Hrskavi tofu u umaku od rajčice i papra (dau hu sot ca)
Recept iz: Luke Nguyen

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 200 ml biljnog ulja
- 500 g svilenog tofua, ocijeđenog i narezanog na kockice od 3 cm
- 1 žlica zgnječenog češnjaka
- 1 žlica zgnječene azijske ljutike
- 1 čili birdseye, tanke ploške
- 4 zrele rajčice, grubo nasjeckane
- 1/2 žličice morske soli
- 2 žličice šećera
- 2 žlice ribljeg umaka
- 3 mlada luka, narezana na 5 cm duljine
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 2 grančice korijandra, za ukrašavanje
Priprema
- 1. U wok ulijte ulje i zagrijte ga na 180 °C. Spremno je kada ubačen komadić kruha porumeni za 15 sekundi.
- 2. Tofu kuhajte u dva navrata da ne snizite temperaturu ulja. Pržite ga dok ne postane hrskav. Izvadite ga šupljikavom žlicom i ocijedite na papirnatom ručniku.
- 3. U woku ostavite otprilike žlicu ulja u kojem ste pržili tofu, a ostatak odložite u dublju posudu otpornu na toplinu.
- 4. Na wok bacite češnjak, ljutiku i čili pa ih uz neprestano miješanje pržite 1 minutu ili dok ne zamirišu.
- 5. Dodajte rajčicu, sol, šećer i riblji umak. Promiješajte ih pa krčkajte dok ne raskuhate rajčicu.
- 6. U wok dolijte 100 ml vode, zakuhajte je pa posve smanjite vatru i još ih 10 minuta krčkajte.
- 7. Vratite hrskavi tofu, dodajte mladi luk i crni papar pa ih uz lagano preklapanje krčkajte najdulje 1 minutu da tofu zadrži hrskavu teksturu.
- 8. Ukrasite ih korijandrom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)
Recepti Luke Nguyen
Brzo zapržene divlje gljive šitake s listovima čajota (nam xao la su su)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Svinjska rebarca u soku mladog kokosa (suon ram man)
Recepti Luke Nguyen
Ljubičasti rezanci u woku s bambusom i svinjetinom (hu tieu xao mang thit lon)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao ( lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Parene pogačice od rižinog brašna sa sušenim kozicama (bahn beo)
Recepti Luke Nguyen
Brzo prženi svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao khom)
Recepti Luke Nguyen
Salata od mlade nangke s tofuom