Hrskavi tofu u umaku od rajčice i papra (dau hu sot ca)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 200 ml biljnog ulja
  • 500 g svilenog tofua, ocijeđenog i narezanog na kockice od 3 cm
  • 1 žlica zgnječenog češnjaka
  • 1 žlica zgnječene azijske ljutike
  • 1 čili birdseye, tanke ploške
  • 4 zrele rajčice, grubo nasjeckane
  • 1/2 žličice morske soli
  • 2 žličice šećera
  • 2 žlice ribljeg umaka
  • 3 mlada luka, narezana na 5 cm duljine
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 2 grančice korijandra, za ukrašavanje

Priprema

  • 1. U wok ulijte ulje i zagrijte ga na 180 °C. Spremno je kada ubačen komadić kruha porumeni za 15 sekundi.
  • 2. Tofu kuhajte u dva navrata da ne snizite temperaturu ulja. Pržite ga dok ne postane hrskav. Izvadite ga šupljikavom žlicom i ocijedite na papirnatom ručniku.
  • 3. U woku ostavite otprilike žlicu ulja u kojem ste pržili tofu, a ostatak odložite u dublju posudu otpornu na toplinu.
  • 4. Na wok bacite češnjak, ljutiku i čili pa ih uz neprestano miješanje pržite 1 minutu ili dok ne zamirišu.
  • 5. Dodajte rajčicu, sol, šećer i riblji umak. Promiješajte ih pa krčkajte dok ne raskuhate rajčicu.
  • 6. U wok dolijte 100 ml vode, zakuhajte je pa posve smanjite vatru i još ih 10 minuta krčkajte.
  • 7. Vratite hrskavi tofu, dodajte mladi luk i crni papar pa ih uz lagano preklapanje krčkajte najdulje 1 minutu da tofu zadrži hrskavu teksturu.
  • 8. Ukrasite ih korijandrom.

Povezani recepti

Vidi sve