Hrskavi karamel s čokoladom
Recept iz: Pavel Pavlov
Pavel Pavlov rođen je u Sofiji 21.12.1987. Odrastao je u Bankyji - lijepom gradu, poznatom po svojim prirodnim mineralnim izvorima. U srednjoj školi specijalizirao se za kuharstvo, a školovanje je nastavio na kulinarskoj akademiji u Sofiji. Tijekom svoje edukacije radio je u otmjenim restoranima poput Pirandella u Nizozemskoj te SolBara (1 Michelinova zvjezdica) u Kaliforniji. Od 2010. živi u Norveškoj, gdje nastavlja s usavršavanjem te pronalazi strast u slasticama. Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa. Nema omiljeno jelo, no kaže kako nema do kuhinje uz koju je odrastao - bugarske. Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 225 g šećera
- 170 g maslaca
- sjeckani bademi za posipanje
- 300 g mliječne čokolade
Priprema
- 1. Rastopite šećer i maslac te ih kuhajte miješajući sve dok ne dobijete svijetli karamel.
- 2. Izlijte kuhani karamel na silikonski podmetač i zagladite ga što brže možete. Tako ćete dobiti koru debljine oko pola centimetra.
- 3. Posipajte odozgo sjeckanim bademima i ostavite da se karamel ohladi. Izmrvite ga na veće komade.
- 4. Rastopite čokoladu nad vodenom kupelji, jer će tako doseći temperaturu od 45 stupnjeva. Izlijte je na glatku površinu i obrađujte je špatulom dok se ne ohladi na 27 stupnjeva. Poslije toga je vratite u kupelj i zagrijte do 29 stupnjeva.
- 5. Uronite komade karamela u čokoladu. Ostavite ih na papiru za pečenje dok se čokolada ne stisne i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Tart od marakuje
Recepti Mary Berry
Čokoladne profiterole
Recepti Justine Schofield
Onde-onde
Recepti Nadiya Hussain
Izljevak s maslacem od kikirikija i džemom
Recepti Nadiya Hussain
Mousse od čokolade i lješnjaka
Recepti Nadiya Hussain
Trifle od chije, jogurta i granole
Recepti Nadiya Hussain
Baklava od cvijeta naranče
Recepti Ainsley Harriott
Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama
Recepti Ainsley Harriott
Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima
Recepti Kirsten Tibballs
Sendvič od sladoleda s karamelom