Hrskavi bakalar s čipsom i pireom od graška
Sastojci:
ČIPS:
- 1 kg crvenih krumpira, opranih i naribanih (vidi napomene kuharice)
- 1/4 šalice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- košer sol
PIRE OD GRAŠKA:
- 2 1/2 šalice zaleđenoga graška (oko 400 g)
- 1 vezica metvice, odvojiti listiće od stabljike (sačuvati stabljike) i grubo nasjeckati
- 2 limuna, naribati koricu i potom narezati na kriške
- 1/2 šalice običnoga grčkog jogurta
- košer sol i svježe mljeveni crni papar
RIBA:
- 4 fileta bakalara bez kožice, svaki po 150 g (po mogućnosti tanke kriške od repa ribe)
- košer sol i svježe mljeveni crni papar
- 1/4 šalice glatkog brašna
- 1 veliko jaje, umućeno
- 2 1/2 šalice rižinih pahuljica
- 2 velike žlice biljnog ulja
- sladni ocat, za posluživanje
- tartar umak, za posluživanje
Za čips: narežite krumpir po dužini na ploške debljine 1 cm, zatim svaku plošku ponovno narežite na prutiće debljine 1 cm. Ubacite krumpire u veliki lonac s hladnom vodom i stavite na štednjak na jaku vatru. Kada voda proključa, kuhajte krumpire jednu minutu te ih potom ocijedite u cjedilu (trebaju biti prilično sirovi i tvrdi na dodir). Prekrijte dasku za rezanje kuhinjskim ručnikom te prebacite prutiće krumpira na ručnik. Posušite krumpire i ostavite sa strane (što je krumpir suši, to će čips biti hrskaviji).
Zagrijte prethodno pećnicu na 230 °C (ili 220 °C ako rabite konvekcijsku pećnicu). Plitki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. U zdjeli srednje veličine začinite čips maslinovim uljem i s nekoliko prstohvata soli, zatim ih ravnomjerno rasporedite po pripremljenom limu i pecite. Okrećite ih svakih 10 do 15 minuta, dok ne porumene i postanu hrskavi, ukupno oko 35 minuta.
Za pire od graška: dok se krumpir peče, napravite pire od graška. U lonac srednje veličine stavite zaleđeni grašak, stabljike metvice, koricu limuna i dvije velike žlice vode, pokrijte i kuhajte pet minuta na srednjoj temperaturi. Izvadite stabljike metvice te u blender stavite kuhani grašak, listiće metvice i jogurt. Miksajte dok ne dobijete grubi pire. Zatim začinite solju, paprom i limunovim sokom. Vratite izmiksani grašak u lonac i pokrijte da ostane topao do posluživanja.
Za ribu: začinite filete bakalara solju i paprom. U jednu plitku zdjelu stavite brašno, u drugu plitku zdjelu stavite umućeno jaje, a u treću plitku zdjelu stavite rižine pahuljice. Svaki filet bakalara uvaljajte u brašno tako da se obloži sa svih strana. Nježno otresite višak brašna te ga uronite u umućeno jaje. Zatim ga uvaljajte u zdjelu s rižinim pahuljicama. Dobro pritisnite da se rižine pahuljice zalijepe za filet. Stavite bakalar na veći tanjur.
U velikoj tavi s neprianjajućim dnom zagrijte biljno ulje na srednjoj vatri. Dodajte filete bakalara i pržite dok ne porumene, oko tri do četiri minute. Okrenite filete i pecite dok ne porumene i s druge strane, još oko tri do četiri minute.
Za posluživanje: lagano zagrijte pire od graška na niskoj temperaturi. Rasporedite pire od graška i krumpir na četiri tanjura te svaki poslužite s komadom hrskave ribe, malo tartar umaka i kriškom limuna ili sladnog octa.
Sastojci
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom