Hrskavi losos s rajčicom i začinskim biljem

Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

 

Sastojci

  • 4 fileta lososa
  • 4 rajčice
  • 2 žlice kapara
  • Malo peršina ravnog lista
  • Malo vlasca
  • Malo kopra
  • 1 limun
  • 5 žlica kvalitetnog maslinova ulja

Priprema

  • 1. Stavite filete lososa kožom prema dolje na pladanj, začinite morskom solju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  • 2. Zagrijte pećnicu na 150 ºC i na štednjaku zakipite vodu u loncu.
  • 3. Izvadite filete iz hladnjaka i zarežite kožu kako se ne bi savijala prilikom pečenja.
  • 4. Na neprianjajuću hladnu tavu ulijte malo biljnog ulja i filete lososa stavite okrenute kožom prema dolje. Uključite vatru i lagano ih pritisnite da koža ostane ravna i da se ne počnu savijati kako se tava bude zagrijavala.
  • 5. Neka se peku na umjerenoj vatri još dvije minute pa ih zajedno s tavom prebacite u pećnicu. Nemojte okretati filete. Pecite ih 5 minuta u pećnici pa ih izvadite i okrenite na stranu hrskave kože. Ostavite da odstoje 2 minute prije posluživanja.
  • 6. U zavrelu vodu u loncu ubacite rajčice na 15 - 20 sekundi pa ih izvadite u zdjelu s hladnom vodom.
  • 7. Kožica će se sada lakše oguliti. Narežite rajčice na četvrtine, odrežite tvrdi vanjski i unutrarnji bijeli dio i meso rajčice narežite na kockice pa stavite u zdjelu.
  • 8. Dodajte kapare, nasjeckano začinsko bilje, naribanu koricu i sok limuna, posolite i promiješajte i na tome poslužite losos.

Povezani recepti

Vidi sve