Hrskava marokanska pastilla s janjetinom
- 100 g kus-kusa
- 2 luka
- 4 češnja češnjaka
- 60 g grožđica
- maslinovo ulje
- 1 žličica kurkume u prahu
- ½ žličice sjemenki kumina
- 250 g ostataka prethodno pripremljene janjetine
- 70 g feta sira
- 4 velike kore za savijače
- 1 žlica listića badema ili sjemenki sezama
- 1 vrhom puna žličica šećera u prahu
- ½ žličice cimeta u prahu
- 4 žlice malomasnog jogurta, za posluživanje
- 1 žlica harise ili ulja s čilijem, za posluživanje
Stavite kus-kus u malenu zdjelu, prelijte vrelom vodom da razina vode bude odmah iznad kus-kusa, pokrijte tanjurom i ostavite da odstoji 10 minuta. Ogulite i sitno nasjeckajte luk, češnjak i grožđice te ih stavite u veliku tavu na srednju vatru zajedno s malo ulja, kurkumom te sjemenkama kumina. Pržite 15 minuta ili dok ne omekane, povremeno miješajući. Janjetinu sitno nasjeckajte, dodajte u tavu i pržite još pet minuta, a potom maknite tavu s vatre. Promiješajte kus-kus te njega i razmrvljenu fetu pomiješajte s janjetinom, a potom začinite ne štedeći s paprom.
Zagrijte pećnicu na 180 °C /350 °F/, plinsku na 4. Radeći brzo, jer se kore za savijače brzo suše, stavite kore na radnu površinu te ih premažite uljem. Uz rub kraće stranice svake od njih stavite smjesu s janjetinom. Namotajte do pola, preklopite rubove te nastavite motati kao da motate velike cigare. Stavite ih u lim za pečenje sa slojem protiv prianjanja, premažite gornju stranu uljem te posipajte bademima ili sjemenkama sezama. Kroz sito posipajte šećerom u prahu i cimetom te pecite 25 minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu hrskavu koricu. Poslužite s jogurtom pomiješanim s harisom ili uljem s čilijem. Ovo jelo odlično se slaže s jednostavnom zelenom salatom.- 100 g kus-kusa
- 2 luka
- 4 češnja češnjaka
- 60 g grožđica
- maslinovo ulje
- 1 žličica kurkume u prahu
- ½ žličice sjemenki kumina
- 250 g ostataka prethodno pripremljene janjetine
- 70 g feta sira
- 4 velike kore za savijače
- 1 žlica listića badema ili sjemenki sezama
- 1 vrhom puna žličica šećera u prahu
- ½ žličice cimeta u prahu
- 4 žlice malomasnog jogurta, za posluživanje
- 1 žlica harise ili ulja s čilijem, za posluživanje
Stavite kus-kus u malenu zdjelu, prelijte vrelom vodom da razina vode bude odmah iznad kus-kusa, pokrijte tanjurom i ostavite da odstoji 10 minuta. Ogulite i sitno nasjeckajte luk, češnjak i grožđice te ih stavite u veliku tavu na srednju vatru zajedno s malo ulja, kurkumom te sjemenkama kumina. Pržite 15 minuta ili dok ne omekane, povremeno miješajući. Janjetinu sitno nasjeckajte, dodajte u tavu i pržite još pet minuta, a potom maknite tavu s vatre. Promiješajte kus-kus te njega i razmrvljenu fetu pomiješajte s janjetinom, a potom začinite ne štedeći s paprom.
Zagrijte pećnicu na 180 °C /350 °F/, plinsku na 4. Radeći brzo, jer se kore za savijače brzo suše, stavite kore na radnu površinu te ih premažite uljem. Uz rub kraće stranice svake od njih stavite smjesu s janjetinom. Namotajte do pola, preklopite rubove te nastavite motati kao da motate velike cigare. Stavite ih u lim za pečenje sa slojem protiv prianjanja, premažite gornju stranu uljem te posipajte bademima ili sjemenkama sezama. Kroz sito posipajte šećerom u prahu i cimetom te pecite 25 minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu hrskavu koricu. Poslužite s jogurtom pomiješanim s harisom ili uljem s čilijem. Ovo jelo odlično se slaže s jednostavnom zelenom salatom.