Hrskavi losos s rajčicom i začinskim biljem
Recept iz: Mark Moriarty
Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.
Sastojci
- 4 fileta lososa
- 4 rajčice
- 2 žlice kapara
- Malo peršina ravnog lista
- Malo vlasca
- Malo kopra
- 1 limun
- 5 žlica kvalitetnog maslinova ulja
Priprema
- 1. Stavite filete lososa kožom prema dolje na pladanj, začinite morskom solju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- 2. Zagrijte pećnicu na 150 ºC i na štednjaku zakipite vodu u loncu.
- 3. Izvadite filete iz hladnjaka i zarežite kožu kako se ne bi savijala prilikom pečenja.
- 4. Na neprianjajuću hladnu tavu ulijte malo biljnog ulja i filete lososa stavite okrenute kožom prema dolje. Uključite vatru i lagano ih pritisnite da koža ostane ravna i da se ne počnu savijati kako se tava bude zagrijavala.
- 5. Neka se peku na umjerenoj vatri još dvije minute pa ih zajedno s tavom prebacite u pećnicu. Nemojte okretati filete. Pecite ih 5 minuta u pećnici pa ih izvadite i okrenite na stranu hrskave kože. Ostavite da odstoje 2 minute prije posluživanja.
- 6. U zavrelu vodu u loncu ubacite rajčice na 15 - 20 sekundi pa ih izvadite u zdjelu s hladnom vodom.
- 7. Kožica će se sada lakše oguliti. Narežite rajčice na četvrtine, odrežite tvrdi vanjski i unutrarnji bijeli dio i meso rajčice narežite na kockice pa stavite u zdjelu.
- 8. Dodajte kapare, nasjeckano začinsko bilje, naribanu koricu i sok limuna, posolite i promiješajte i na tome poslužite losos.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Donal Skehan
Košarice od vučenog tijesta s koktelom od kozica
Recepti Hera Te Kurapa
Teriyaki losos i povrće u tempuri
Recepti Hera Te Kurapa
Kamenice na tri načina
Recepti Mark Moriarty
Škampi s tartar umakom
Recepti Curtis Stone
Brancin s hrskavom kožicom, šafran rižom i umakom od maslina
Recepti Luke Nguyen
Tilapija s limunskom travom na roštilju
Recepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom