Hrskava haringa s ljutom salatom iz Šri Lanke
Recept iz: Peter Kuruvita
Sastojci
- 10 haringi bez iznutrica i očišćene
- 1 jušna žlica prženog curryja u prahu
- sol
- 2 čajne žličice crnog papra
- 128 g brašna
- sok limete
- 2 litre ulja
- 1 glavica češnjaka, smrvljenog s opnom
- 10 sušenih crvenih čili papričica
- Za salatu:
- 1 veliki španjolski luk, oguljen i sitno narezan
- 3 zelena čilija, sitno nasjeckana
- 4 zrele rajčice, narezane
- 1 krastavac srednje veličine, narezan
- 2 čajne žličice maldivske tune
- sok 1 limete
- sol i papar
Priprema
- Staviti očišćene haringe u posudu s curry prahom, solju, paprom i brašnom. Izmiješati da se riba uvalja u smjesu s brašnom. Dodati sok limete i ponovno izmiješati.
- Pomiješati sve sastojke za salatu u posudi i ostaviti sa strane do posluživanja.
- Zagrijati ulje u posudi na jakoj vatri dok se ne počne dimiti. Kada ulje postane dovoljno vruće, dodati haringe jednu po jednu i pržiti dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Pržiti samo 3 do 4 haringe istovremeno, kako se ulje ne bi ohladilo. Izvaditi ribu iz ulja i ocijediti ih do posluživanja. Ponovno zagrijati ulje i ispržiti još jednu turu haringi. Ponoviti postupak s preostalom ribom.
- Da se napravi preljev od češnjaka i čilija, ispržiti češnjak i cijele čili papričice u istom ulju dok ne postanu zlatni i hrskavi. Izvaditi iz ulja i ocijediti.
- Za posluživanje, staviti nekoliko haringi na svaki tanjur, prekriti ga prženim češnjakom i čilijem i salatom kao prilogom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Miješana salata s grahom
Recepti Mary Berry
Kremasta krumpir salata s lososom i kozicama
Recepti Primož Dolničar
Kisela cikla
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeno povrće
Recepti Primož Dolničar
Kiseli kupus
Recepti Primož Dolničar
Kompot od marelica
Recepti Primož Dolničar
Kompot od krušaka
Recepti Primož Dolničar
Kiseli krastavci
Recepti Mark Moriarty
Salata od cikle zapečene u soli