Hrskava haringa s ljutom salatom iz Šri Lanke

Sastojci

  • 10 haringi bez iznutrica i očišćene  
  • 1 jušna žlica prženog curryja u prahu
  • sol
  • 2 čajne žličice crnog papra
  • 128 g brašna  
  • sok limete
  • 2 litre ulja  
  • 1 glavica češnjaka, smrvljenog s opnom
  • 10 sušenih crvenih čili papričica
  • Za salatu:
  • 1 veliki španjolski luk, oguljen i sitno narezan
  • 3 zelena čilija, sitno nasjeckana
  • 4 zrele rajčice, narezane  
  • 1 krastavac srednje veličine, narezan  
  • 2 čajne žličice maldivske tune
  • sok 1 limete
  • sol i papar

Priprema

  • Staviti očišćene haringe u posudu s curry prahom, solju, paprom i brašnom. Izmiješati da se riba uvalja u smjesu s brašnom. Dodati sok limete i ponovno izmiješati.
  • Pomiješati sve sastojke za salatu u posudi i ostaviti sa strane do posluživanja.
  • Zagrijati ulje u posudi na jakoj vatri dok se ne počne dimiti. Kada ulje postane dovoljno vruće, dodati haringe jednu po jednu i pržiti dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Pržiti samo 3 do 4 haringe istovremeno, kako se ulje ne bi ohladilo. Izvaditi ribu iz ulja i ocijediti ih do posluživanja. Ponovno zagrijati ulje i ispržiti još jednu turu haringi. Ponoviti postupak s preostalom ribom.
  • Da se napravi preljev od češnjaka i čilija, ispržiti češnjak i cijele čili papričice u istom ulju dok ne postanu zlatni i hrskavi. Izvaditi iz ulja i ocijediti.
  • Za posluživanje, staviti nekoliko haringi na svaki tanjur, prekriti ga prženim češnjakom i čilijem i salatom kao prilogom.

Povezani recepti

Vidi sve