Horizo burger na Španjolski
Recept iz: Tom Kerridge
Thomas Kerridge je engleski Michelin kuhar koji je uglavnom radio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpoznatiji je po osnivanju gastro-paba pod nazivom The Hand & Flowers koji je nagrađen Michelinovom zvijezdom. Kerridge je također poznat po svojim pojavljivanjima u kulinarskim emisijama poput MasterChefa, Saturday Kitchena i Great British Menu-a.
Sastojci
- 400 g mljevene svinjske lopatice
- 175 g mekih chorizo kobasica za kuhanje, bez kože
- 25 g nekuhane palente
- 1 žličica ubranog timijana
- 1 velika glavica luka, narezana na kockice i pržena do smeđe boje poput luka za hrenovke
- 3 češnja češnjaka, naribana
- ½ žličice prženog kima, samljevenog u prah
- ½ žličice korijandera u prahu
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 crveni čili, očišćen od sjemenki i sitno narezan na kockice
- ½ žličice sode bikarbone
- 70 g blanširanih badema, lagano pečenih
- 3 crvene paprike
- 30 g suhih krušnih mrvica, prepečenih
- 2 rajčice oguljene i očišćene od sjemenki
- ½ žličice čili pahuljica
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 1 limunova korica
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 x srednja glavica crvenog luka oguljena i narezana na kolutiće od ½ cm
- 200 ml jabukovače octa
- 60 g demerara šećera
- 1 zvjezdasti anis
- 1 žlica prženih sjemenki gorušice
- 1 žlica ubranog kopra
- 4 brioche peciva, lagano tostirana
- 4 kriške manchego sira
- 8 kriški serano šunke
- 8 padron paprike
- 4 drvena ražnjića
- dodatno maslinovo ulje za pokapati po jelu
- prstohvat soli
Priprema
- 1.U malu tavu prvo dodajte jabučni ocat, šećer, sjemenke gorušice, zvjezdasti anis.
- Stavite lonac na vrući dio roštilja i zagrijte smjesu do vrenja.
- Stavite luk u malu vatrostalnu zdjelu. Nakon što se šećer otopi preliti preko narezanog luka i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi dodajte ukiseljeni kopar.
- Zatim napravite salsu tako što ćete staviti paprike na roštilj i pecite svaku papriku dok se kora ne počne mjehuriti i biti tamna. Ovo će salsi dati prekrasan dimljeni završetak.
- Nakon što se svaka paprika potamnila, maknite ju s roštilja, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da se ohladi.
- Nakon što se ohladi, uklonite prozirnu foliju sa zdjele. Oštrim nožem ogulite kožicu s paprika i uklonite sjemenke.
- Izrežite meso svake paprike, odbacite sve sjemenke i sok. Papriku narežite na kockice od ½ cm i vratite u zdjelu.
- Grubo nasjeckajte pržene orašaste plodove, a zatim ih dodajte paprikama zajedno s prženim mrvicama, rajčicama, čilijem, peršinom i mljevenim crnim paprom.
- Za pripremu svinjskog burgera dodajte začine, chorizo, svinjetinu, mljeveno meso, luk, češnjak.
- Dodajte sodu bikarbonu, sol i majčinu dušicu te miješajte dok ne dobijete veliku začinjenu svinjsku okruglicu. Podijelite svinjsku smjesu na 4 pljeskavice jednake veličine.
- Pljeskavice poslažite na pladanj, prekrijte prozirnom folijom te stavite u hladnjak da se stegnu ali i prožmu začinima.
- Nakon što je roštilj spreman, izvadite hamburgere iz hladnjaka. Premažite svaku stranu s malo ulja i položite ih na roštilj. Pecite ih 3 ili 4 minute sa svake strane dok se hamburger ne zapeče.
- Preokrenite i ponovite postupak dok meso ne dobije lijepu pečenu boju. Potom pljeskavicu još jednom okrenite i premažite s malo otopljenog maslaca te pecite još 2 do 3 minute.
- Dodajte manchego sir i sklonite burger s roštilja.
- Papriku Padron začinite uljem i solju, stavite na još vrući roštilj i pecite par minuta.
- Nakon što su pečeni, uklonite ih s roštilja i nataknite na drvene ražnjiće.
- Stavite hamburgere u tostiranu lepinju s briošom pa dodajte salsu, ukiseljeni crveni luk i serrano šunku.
- Nakon što je hamburger gotov, zabodite vrh s ražnjićima s paprikama kako biste hamburger bio stabilan.
- Poslužite s čipsom od maslinovog ulja sa strane.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Svinjetina s lukom i taranom
Recepti Lora i Stoyan
Menemen
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Adam Liaw
Prženi rezanci u umaku
Recepti Ainsley Harriott
Souvlaki svinjski kebab i zelena grčka salata
Recepti Mark Moriarty
Mafin s kobasicom i jajima