi.

Maknuti s vatre i dodati brašno, griz, zob i đumbir. Miješati dok se sve ne poveže, prebaciti na pladanj, poravnati i ostaviti da se hladi 10 minuta.

Žlicom uzimati komade smjese (koja će biti mrvljiva i masna) i rolati ih u 36 malih kuglica, zatim ih slažite na pripremljene limove za pečenje, ostavljajući razmak između kuglica. Lagano ih pritisnite prema dolje i pecite u pećnici 15 minuta dok ne dobiju laganu zlatnu boju.

Ostaviti da se hlade na limu za pečenje, kada su potpuno ohlađene spremiti ih u hermetički zatvorenu posudu.

Bilješke kuhara:

  • Namastite žlicu s malo ulja prije mjerenja sirupa - lakše će skliznuti s nje i dati točniju mjeru.
  • Silikonski podlošci za pečenje odlična su alternativa masnom papiru - keksi lagano skližu s njih i podlošci se mogu prati i biti ponovo upotrebljeni.

Priprema

  • 150g maslac, narezan ako je hladan
  • 15 ml slatki sirup ili javorov sirup (vidi bilješku)
  • 175g šećera
  • 75g samodizajućeg brašna
  • 50g griza
  • 100g zobenih pahuljica (sitne ili velike)
  • 5 g đumbira u prahu

Sastojci

Povezani recepti