Hrskava salata od lignji, sa choriza kobasicom i gvakamoleom
Recept iz: Donal Skehan
POSTUPAK
- Za pripremu salate koristite neprijanjajuću tavu u kojoj pirjajte chorizo kobasicu dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava. Ostavite na toplom dok ne zatreba.
- Za to vrijeme prepolovite avokado, izvadite košticu, ogulite koru i nasjeckajte meso. Stavite u zdjelu s crvenim lukom, cherry rajčicama, korijanderom i sokom limete. Posolite i popaprite te sve lagano promiješajte.
- Rasporedite malene listove zelene salate po tanjurima za posluživanje i zatim po njima rasporedite mješavinu avokada i rajčice. Odložite sa strane dok ne zatreba.
- Za hrskave lignje zagrijte ulje u fritezi ili dopola napunjenoj velikoj tavi zagrijanoj na 190 °C. Izrežite tijelo svake lignje uzduž jedne strane i zarežite unutarnju stranu vrhom malog, oštrog noža u fini dijamantni uzorak. Zatim prerežite svaku vrećicu uzduž na pola, a zatim poprijeko na komade od 5 cm a krakove posložite u parove.
- U plastičnu vrećicu za zamrzavanje stavite kukuruzno brašno, griz, papriku i žličicu soli. Dodajte pripremljene lignje i zatim ih prelijte. Prebacite na pladanj, uklonite višak i ostavite 1-2 minute da smjesa od kukuruznog brašna postane malo vlažna. To će dati hrskaviju završnicu.
- Kad je ulje dovoljno zagrijano, a to znači da žestoko zacvrči kad ubacite kockicu kruha, lignje pržite u porcijama 1-2 minute da budu što hrskavije.
- U međuvremenu zagrijte još malo ulja u woku ili tavi. Na brzinu propirjajte čili i mladi luk nekoliko minuta dok ne zavrije. Posolite i popaprite.
- Lignje ocijedite na kuhinjskom papiru stavite na salatu i chorizo kobasicu s malo ulja. Na kraju pospite preko toga mješavinu čilija i poslužite.
Sastojci
- SASTOJCI
- Za salatu:
- 2 sirove chorizo kobasice, skinite im ovoj i narežite na kockice
- 3 čvrste zrele kocke avokada
- 1 manji crveni luk, oguljen i sitno nasjeckan
- 150 g cherry rajčica, prepolovljenih
- nekoliko grančica svježeg korijandera, sitno narezanog
- sok od 2 limete
- 2 male glavice zelene salate, vanjske listove odbaciti i razdvojiti na listove
- Za hrskave lignje:
- Suncokretovo ulje, za prženje u dubokom ulju (plus malko viška)
- 450 g očišćenih lignji srednje veličine
- 2 žlice kukuruznog brašna
- 3 žlice griza
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1 srednje ljuti crveni čili, dijagonalno narezan na tanke ploške
- 2 mlada luka dijagonalno narezana na tanke ploške
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Donal Skehan
Začinjena janjetina sa salatom od bijelog graha i rajčica
Recepti Donal Skehan
Kuhane kozice "Dublin Bay"
Recepti Donal Skehan
Kinsale rolada od jastoga
Recepti Donal Skehan
"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom
Recepti Donal Skehan
Kocke od rižinih pahuljica i pereca
Recepti Donal Skehan
Pečeni krumpir
Recepti Donal Skehan
Pikantna migas jaja
Recepti Donal Skehan
Švedske cimet rolice
Recepti Donal Skehan
Purica
Recepti Donal Skehan
Polpete bucatini